Ouderwetse betrouwbaarheid in een modern jasje

De machines van Hosokawa Micron staan bekend om hun betrouwbaarheid. Maar er komt bij elke machine een moment waarop onderhoud onvermijdelijk is. In nauw verband met R&D blijft Hosokawa Microns Service & Support-afdeling daarom constant op zoek naar nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van onderhoud. De nieuwste innovatie is de FAG SmartCheck die in Nederland wordt geleverd door Duursma W&O uit Arnhem. Met dit online meetsysteem kunnen machines continu worden bewaakt. In combinatie met de specialistische kennis van Hosokawa Micron, is dit een krachtige toevoeging op de huidige dienstverlening.

Overall equipment efficiency - OEE

Conditiemonitoring is niet nieuw. Al twintig jaar gebruikt men de techniek van trillingsmetingen om de staat van machines te beoordelen, waarbij monteurs hun praktijkervaring gebruiken om in te schatten of een machine nog naar behoren functioneert. Echter door het reduceren en uitbesteden van onderhoudsfuncties blijkt praktijkkennis verloren te gaan. Om de betrouwbaarheid van de apparatuur te kunnen waarborgen, rukken de onderhoudsingenieurs uit, vaak met spoed en uiteraard een kostenplaatje. "Gepland of niet gepland, onderhoud en stilstand komt nooit op een goed moment," vertelt Jos Greven, verkoopingenieur bij Hosokawa Micron in Doetinchem. "Ook hangt er een prijskaartje aan. Beide zijn onvermijdelijk maar volgens ons moeten we met technische innovaties en samenwerking nieuwe mogelijkheden kunnen creëren, om noodzakelijk (groot) onderhoud te veranderen in voorspelbare en inplanbare (daardoor efficiënter en goedkoper) onderhoudsmomenten. Met de lancering van onze samenwerking met Duursma W&O en de toevoeging van de SmartCheck aan ons arsenaal aan onderhoudsgereedschap, hopen we dit te bereiken. De SmartCheck biedt de mogelijkheid onze klanten te blijven ondersteunen, door samen te innoveren. Ons uitgangspunt is overall equipment efficiency, beschikbaarheid en uiteraard het verminderen van de onderhoudskosten."

Betrouwbaarheid

Hosokawa Micron staat internationaal bekend om haar betrouwbare machines. Maar dit wil niet zeggen dat een machine het eeuwige leven heeft. "Op een gegeven moment komt de levensduur van een machine ten einde. Voor een Nauta menger is een technische levensduur van 40 tot 50 jaar eerder regel dan uitzondering. In deze life-cycle worden wij uitgeroepen voor preventief en correctief onderhoud, maar ook voor modificaties waarmee wij de levensduur en toepasbaarheid van uw machine kunnen verlengen of toespitsen op het huidige gebruik en/of te verwerken product." vertelt Greven. "Om hier verbeteringen in te kunnen aanbrengen, werken wij nauw samen met onze Research en Development-afdeling om de levensduur van al onze machines in kaart te brengen. Ook bieden we uiteraard diensten en ondersteuning als onderhoud nodig blijkt te zijn. Maar we willen ook vooruitstrevend zijn en blijven. In het bijzonder op het gebied van innovatieve (onderhouds)technieken," voegt Niek Abbink toe, verkoopingenieur voor Nederland. "In die zoektocht is ons oog gevallen op de SmartCheck van FAG."

De SmartCheck bestaat ongeveer twee jaar, en wordt nu aangeboden door Hosokawa Micron B.V. in samenwerking met Duursma W&O uit Arnhem als continu systeem voor conditiemonitoring op alle machines.

De FAG SmartCheck

Met de SmartCheck kunt u online en real time de conditie bewaken door continu meten. In het compacte instrument kunnen verschillende parameters worden geprogrammeerd en bewaakt (9 in totaal). Naast trillingen kan het apparaat temperatuur, tandwieloverbrenging , spanning en vloeistofstromen registreren. De meetwaarden van deze metingen worden door de SmartCheck in haar intern geheugen opgeslagen. Gebruikers kunnen deze gegevens vervolgens uitlezen op een PC, tablet, smartphone of door simpelweg een lamp of alarmsignaal. "De makkelijkste manier om de SmartCheck uit te leggen is met gebruik van een stoplicht. Groen betekent dat de machine naar behoren functioneert. Oranje: de machine heeft binnen een bepaalde termijn onderhoud nodig en rood: de machine functioneert niet. Dan dient de productie te worden gestaakt. Om rood te voorkomen, weet de productiemanager bij oranje al dat er iets aan de hand is. Ze hebben dan de tijd om in samenspraak met alle afdelingen onderhoud in te plannen, zonder spoed." De verschillende parameters maken het voor de klant mogelijk om continu de voortgang van haar apparaten nauwkeurig te bewaken, en storingen vroegtijdig te herkennen.

"De SmartCheck meet 24 uur per dag, 7 dagen per week," vertelt Abbink. "Bovendien scheelt het in de planning. Onze klanten weten straks gelijk waar het probleem zit, zonder het proces stil te hoeven leggen, en zonder onderdelen of machines uit voorzorg te hoeven vervangen. Dit geeft ons en onze klanten een voorsprong op het normale preventief- en correctief onderhoud."

Kennis van poederverwerking

In samenwerking met Duursma heeft Hosokawa Micron haar kennis van poederverwerking in de software verwerkt, waardoor de betrouwbaarheid van de machine inzichtelijk wordt. Volgens Greven en Abbink biedt dit nog veel meer toegevoegde waarde. "Het is een samenspel tussen onze kennis en de intelligente SmartCheck. De sensor zegt waar het probleem ligt, maar het moet wel nauwkeurig worden gekalibreerd. En dit doen wij. De ontwikkelingsfase heeft een fijne samenwerking opgeleverd tussen ons en onze leverancier Duursma W&O. Het resultaat is een product en dienstverlening welke de kracht bewijst van samenwerken."

De SmartCheck is eenvoudig te gebruiken en levert goede, betrouwbare resultaten op. Jos Greven: "Ik denk dat men verrast is over de resultaten die je hiermee kunt behalen, en dat die veel groter zijn dan wat men tot op heden verwacht. Het is heel toegankelijk, en geeft simpel gezegd een signaaltje door dat zegt: “Jongens, het wordt nu tijd voor onderhoud!”. Maar door hem aan te passen aan onze apparatuur, krijgen onze klanten veel meer."

Deze oplossing zorgt voor minder onvoorziene uitval, wint tijd voor noodzakelijk onderhoud en verspilt uiteindelijk minder geld. In combinatie met een (standaard) analyse van de smeermiddelen van de aandrijving bijvoorbeeld, kan er al vroegtijdig worden bepaald welke spare parts er voor het toekomstig benodigde onderhoud worden geselecteerd. "Vroeger liep een ervaren monteur langs de machines om ze te horen en te voelen, en vanuit zijn bevindingen werd advies gegeven voor onderhoud. Maar als je iets voelt of hoort, zit er nog maar een kleine afstand tot een uiteindelijke uitval," vertelt Abbink.

"We willen praktijkkennis overdragen, maar als die zou verdwijnen, blijven de functies van die machines met de SmartCheck toch nog gewaarborgd. Al onze ‘ouderwetse’ kennis zit straks in het apparaatje, maar dan wel in een heel modern jasje!"

Over Hosokawa Micron B.V.

Hosokawa Micron B.V. is een internationaal gericht, technisch en technologisch vooraanstaand bedrijf met oplossingen op het gebied van mengen, drogen en agglomereren van vaste stoffen binnen o.a. de farmaceutische, chemische en voedingsmiddelenindustrie. In Doetinchem beschikt het bedrijf over uitgebreide test- en productiefaciliteiten voor het ontwikkelen, verkopen en fabriceren van de klantspecifieke industriële procesapparaten en daarmee samenhangende complete projecten. Service & Onderhoud wordt eveneens gecoördineerd vanuit Doetinchem.

Duursma W&O

Duursma W&O is een technische groothandel in MRO en OEM-producten met 11 vestigingen in Noord-, Oost-, Midden- en Zuid-Nederland. Onder haar kernproducten vallen o.a. aandrijftechniek (op maat), lagertechniek, pneumatiek & hydrauliek, slangen & appendages, gereedschappen, werkplaatsmachines en lastechniek. Ook levert Duursma een aantal kerndiensten op het gebied van voorraadbeheer/stock management (VMI/VOI), onderhoud en reparatie, revisie en technische opleidingen. Voor meer informatie kijk op www.duursma.nl.