Nieuw mengconcept voor voedselverwerking

Hosokawa Micron heeft een nieuw concept voor mengen in de voedingsmiddelenindustrie geïntroduceerd dat een aanvulling vormt op de bekende reeks Nauta®, Cyclomix en Vitomix mengers van het bedrijf.

De Conische Paddelmenger (CPM) is de nieuwste generatie Hosokawa poedermengers, ontwikkeld voor batch mengen met lage en gemiddelde shearkrachten. Het is ontworpen voor het mengen van poeders, korrels en vaste stoffen met vloeistoffen. De CPM is een multifunctionele menger voor processen waarbij een hoge nauwkeurigheid en snelle vermenging met beperkte productvervorming belangrijk zijn.

De mengketel is conisch gevormd en uitgerust met een centrale paddelrotor. Deze genereert een combinatie van verticale, axiale en radiale 3D-bewegingen in de reactorketel. De paddels transporteren het product voorzichtig langs de ketelwand naar het batchoppervlak, waar het wordt gedispergeerd en in het midden van de menger weer naar beneden wordt geleid door de zwaartekracht. Dit zorgt voor een constante beweging van het product gedurende de gehele mengcyclus, zelfs bij lage snelheid.

Conische Paddelmenger (CPM)

Het mengproces kan worden geoptimaliseerd door de mengenergie te regelen. Dit is mogelijk door de rotatiesnelheid van de conische paddelmenger aan te passen, die gewoonlijk tussen 1 en 10 m/s ligt.

De Conische Paddelmenger zorgt voor minimale productvervorming, optimale temperatuurregeling en energie-efficiëntie, en snelle en volledige ontlading. Bovendien is het speciaal ontworpen om aandrijfonderdelen of zones te vermijden waar het product kan worden vastgehouden. Dit maximaliseert de opbrengst, optimaliseert het hygiënische ontwerp en verbetert de reinigbaarheid. Deze ontwerpkenmerken maken de CPM uitermate geschikt voor een verscheidenheid aan toepassingen in voedselverwerking, zoals het mengen van fragiele poeders en 'instant' agglomeraten en het mengen van poeders met vloeistoffen.

Wist je dat?

Hosokawa heeft een testcentrum in Nederland met CPM eenheden van 20, 150 en 3000 liter beschikbaar voor het uitvoeren van klanttests in de praktijk.