NIEUWS

Hosokawa Micron's totaaloplossingen voor batch-mengen

Hosokawa Micron B.V. heeft een wereldwijde reputatie als expert in mengen, drogen en agglomereren; drie kern-technologieën in de poederverwerkende industrie. Op alle drie terreinen heeft het bedrijf zich ontwikkeld van een machinebouwer tot een producent van turn key-oplossingen. Denk daarbij aan innovatieve concepten zoals de Drymeister (continu flash-drogen) en de Flexomix (continu mengen en agglomereren). Als het gaat om batch-mengen echter, wordt Hosokawa Micron nog vaak gezien als leverancier van stand-alone apparaten. Dat is nu aan het veranderen, aangezien het bedrijf ook het segment van batch-mengen steeds meer benadert vanuit de strategie van het aanbieden van totaaloplossingen.

"Traditioneel worden batch-mengers gezien als handelswaar", zegt Berthram Mak, manager sales & marketing bij Hosokawa Micron in Doetinchem. "Klanten kopen een menger en combineren die zelf met machines om hun eigen productieproces te bouwen. Op die manier hebben we wereldwijd duizenden Nauta-mengers afgezet en werden we bekend als leverancier van stand-alone installaties. In onze twee andere kerngebieden – drogen en agglomereren – realiseren we daarentegen al decennialang totaaloplossingen. Niet alleen machines, maar integrale systemen, inclusief ondersteuning bij de installatie en inbedrijfstelling op locatie. De laatste jaren zijn we ons ook op het gebied van batchmengen steeds meer gaan richten op de ontwikkeling van integrale procesinstallaties als compleet antwoord op de meng-uitdagingen waarvoor onze klanten staan."

Stefan van Rienen (l) en Berthram Mak (r) bij een mengsysteem in de proeffabriek van Hosokawa Micron in Doetinchem

Prestaties

De toenemende vraag naar turn key-oplossingen heeft te maken met diverse factoren. "Een van die factoren is het investeringsrisico", aldus Stefan van Rienen, proces-engineer bij Hosokawa Micron. "Klanten willen zekerheid dat ze waar krijgen voor hun geld, zowel in termen van capaciteit, kwaliteit, beschikbaarheid als rentabiliteit. Bedrijven zoeken daarom ervaren en betrouwbare leveranciers. Wij leveren vooraf gedefinieerde prestaties tegen een vooraf bepaalde prijs."

Een andere factor is dat veel klanten hebben besloten zich te concentreren op hun kernactiviteiten en daarom niet langer beschikken over een eigen engineering- of projectmanagement-afdeling. "Die rol wordt steeds meer door ons overgenomen."

Turn key

Bedrijven staan vaak onder tijdsdruk. Dat betekent dat men voor de realisatie van een project het liefst één contactpunt heeft. "Ook in dat opzicht voorzien we in een behoefte", zegt Stefan van Rienen. "Als one-stop-shop verzorgen we complete turn key-oplossingen, inclusief procesgarantie. Klanten krijgen niet te maken met situaties waarbij verschillende leveranciers naar elkaar wijzen."
Bovendien kan Hosokawa Micron op deze wijze voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen met betrekking tot traceerbaarheid en voedselveiligheid.

Mengstap

"In veel productieprocessen is de mengstap essentieel voor de kwaliteit van het eindproduct", stelt Berthram Mak. "De meeste processen zijn echter ontwikkeld met een focus op het poedertransport, en is de menger bijna een bijzaak. Wij draaien de zaak om en ontwerpen het proces op basis van de meest effectieve mengtechnologie. Voor ons is de menger geen 'black box'; we weten precies hoe poeders met verschillende deeltjesgrootten en dichtheden zich onder allerlei omstandigheden gedragen en welke implicaties dit kan hebben voor het transport van het mengsel. Met andere woorden, we combineren onze kennis en ervaring op het gebied van systeemontwerp met onze diepgaande expertise op het gebied van poedermenging om van begin tot eind een optimaal functionerend systeem te ontwerpen."

Mengprincipes

Hosokawa Micron is vooral bekend geworden van de Nauta-menger die meer dan zeventig jaar geleden is uitgevonden. "Maar we hebben ook veel andere mengprincipes in ons portfolio, zowel voor batch als continu mengen", aldus Stefan van Rienen. "In nauw overleg met de klant identificeren we het meest geschikte mengprincipe, toegesneden op de specifieke toepassing. Daarbij maken we optimaal gebruik van de inzichten en expertise van de klant om te komen tot de best mogelijke productkwaliteit. Voor de verdere inrichting van het productieproces zijn we niet gebonden aan bepaalde leveranciers of merken. We gaan voor de meest geëigende oplossingen voor wat betreft transporteren, wegen, doseren en verpakken, waarbij we uiteraard graag rekening houden met de voorkeursleveranciers van de klant."

Breed dienstenpakket

Hosokawa Micron beschikt over een breed dienstenpakket. Het bedrijf heeft bovendien in Doetinchem een eigen testcentrum, dat in zijn soort het grootste in Europa is. Hosokawa Micron staat voor het ontwerp, de bouw, installatie en inbedrijfstelling van complete procesinstallaties, inclusief aftersales-service. Ook kan men er terecht voor case-evaluatie, pre-engineering en testen. Daarbij is er aandacht voor training van de gebruikers. Stefan van Rienen: "Goed opgeleide operators, regelmatig onderhoud en goede reiniging zorgen voor een maximale uptime van het proces."

Artist-impression van een door Hosokawa Micron ontwikkeld mengsysteem

Realisatie volledige procesinstallatie

Hosokawa Micron is recentelijk een bedrijf te hulp gekomen dat kampte met een menger (van een derde partij) die niet de vereiste capaciteit haalde en ook niet altijd de vereiste productkwaliteit leverde. "We zijn begonnen met een evaluatie van de situatie en hebben vervolgens uitgebreide testen uitgevoerd in ons testcentrum in Doetinchem", zegt Stefan van Rienen. "Op basis van de uitkomsten hebben we een systeem ontwikkeld, gebaseerd op vacuümtransport. Hiermee waarborgen we dat de ingrediënten, die in bigbags en rvs containers worden aangeleverd, stofvrij in de menger worden gevoerd. De containers worden op de menger op de menger aangesloten middels een pneumatisch docking systeem, ook dit om een stofvrije aansluiting te garanderen."

Hosokawa Micron coördineerde de realisatie van de volledige procesinstallatie, inclusief een bigbag- en containerlosstation, vacuümtransport, besturingssysteem en de complete staalconstructie. "De menger is wegend opgesteld, zodat de ingrediënten nauwkeurig kunnen worden gedoseerd. Het gerede mengsel wordt gelost in containers."

Het te transporteren product is vrij abrasief en heeft een hoge stortdichtheid (1,8 kg/l). De installaties zijn daarom slijtvast uitgevoerd. Op plaatsen waar de slijtage het sterkst is, zijn eenvoudig te vervangen componenten toegepast. Het hele systeem is gezien de beperkte ruimte bij de klant zo compact mogelijk gemaakt, zonder in te boeten op onderhoudsgemak.

Berthram Mak: "Ook hier stonden een constante kwaliteit van het eindproduct en een hoge productiecapaciteit voorop. Wij hebben met de realisatie daarvan de winstgevendheid van het proces sterk verbeterd. Dat is de missie van de totaaloplossing-benadering van Hosokawa Micron."

Interview & tekst: Jos Verleg. Dit artikel is eerder gepubliceerd in BULK magazine

DUURZAME PROCESSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosawa Micron een EcoVadis zilveren medaille ontvangen voor haar duurzaamheidsprestaties.

Lees meer