NIEUWS

Verticale continu-menger voor droge poeders vernieuwd

Verticale continu-mengers realiseren een prima mengresultaat tegen relatief lage kosten. Dankzij een vernieuwd ontwerp zijn nu ook lastig te mengen poeders, zoals actief kool, goed te mengen.

De herontworpen versie van de Schugimix van Hosokawa Micron wacht op transport naar een nieuwe klant. Aan de splinternieuwe machine in de hal van de Doetinchemse leverancier van processystemen valt het werkend principe van de snelle continu-menger goed af te lezen. De mechanisch eenvoudig opgezette machine heeft een cilindrische kamer met in een hoek verstelbare messen aan een verticale, roterende as. Tijdens het mengproces draait de as met hoge snelheid en creëert zo een turbulente luchtstroming in de cilinderbuis, die hoge botsingssnelheden in de te mengen suspensie veroorzaakt. Poeders worden ingevoerd via een invoerbuis bovenin de machine en vervolgens razendsnel nauwkeurig gemengd zonder oneffenheden.

Schugimix SXB-335 verticale continu-menger

Actiefkool

De nieuwe continu-menger is bestemd voor een producent van actiefkool. Actiefkool wordt grootschalig geproduceerd. Tientallen tonnen steenkool worden gemalen, gemengd en gecompacteerd. De producent was niet tevreden over het mengresultaat van gemalen steenkool en een teerproduct, dat wordt toegevoegd om de poederkool te kunnen compacteren tot actiefkool. Gemalen steenkool kan namelijk niet zelfstandig worden gecompacteerd, omdat het niet plakt.

Mengproblemen

De bestaande menger leverde niet de gewenste productkwaliteit. Gemalen kolen en teerproduct versmolten te veel met elkaar, wat oneffenheden in het productmengsel gaf. Bovendien bleef er materiaal achter in de menger, dus die moest steeds eerst worden geleegd en gebufferd, voordat men een volgende batch kon draaien. Ook waren er daardoor veel vastlopers. Om het product te kunnen compacteren moet het teerproduct gelijkmatig vermengd worden. De Schugimix slaagt daar prima in. Kolen en teerproduct worden low-shear en in één stap gemengd, dus heel rustig zonder dat er te veel kracht op de poederdeeltjes staat. Dat levert een betere kwaliteit op. De menger doet dat in minder dan twee seconden en met een minimale temperatuursverhoging van het product, minder dan 1 graad.

Constant resultaat

Het principe van de Schugimix is in de jaren vijftig van de vorige eeuw bedacht door handelsfirma Schuurmans en Van Ginneken (vandaar 'Schugi') om bietsuikermelasse te mengen met mengvoeders. Op dat moment bestond er nog geen apparaat dat het mengproces continu tot een nauwkeurig en constant poedervormig resultaat kon brengen. Het mengsysteem is daarna doorontwikkeld naar de zelfreinigende meng- en agglomereer-eenheid Flexomix van Hosokawa Micron.

De Flexomix is in staat verschillende vloeistoffen in poeders te mengen tot fijne korrels en is breed ingeburgerd in de procesindustrie, van de productie van cacao en kant-en-klaar pannenkoekenmeel tot waspoeder. Schugi maakt sinds 1992 deel uit van de Hosokawa Groep.

Schugimix SXB-335 verticale continu-menger

Vernieuwd ontwerp

In het vernieuwde ontwerp van de Schugimix bevinden de lagers en afdichtingen van de machine zich circa 20 centimeter boven de cilindrische kamer waarin het product wordt geroerd. Daarmee kunnen de te mengen poeders de aandrijving niet verontreinigen. De elektromotor is bovenop de machine geplaatst voor een directe aandrijving van de as. In de mengkamer treedt zo nauwelijks opwarming op, wat bevorderlijk is voor het product en de productveiligheid (ATEX). De temperatuur kan anders tot een paar honderd graden oplopen met alle kans op stofexplosies.

Toepassingen

Hosokawa Micron ziet meer mogelijkheden voor de vernieuwde verticale continu-menger. In de procesindustrie bestaat een brede vraag naar snelle en relatief goedkope mengsystemen voor droge poeders. De Schugimix komt met name tot zijn recht bij het mengen van poeders in een continu proces. Er kan hierbij 6-9% vocht worden toegevoegd. Kansrijke toepassingen zijn het mengen van kalk met additieven, het mengen van verschillende kunststoffen en het mengen van ammoniumsulfaat (kunstmest). In omvangrijke productieprocessen, waarin per uur vele tonnen product worden gemengd, kan de continu-menger een capaciteit tot 50 ton per uur leveren.

DUURZAME PROCESSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosawa Micron een EcoVadis zilveren medaille ontvangen voor haar duurzaamheidsprestaties.

Lees meer