De CPM/CPD: een echte duizendpoot

Twintig jaar onderzoek en ontwikkeling hebben geresulteerd in de totstandkoming van de Conische Paddelmenger/-droger (CPM/CPD) door Hosokawa Micron B.V. De CPM/CPD kan worden gebruikt voor meng-, droog- en reactieprocessen. Hij is compact, snel, efficiënt en geschikt voor vele toepassingen in een breed bereik van industrieën.

Uitgebreide tests hebben aangetoond dat de CPM/CPD superieur is aan andere technologieën die momenteel op de markt zijn in vele meng-, droog- en reactieprocessen.

"De ontwikkeling is oorspronkelijk begonnen met het doel om onze bestaande Nauta vacuümdroger te verbeteren. We wilden een eenvoudigere, snellere, compactere mixer en droger," zegt Dr. Peter van der Wel, Manager R&D. "Dit resulteerde in een ontwerp dat compleet verschilt van de Nauta conische schroefmenger/droger."

Werkingsprincipe

De centraal gemonteerde paddelrotor genereert een combinatie van verticale, axiale en radiale 3D-bewegingen in de reactorketel. De paddels transporteren het product voorzichtig langs de ketelwand naar het batchoppervlak, waar het wordt gedispergeerd en in het midden van de menger weer naar beneden wordt geleid door de zwaartekracht. Dit zorgt voor een constante beweging van het product gedurende de gehele mengcyclus, zelfs bij lage snelheid.

Conische Paddelmenger/-droger (CPM/CPD)

Ultieme veelzijdigheid

De CPM/CPD combineert buitengewoon snelle droogtijden met een compact ontwerp, is ontworpen om te werken onder vacuüm en onder atmosferische omstandigheden evenals onder druk en is geschikt voor de verwerking van verschillende materialen zoals poeders, filterkoeken, pasteuze producten, viskeuze slurries en vooral tere materialen.

De CPM/CPD is in staat verschillende processen in één reactorketel te combineren en is succesvol gebleken in tal van toepassingen, waaronder sterilisatie en pasteurisatie, verwerking bij hoge temperatuur van poeders, vacuümdrogen bij lage temperaturen met vloeistofterugwinning, alkalisatie en kristallisatie.

Testcentrum

Het testcentrum van Hosokawa Micron in Doetinchem beschikt over modellen van 20, 150 en 3000 liter voor het uitvoeren van klanttesten in de praktijk.