Kennis, met een stuk RVS eromheen

Hosokawa Micron, producent van poederverwerkende apparatuur in Doetinchem, is één van die bedrijven in de Achterhoek die nauwelijks last van de recessie heeft. Het bedrijf groeit; recent is een contract getekend voor de levering van een grote agglomereerinstallatie voor de wasmiddelenindustrie in Rusland. Het geheim volgens directeur Jos Giesen: de kennis in huis steeds verder ontwikkelen, flexibel zijn en oplossingen voor de klant bedenken. "En vooral betrouwbaar zijn."

Het product

Hosokawa Micron ontwikkelt en maakt allerhande apparatuur voor het drogen, mengen en agglomeren (samenbinden en oplosbaar maken) van alle mogelijke stoffen. En met die apparaten worden dan producten als soep, waspoeder of geneesmiddelen bewerkt. In de productiehal van Hosokawa Micron wordt juist aan een menger gewerkt, een enorm conisch gevaarte met een omtrek van zo'n vijf meter. "De grootste die we gemaakt hebben had een inhoud van 100 kubieke meter. De kleinste was 100 milliliter. En verder maken we alles wat daartussen zit," vertelt Jos Giesen, managing director van Hosokawa Micron.

Het proces

Hoe indrukwekkend al die conische mengers en drogers van RVS ook zijn, toch schuilt het geheim van Hosokawa Micron vooral in de technologische kennis die in huis is, vertelt Jos Giesen. "Onze core business is de procestechnologie, de kennis van het drogen, mengen en agglomereren van stoffen. Wat we uiteindelijk produceren is het sluitstuk. Het begint met de vraag van de klant. Neem bijvoorbeeld een pharmaceutisch bedrijf. Dat wil pillen en poeders maken die verschillende stoffen bevatten. Daar gaan we vanuit onze kennis van het bewerken van grondstoffen mee aan de slag. We bestuderen het proces, bedenken oplossingen, testen die, brengen verbeteringen aan en testen opnieuw. En dan maken we het."

Testen, daar gaat het om, vult manager sales en engineering Christophe Krug aan. "Testen tot je de beste, de meest efficiënte oplossing voor het proces bij de klant hebt gevonden." Bij Hosokawa Micron staat dan ook een complete proeffabriek, waar het productieproces van een klant wordt nagebootst en getest.

De groei

Hosokawa Micron B.V. is onderdeel van een Japans conglomeraat, dat in 1993 vier bedrijven in Nederland samenvoegde tot één bedrijf in Doetinchem. Sindsdien maakt het een behoorlijke groei door, zegt Jos Giesen. "Met een terugval in 2009, toen veel bedrijven niet konden of durfden investeren en orders werden gecancelled. Maar de economie kent ups en downs, en wij hadden vertrouwen in ons bedrijf. Nu groeien we weer, extreem zelfs. We hebben zelfs moeite om het werk klaar te krijgen, daar heb ik wel eens zorgen over. In vergelijking met meer nationaal of regionaal georiënteerde bedrijven is ons voordeel is dat we hoofdzakelijk op de export draaien. We zijn een wereldspeler, we zitten in Rusland, in India, in de VS. En vooral in Duitsland, dat met zijn sterke economie een belangrijke handelspartner voor ons is."

De kwaliteit

Hosokawa Micron is als wereldspeler niet het enige bedrijf op het gebied van procestechnologie, stelt Christophe Krug, "Maar wij zijn met onze technologische kennis en hoogwaardige apparaten een betrouwbare partner. En Hosokawa Micron is uniek vanwege de flexibiliteit en oplossingsgerichtheid. Het is belangrijk dat je de klanten niet alleen in technologisch opzicht de goede oplossing biedt, maar ook op het gebied van de efficiëncy en de kwaliteit van het productieproces. Als je daarin verbeteringen kunt aanbrengen, plukt de klant daar meteen de vruchten van. Daar zijn we gewoon heel sterk in. En wat we maken, het stuk RVS om onze kennis heen, dat is kwalitatief hoogwaardig. Onze oudste geleverde machine draait al vijftig jaar lang, zonder problemen, met alleen een beetje onderhoud af en toe. Over betrouwbaarheid gesproken."