KLANTERVARING

MartinBauer en Hosokawa Micron: partners in innovatie

Hosokawa Micron in Doetinchem is al decennialang de huisleverancier van MartinBauer op het gebied van procestechnologische apparatuur. Beide bedrijven zijn gelijkgestemd. Niet alleen op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid, maar ook in de drang naar procesinnovatie.

De Duitse kruidenverwerker MartinBauer produceert al bijna 100 jaar een scala van botanische producten en maakt daarbij gebruik van hoogwaardige procesapparatuur. "De eerste keer dat we een menger aan MartinBauer verkochten, was in de jaren zestig", zegt Daan Goris, teammanager Food bij Hosokawa Micron. "Sindsdien ondersteunen we deze internationale onderneming met technologische oplossingen van allerlei aard."

Long-standing partnership between Martin Bauer & Hosokawa Micron Group

Thomas Weber, hoofd Procestechniek bij MartinBauer, bevestigt de langdurige relatie: "In de 22 jaar die ik nu bij MartinBauer werk, heb ik Hosokawa leren kennen als een betrouwbare partner met veel kennis van onze processen en begrip voor onze hoge standaarden. Zowel in Duitsland als op onze locaties in het buitenland draaien veel mengers en maalmolens van Hosokawa."

Maalmolens

Thomas Weber, hoofd Procestechniek bij MartinBauer, naast een Hosokawa Micron-menger Thomas Weber, hoofd Procestechniek bij MartinBauer, naast een Hosokawa Micron-menger

Zo levert het in Duitsland gevestigde Hosokawa Alpine maalmolens die MartinBauer inzet in voor de productie van thee; de belangrijkste activiteit van het concern. "De theebladeren worden al in een vroeg stadium van het proces vermalen. We waarderen de Alpine maalmolens omdat ze eenvoudig voor verschillende typen thee zijn in te stellen, gemakkelijk zijn te onderhouden en weinig slijten. Een andere belangrijke eigenschap van deze machines is dat ze de stofvorming tijdens het malen tot een minimum beperken."

Mengers

Een volgende processtap is mengen. Daan Goris legt uit dat de componenten van een theemelange kwetsbaar zijn en daarom voorzichtig moeten worden behandeld: "Daarvoor zijn onze mengers bij uitstek geschikt. Ze oefenen weinig krachten op de deeltjes uit en bewerkstelligen een homogene blend. Om uiteenlopende volumes te kunnen produceren beschikt MartinBauer over diverse formaten mengers."

Duurzaamheid

MartinBauer, Hosokawa Micron en Hosokawa Alpine zijn gelijkgestemde bedrijven. Niet alleen bestaan de ondernemingen al een vergelijkbaar lange tijd (resp. 90, 100 en 125 jaar), maar ook delen ze dezelfde waarden. Een voorbeeld daarvan is het accent op duurzaamheid. "We ontwerpen onze machines met een zo laag mogelijk energieverbruik", aldus Daan Goris. "Op het dak van de Alpine-fabrieken ligt 4.500 m² aan zonnepanelen. In Doetinchem zijn we overgeschakeld op LED-verlichting en een energiezuinig, centraal persluchtsysteem. Ook hebben we ons machinepark en de interne logistiek gemoderniseerd. Ons milieumanagement is ISO14001 gecertificeerd, waarmee we ook de duurzaamheidsinspanningen van MartinBauer ondersteunen."

In 2020 publiceerde Martin Bauer zijn eerste duurzaamheidsrapport. Ook promoot MartinBauer duurzaamheid in de toeleveringsketens. Het bedrijf ontving de Hallbars Sustainability Report Award 2022 voor de bedrijfssector Tea.

Kwaliteitscontrole

Thomas Weber bij een Hosokawa Alpine maalmolen Thomas Weber bij een Hosokawa Alpine maalmolen

Een andere gemeenschappelijke noemer is de gerichtheid op kwaliteitscontrole. Bij MartinBauer begint die verantwoordelijkheid al in de landen waaruit de plantaardige grondstoffen worden betrokken. "De kwaliteitszorg zet zich vervolgens voort in elke stap van transport en verwerking, tot op het moment dat klanten onze producten genieten", aldus Thomas Weber. "Onze productkwaliteit wordt bewaakt door PhytoLab, een onafhankelijk, geaccrediteerd laboratorium voor plantenanalyse. Dit in 1993 opgerichte laboratorium beoordeelt dagelijks 200 monsters en rapporteert ons over de kwaliteit en zuiverheid ervan."

Ook bij de Hosokawa Group staat kwaliteit hoog in het vaandel: "Wij beschouwen kwaliteitsborging en de systematische verbetering ervan als de basis van ons succes. Niet alleen het management heeft die instelling, maar ook de medewerkers. Ons kwaliteitsmanagementsysteem wordt dan ook continu geactualiseerd."

Samenwerking en innovatie

Last but not least zijn MartinBauer en Hosokawa zich beide bewust van het belang van innovatie om hun leidende marktposities te behouden. Daarbij begrijpt men dat de beste resultaten worden behaald door commerciële inzichten en technologische expertise te bundelen in samenwerkingsverbanden.

"Onze markt ontwikkelt zich sneller dan ooit", zegt Thomas Weber. "Consumenten weten dat wat ze eten en drinken van invloed is op hun gezondheid en welzijn. Dat drijft de ontwikkeling van vlees- en zuivelalternatieven aan. Voor ons betekent het dat we zijn aangewezen op sterke R&D-partners waarmee we de vraag naar innovatieve producten kunnen bijbenen. Daarbij vertrouwen we op de experts van Hosokawa."

"Ze hebben bewezen elk moment beschikbaar te willen zijn voor overleg en brainstorming. Ook vragen ze ons proactief naar de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd. Dat leidt tot bruikbare ideeën die ook Hosokawa nieuwe inzichten en kansen bieden."

Daan Goris beaamt het hoge tempo van veranderingen: "Die dynamiek stimuleert ons tot de ontwikkeling van geavanceerde technologische systemen die niet alleen nu maar ook in de toekomst vrucht zullen afwerpen. De samenwerking met MartinBauer draagt er aan bij om ook in de komende decennia een toonaangevende technologie-leverancier te blijven.

HOE KUNNEN WE U HELPEN?

Wilt u meer informatie over onze poederverwerkingstechnologieën en diensten? Ons team van experts is beschikbaar om uw vragen te beantwoorden.

phone-icon
contact-icon

DUURZAME PROCESSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosawa Micron een EcoVadis Silver Medal ontvangen voor haar prestaties op het gebied van duurzaamheid. EcoVadis stelde vast dat het bedrijf tot de top 15% behoorde van door hen beoordeelde bedrijven in de speciaalmachine-industrie.

Lees meer