NIEUWS

Hosokawa Micron's oplossingen voor insectenverwerking

Door de toenemende druk op de natuurlijke hulpbronnen van de aarde, is de wereld op zoek naar manieren om een meer duurzame voedselvoorziening voor de groeiende bevolking te garanderen. Het is al lang bekend dat insecten een rijke bron van eiwitten zijn en het milieu veel minder belasten dan dieren die traditioneel worden gefokt voor vlees. Het is dan ook geen toeval dat procestechnologie-expert Hosokawa Micron een toenemende vraag ziet naar apparatuur voor insectenverwerking.

Ashwin Jagmohan, Application Engineer Food bij Hosokawa Micron, heeft gemerkt dat er een groeiende interesse is voor de meng- en droogapparatuur van het bedrijf voor toepassingen op basis van insecten. "Een groeiend deel van de voedsel- en veevoedergerelateerde vragen die we ontvangen zijn voor de verwerking van insecten zoals meelwormen, krekels en de larven van de zwarte soldaatvlieg," zegt hij. "Een andere interessante ontwikkeling is het drogen en malen van afvalstromen zoals vissenkoppen als gevolg van een toenemende 'cradle-to-cradle-mentaliteit'. Bij Hosokawa bevinden we ons in een ideale positie om die klanten te helpen als ze poedertechnologie nodig hebben. Onze DMR maaldroger wordt over de hele wereld veel gebruikt om producten zoals maïsvezels, tarwegluten, zetmeel, garnalen, krill en dergelijke te verwerken tot een hoogwaardig eiwitpoeder – en is ook uitstekend in staat om hetzelfde te doen met insecten en aanverwante producten."

Ashwin Jagmohan, Application Engineer Food at Hosokawa Micron B.V.

Drogen, malen en ziften in één

De DMR combineert drogen, malen en ziften in één efficiënte en continue processtap. Het materiaal wordt ingevoerd in het maal- en drooggedeelte van de droger. De DMR kan omgaan met verschillende soorten nat toevoermateriaal, van slurries en pasteuze producten tot hele insecten. De maalrotor dispergeert het natte materiaal tot fijne deeltjes, die in de droogkamer worden gefluïdiseerd door heet, temperatuurgereguleerd gas. Het systeem wordt onder een kleine onderdruk gehouden door de uitlaatventilator. Met de maalfunctie wordt het oppervlak van het product sterk vergroot waardoor het vocht ogenblikkelijk verdampt. De gasstroom transporteert de deeltjes naar het bovenste gedeelte van de droger waar een zifterwiel de deeltjes op grootte en gewicht selecteert. Vervolgens worden de deeltjes met de afvoerlucht naar een poeder-luchtscheidingssysteem getransporteerd zoals een cycloon en puls-luchtfilter.

Uitdagingen overwinnen

Insecten kunnen moeilijk te verwerken zijn bij slechte stromingseigenschappen en een neiging tot cohesie. De nutriënten zijn bovendien delicaat en vooral temperatuurgevoelig. De DMR overwint deze uitdagingen echter gemakkelijk. "De DMR is ontwikkeld om zeer gehydrateerd materiaal in enkele seconden te drogen zonder de delicate eiwitten te beschadigen. Het systeem werkt met een hoge luchtinlaattemperatuur tot 300°C, maar verwarmt de vaste stoffen tot niet meer dan 90°C; de energie is gericht op het verdampen van het water, zodat de voedingsstoffen en andere eigenschappen behouden blijven," zegt Ashwin. De DMR biedt ook indrukwekkende flexibiliteit: "Er zijn veel verschillende procesparameterinstellingen die kunnen worden aangepast om de optimale deeltjesgrootte en het vochtgehalte te bereiken - van de snelheid van de maalrotor en het zifterwiel tot de aanvoersnelheid, de luchttemperatuur en de luchtstroom. Desgewenst kunnen we een fijn poeder produceren met slechts 0,5% vocht in het eindproduct."

DMR maaldroger

Energie-efficiëntie

"Thermische droogprocessen verbruiken veel energie. Onze DMR is al zeer energiezuinig, maar we zijn continu bezig met het berekenen van maximale energiereductie voor elk industrieel systeem dat we aanbieden ', vervolgt de application engineer. "Onze bezuinigingsmaatregelen houden bijvoorbeeld in dat we inlaatlucht voorverwarmen in een closed-loopconfiguratie. Daarnaast stellen effectieve isolatiematerialen ons in staat om een aanzienlijke energieterugwinning te bereiken." Een ander voordeel van de DMR is zijn kleine footprint - hij is ongeveer 75% kleiner dan ringdrogers of sproeidrogers. Bovendien biedt de Drymeister goede toegang voor reiniging, inspectie of onderhoud.

Mengen

Insectentelers moeten met hun producten aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoen. Maar de kwaliteit van insectenoogsten kan fluctueren door bijvoorbeeld seizoensinvloeden, wat betekent dat elke oogst een andere grootte, voedingskwaliteit, enzovoort kan hebben. "Daarom kunnen insectenkwekers onze batch-mengtechnologie gebruiken om verschillende batches insecten te mengen om een consistent algemeen kwaliteitsniveau te bereiken", zegt Ashwin. "Bovendien kunnen al onze conische paddelmengers (CPM) en Nauta® mengers worden uitgevoerd met een vloeistofinjectiesysteem. Dit kan worden gebruikt voor het toevoegen van smaakstoffen, kleurstoffen of oliën tijdens het mengproces. Dus we kunnen poeder/poeder en poeder/vloeistof mengen ondersteunen in combinatie met ieder insect-gebaseerd product dat verder verwerkt dient te worden."

Conical paddle mixer (CPM)

Testen in Hosokawa's proeffabriek

Alle potentiële toepassingen op basis van insecten worden uitgebreid getest in de eigen proeffabriek van Hosokawa, die uniek is in Europa wat betreft omvang en diversiteit. "Om de nodige prestatiegaranties te bieden, testen we alle op insecten gebaseerde DMR-systemen die we aanbieden op onze kleinste Drymeister – de DMR-1 – om er zeker van te zijn dat alles in de praktijk werkt," voegt Ashwin toe. "We voeren de tests altijd uit in nauwe samenwerking met de klant. Tijdens het testen blijven we de verschillende parameters aanpassen totdat we op een instelpunt komen dat ons een stabiele run oplevert: een soepel proces met een betrouwbare constante invoer- en uitvoerstroom, minimaal energieverbruik en een uniform eindproduct. We delen de resultaten van de verschillende testruns met de klant in een testrapport. We laten ook zien wat er gebeurt met betrekking tot fijnheid en vochtgehalte van het product als we verder gaan dan het instelpunt, tot het maximaal mogelijke. Zelfs als het niet relevant is voor dat specifieke project, kan het leiden tot innovatieve ideeën voor toekomstige toepassingen."

Vooruitzichten

"We hebben dit jaar een sterke toename van het aantal aanvragen voor insectentoepassingen gezien", vervolgt hij. "Er zijn verschillende succesvolle tests uitgevoerd en er zijn sterke aanwijzingen dat veel van onze machines binnenkort in echte productieomgevingen draaien. Insecten worden al generaties lang in andere culturen gegeten, en insecten als onderdeel van het westerse dieet als duurzame eiwitbron – of ze nu in hun geheel of in bewerkte vorm worden gegeten – kunnen een stap in de goede richting zijn. Het is geweldig om tekenen te zien dat deze trend eindelijk op gang komt, zeker ook omdat Hosokawa Micron procesapparatuur kan leveren die daarvoor zeer geschikt is," concludeert hij.

Hulp nodig bij het opzetten van uw proces?

Laat u adviseren door Hosokawa Micron, expert in voedselverwerkings-, droog- en mengtechnologieën, om er zeker van te zijn dat u ten volle kunt profiteren van de enorme groei in de markt voor insecteneiwitten. Onze testfabriek in Nederland biedt geweldige mogelijkheden om apparatuur, parameters en processen te testen. Wij nodigen u graag uit om u, zowel op proef- als op productieschaal, te verzekeren van productkwaliteit en operationele efficiëntie tot maximaal rendement op uw investering.

Testen is de basis voor een succesvol product of proces. Ons ontwikkelteam staat altijd klaar om u te helpen bij het verkennen van nieuwe processen en toepassingen. Er is apparatuur beschikbaar van lab- tot productieschaal. Ook is er apparatuur beschikbaar voor verhuur.

Proeffabriek Hosokawa Micron in Doetinchem

Neem contact op

Als u geïnteresseerd bent om uw productieuitdagingen voor de verwerking van insecten te bespreken, neem dan contact op met Hosokawa Micron. We kunnen u helpen met een reeks vragen over deze snelgroeiende sector, zoals:

  • Hoe poeders van de hoogste kwaliteit te verkrijgen, voor de beste opname en vertering;
  • De meest geschikte droog- en mengtechnologieën voor insecteneiwitten;
  • De voordelen van de unieke Drymeister-technologie ten opzichte van traditionele droog- en maalmethoden;
  • Hoe uw productielijn voor insectenverwerking te plannen, testen en verbeteren.

WAARMEE KUNNEN WIJ U VAN DIENST ZIJN?

Voor meer informatie over onze poederprocessystemen voor de verwerking van insecten, neem contact met ons op:

phone-icon
contact-icon