NIEUWS

Warmtebehandeling brengt 'clean label' binnen bereik

Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan voedingsmiddelen zonder toevoeging van E-nummers. De industrie gebruikt deze hulpstoffen om voedingsmiddelen de gewenste eigenschappen mee te geven. Hosokawa Micron brengt met de CPD droger/menger een reactor op de markt die voedingsmiddelen in poedervorm dankzij specifieke warmtebehandelingen de gewenste producteigenschappen mee kan geven. Hulpstoffen zijn niet nodig.

Additieven die in Europa zijn toegelaten onder E-nummers, zijn grondig doorgelicht voordat ze op de markt kwamen. Eén van deze E-nummers is zuurstof, dus wie het zonder E-nummers wil doen, krijgt het moeilijk... Desondanks is er onder consumenten een duidelijke voorkeur waarneembaar voor 'clean label' – producten zonder E-nummers. Als consumenten bij een gelijke kwaliteit kunnen kiezen tussen een variant mét en een variant zónder E-nummers, is het duidelijk waar hun voorkeur naar uitgaat.

"Om de toevoeging van E-nummers te voorkomen of te verminderen, moeten fabrikanten de eigenschappen van ingrediënten aanpassen om het gewenste eindproduct te krijgen", stelt Team Manager Food Daan Goris van Hosokawa Micron in Doetinchem vast. "Het kan gaan om zweleigenschappen, viscositeit, kleur, smaak, houdbaarheid en allerlei andere aspecten. Een fabrikant kan met additieven een product laten reageren, maar met een thermisch proces gecombineerd met druk of vacuüm kan het in veel gevallen net zo goed. Andere, procesvoering zelfde resultaat."

Een nadeel is dat een thermisch proces gepaard gaat met een hoger energiegebruik dan wanneer wordt gekozen voor toevoegingen. Goris: "Maar met gebruik van de CPD is het energieverbruik lager dan met veel conventionele technologieën. Bovendien is de procesvoering relatief eenvoudig en zeer goed te sturen. Hoewel een proces met vacuüm, hoge druk en stoom met nogal wat 'fysiek geweld' gepaard kan gaan, is de CPD-reactor zeer robuust uitgevoerd en zijn de onderhoudsrisico's minimaal. Daarom kiezen veel klanten op het moment dat ze investeren in nieuwe apparatuur momenteel voor een oplossing die 'clean label' mogelijk maakt."

Conische Paddeldroger (CPD)

In een dergelijk proces gaat het om de juiste, nauwkeurig ingestelde combinatie van procesparameters. Dat zijn bijvoorbeeld temperatuur, druk, snelheid van de menger, verblijftijd, zuurstofgehalte en luchtvochtigheid. Goris: "De juiste instelling is erg belangrijk, want afwijkingen hebben invloed op de productkwaliteit. Wanneer je het optimum daarin gevonden hebt, kun je in je reactor uiteenlopende poeders in verschillende fasen behandelen en verwerken." Goris wil geen concrete producten of toepassingen noemen, omdat het vermelden van producten een te duidelijke vingerwijzing richting bepaalde producten en leveranciers is die met Hosokawa hebben samengewerkt aan deze ontwikkeling.

De nieuwste reactor van Hosokawa Micron is de Conical Paddle Dryer (CPD). Om de naam te verklaren: het gaat om een aan de onderzijde conisch gevormde droger met centrale rotor (paddles). De geometrie van de rotorbladen is ontworpen op een zo snel mogelijke menging/verwarming van het product te krijgen, nadat onder hoge druk stoom is geïnjecteerd voor de warmtebehandeling. Goris: "We bouwen elke CPD op klantspecificatie. De reactor kan een omvang hebben van vijf liter, maar ook van twintigduizend liter. Ook het bereik in druk en temperatuur is erg breed. Tot voor kort gingen we standaard tot honderdvijftig graden, maar sinds kort hebben we dat bereik nog opgetrokken. We dekken nu met drukken tot 6 Bar en temperaturen tot 300 graden Celsius de hele reeks van processen af die maar denkbaar zijn."

Conical Paddle Dryer (CPD)

De Conical Paddle Dryer is inzetbaar voor uiteenlopende batchprocessen. "Heel veel procesparameters zijn eenvoudig te wijzigen. De meeste klanten gebruiken hem voor verschillende producten. Soms passen ze in opeenvolgende batches verschillende recepturen voor hetzelfde product toe."

Uitproberen

"Een fabrikant die vermoedt dat warmtebehandeling iets voor zijn product is, kan met een batch van dat product naar onze testfabriek in Doetinchem komen onder het motto: 'try before you buy'. Het is heel belangrijk dat je vooraf de juiste opschaling en procesinstellingen kunt bepalen om de bedoelde productkwaliteit te bereiken."

DUURZAME PROCESSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosawa Micron een EcoVadis zilveren medaille ontvangen voor haar duurzaamheidsprestaties.

Lees meer