NIEUWS

Uitdagingen voor voedselverwerkers

Voedingsmiddelenproducenten verwerken vaak poeders en kleverige ingrediënten. De uitdagingen die daarmee gepaard gaan zijn zowel gevarieerd als belangrijk voor de hedendaagse fabrikanten die gelijke tred willen houden met de snel veranderende voedingstrends en marktvraag. Voeg hier nog de wens aan toe om de concurrentie voor te blijven door innovatie en snelle productieroutes. Kortom, je kunt gerust stellen dat voedselproducenten veel op hun bord hebben.

Moeilijk te verwerken producten

Voedselingrediënten, vooral als ze veel vet bevatten, zijn meestal kleverig en lastig te verwerken. Meng- of verkleiningsprocessen kunnen mogelijk energie en warmte aan het product toevoegen, waardoor hun kleverige en samenhangende karakter toeneemt. Dit kan een negatieve invloed hebben op de smaak, het uiterlijk en het mondgevoel, waardoor de productopbrengst, het verkoopvolume en de marktpositie verminderen.

Nauta conische schroefmenger

Cacao is een typisch 'moeilijk te verwerken' product, omdat het van nature hittegevoelig, kleverig, vet en van hoge waarde is. Om een specifiek recept te verkrijgen dient cacao te worden gemengd. Veel cacaoproducenten gebruiken hiervoor conische mengers, zoals de fameuze Nauta® menger van Hosokawa. Deze mengt met een lage intensiteit, geschikt om delicate producten met een hoge nauwkeurigheid te mengen. Andere voordelen van de Nauta menger zijn: minimale warmteontwikkeling, snelle mengtijden, volledige en gemakkelijke ontlading en een volumecapaciteit tot 100.000 liter.

Productbehoud

Optimaal profiteren van grondstoffen in termen van voedingswaarde is van vitaal belang bij het verwerken van voedingsmiddelen; niet alleen vermindert het afval, maar het optimaliseert ook schaarse en kostbare ingrediënten om kwalitatief hoogwaardig voedsel te produceren. De complexiteit en uitdagingen van de ingrediënten en processen van vandaag door voedselverwerkende bedrijven en fabrikanten dienen de eisen van de voedingsgewoonten en -behoeften van een groeiende wereldbevolking te reflecteren. De mogelijkheden om voedsel te conserveren dienen daarbij ook in overweging te worden genomen.

Neem bijvoorbeeld okara, een sojaboonpulp die ontstaat als bijproduct tijdens de productie van sojamelk en tofu. De meeste okara wereldwijd wordt gebruikt als veevoer en de rest voornamelijk als een natuurlijke meststof of compost. Het heeft echter ook potentieel voor menselijke consumptie, omdat het textuur toevoegt aan bakkerijproducten en omdat het een voedingseiwitversterker is. Dit wordt in toenemende mate gezien als een waardevolle mogelijkheid voor voedselproducenten om waardevol gebruik te maken van een afvalbijproduct, maar alleen als de uitdagingen voor het produceren van fijne, eiwitrijke poeders met een laag vochtgehalte worden aangepakt.

Deze uitdagingen omvatten het vermogen om een product te maken dat niet snel bederft en toch onveranderd blijft qua kleur, smaak of mondgevoel als gevolg van droog- of maalprocessen. Tegenwoordig zijn er machines op de markt, die geschikt zijn om deze uitdagingen aan te gaan. Deze kunnen malen, ziften en drogen om een stabiel product te produceren, waardoor verschillende stadia van poederverwerking worden geëlimineerd die kenmerkend zijn voor meer traditionele verwerkingssystemen.

Hosokawa's DMR bijvoorbeeld, maakt gebruik van flash-droogtechnologie om thermische schade te voorkomen en voedingsstoffen te behouden, resulterend in een product met een laag vochtgehalte dat minder vatbaar is voor bederf. Krachtig malen en ziften in dezelfde machine zorgt voor een korte verwerkingstijd en levert fijne deeltjes af die zacht zijn op de tong. Het eenvoudige reinigingsproces vermindert de hechting van product in de machine voor een betere doorvoer.

Drymeister (DMR-H) flash droger

Het systeem is energiezuinig, compact en combineert drogen, malen en ziften in één apparaat, waardoor temperatuurgevoelige producten veilig en economisch binnen een paar seconden worden gedroogd. Het resultaat is een klontvrij eindproduct met een gedefinieerde en homogene deeltjesgrootte.

Met het vermogen om producten te drogen met een vochtgehalte dat kan variëren van enkele procenten tot meer dan 80 procent in suspensies, slurries en pasteuze materialen, verbruikt de DMR ongeveer 30 tot 40 procent minder energie per kilogram verdampt water dan conventionele drogers. Aangezien producenten tegenwoordig voor de uitdaging staan om energieverbruik, emissies en vervuiling te verminderen, betekent een aanzienlijke verlaging van het energieverbruik een belangrijke stap voorwaarts op dit gebied.

Complexe recepten

Als we kijken naar de productie van instant soep, ligt de uitdaging in de complexiteit van de recepten. Deze variëren sterk in termen van samenstelling en eigenschappen van de ingrediënten. We werden geconfronteerd met de vraag hoe homogeen te mengen (wat een grote hoeveelheid mengenergie vereist) in combinatie met fragiele ingrediënten (die een beperkte hoeveelheid energie verdragen) en ten slotte het effect van restwarmte veroorzaakt door de mengenergie op het eindproduct.

In de eerste mengfase worden de basisingrediënten intensief gemengd met olie/vet, aroma's en smaakstoffen. Om een homogeen mengsel te verkrijgen en opeenhoping van agglomeraten (klonten) te voorkomen, is een grote hoeveelheid mengenergie vereist. Daarna is een tweede, milde mengfase nodig waarin de meer kwetsbare ingrediënten, zoals bladgroenten, champignons en croutons, worden toegevoegd.

Door deze twee mengfasen te combineren in één apparaat, genaamd Vitomix, heeft Hosokawa Micron een aantal uitdagingen overwonnen, waaronder het verwerken van ingrediënten met verschillende producteigenschappen, maar ook de kwestie van en behoefte aan grote capaciteiten.

De Vitomix is een innovatieve Hosokawa-mengtechnologie van de nieuwe generatie. Hij is geschikt voor gebruik in mengprocessen met lage, middelhoge en hoge afschuifkrachten, biedt gemakkelijk aanpasbare mengenergieën afhankelijk van de procesfase, zonder een negatief effect te hebben op de mengkwaliteit.

Vitomix lintschroefmenger

Tijdens het mengproces wordt het product door twee conische lintschroeven ‘vloeiend’ gemaakt. De geïntegreerde sproeiers vernevelen de vloeistof rechtstreeks op het snel bewegende productoppervlak, perfecte omstandigheden creërend om vloeistoffen toe te voegen, zonder dat er agglomeraten (klonten) worden gevormd en zonder afbreuk te doen aan de mengsnelheid. Klompenbrekers in de ketelwand zijn daarom onnodig.

De conische ketel met centrale uitlaat garandeert een zeer hoge opbrengst, batch na batch, vaak zonder tussen batches schoon te maken. Interne tussentijdse opslag is overbodig geworden; en schoonmaken en logistiek zijn eenvoudiger en sneller omdat dezelfde menger kan worden gebruikt voor het inmengen van fragiele ingrediënten met evenveel zorg en nauwkeurigheid.

Droogreinigingsmethoden

Resten van stortgoederen in procesapparatuur kunnen nogal hinderlijk zijn als een apparaat voor meerdere producten wordt gebruikt. Hoewel spoelen met water een gemakkelijke manier is om te reinigen, heeft het bepaalde nadelen, het meest voor de hand liggende de aanwezigheid van vocht in het apparaat. Maar droogreinigen heeft ook zijn uitdagingen!

Hosokawa Micron biedt verschillende oplossingen om droogreinigen te vergemakkelijken:

  • Conische ketel, waar zwaartekracht wordt gebruikt om de menger te legen. Het hellende oppervlak biedt weinig gelegenheid voor poeder om resten te vormen;
  • Centrale bodemuitlaat, zonder beperkingen voor een volledige afvoer van de menger;
  • Ketel uit één deel vervaardigd, zonder naden en met gladde oppervlakken;
  • Mengschroef met open schroefvluchten;
  • Inspectiedeur waardoor men eenvoudig toegang heeft tot alle oppervlakken die gereinigd moeten worden;
  • Een semi-koepeldeksel, op de ketel gelast, biedt een grote radius en geen spleten waarin bacteriën zich kunnen vestigen.

Innoveren voor de toekomst

Innovatie is de sleutel tot het veroveren van de huidige consumentenmarkt, en daarmee ontstaat de behoefte om uitdagingen te overwinnen met de verwerking van nieuwe of moeilijk te hanteren producten. Met behulp van de geavanceerde procestechnologieën van Hosokawa Micron kunnen voedselverwerkende bedrijven hun concurrenten voor blijven en doorgaan met het innoveren met ingrediënten, zodat ze in de toekomst marktaandeel kunnen behalen en veiligstellen.

DUURZAME PROCESSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosokawa Micron een EcoVadis zilveren medaille ontvangen voor haar duurzaamheidsprestaties.

Lees meer