MERKEN

SCHUGI

Schugi was een bedrijf dat in 1992 door de Hosokawa Groep is overgenomen. De naam Schugi is een afkorting van de namen van de oprichters, 'Schuurmans & Van Ginneken'. Ze begonnen hun bedrijf in 1925 en waren aanvankelijk vooral handelaren in suiker, koffie, thee, melasse en andere tropische producten.

Schugi

Begin jaren vijftig was hun kernactiviteit de distributie van rietsuiker en bietsuikermelasse, voornamelijk voor de diervoederindustrie. Omdat melasse een vloeistof is die moeilijk te verwerken is vanwege de hoge viscositeit, werd besloten om een machine te ontwikkelen die melasse kon verwerken in allerlei soorten mengvoeders. Dit resulteerde in een machine die onverwarmde melasse zeer homogeen in een poedervormig mengvoeder kon verwerken.

Omdat de nieuw ontwikkelde machine een continue machine was, realiseerde Schugi zich dat het zeer belangrijk was om zowel mengvoeders als melasse nauwkeurig en constant te verdelen om een constant afgewerkt product te kunnen garanderen. Niet alle apparatuur die vrij op de markt verkrijgbaar was voldeed aan deze vereisten en daarom ontwikkelde Schugi eigen doseersystemen voor melasse en mengvoeders. Dit impliceerde ook elektrische consequenties en zo kwam Schugi tot het ontwerpen en leveren van complete systemen. De continue mixer werd in verschillende landen gepatenteerd en kreeg de merknaam "Schugi". Meer dan duizend van deze systemen zijn verkocht in de diervoederindustrie, voornamelijk in Europa.

Uitvinders van de 'Schugi Flexomix'

In 1967 kwam Schugi in contact met de Duitse staalindustrie, die zijn miljoenen tonnen basisslak wilde bevochtigen. Tijdens de testen met dit product werd duidelijk dat de Schugi menger in staat was om het zeer fijne poeder in één stap om te zetten in micro-granules. Het verse product was echter extreem kleverig en had de originele, volledig stalen Schugi menger. Om dit probleem op te lossen, herontwierp Schugi de bestaande melasse-menger naar een zelfreinigende meng-/agglomereereenheid. Zo creëerde Schugi in 1972 de Schugi Flexomix.

Schugi Flexomix

Dit apparaat was in staat om meer vloeistoffen in poeders te mengen en een geagglomereerd product te produceren. Deze agglomeraten waren echter kleverig van aard omdat ze nogal wat vloeistof bevatten. Daarom moesten ze eerst worden gedroogd voordat ze op de juiste manier konden worden verwerkt. Een wervelbeddroger is uitermate geschikt om de agglomeraten die uit een Schugi Flexomix komen te drogen. Om deze reden heeft Schugi ook rond 1972 haar eigen wervelbeddroger ontwikkeld.

Vanaf dat moment kon Schugi complete agglomeratiesystemen leveren aan de chemische en voedingsmiddelenindustrie, waar veel poederachtige producten worden verwerkt. Deze poedervormige producten hebben een aantal eigenschappen die de verwerking bemoeilijken: ze zijn stoffig, ze hebben slechte stromingseigenschappen, zodra ze zijn gemengd hebben ze de neiging daarna gemakkelijk weer te ontmengen en ze zijn moeilijk te bevochtigen.

Toen de technische afdeling van Schuurmans & Van Ginneken zich gestaag bleef ontwikkelen op het gebied van procestechniek, werd in 1973 besloten om er een onafhankelijk bedrijf van te maken waarvoor de naam 'Schugi B.V.' werd gekozen, dus dezelfde naam als de merknaam van de melassemengeer.

Toen de eigenaar van Schugi in 1987 besloot met pensioen te gaan, werd het bedrijf overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Bepex Corporation, dat op zijn beurt eigendom was van de Berwind Group. Na vier jaar besloot Berwind om de gehele Bepex Corporation, dus ook Schugi B.V., te verkopen aan het Japanse bedrijf Hosokawa. Schugi maakt sinds 1 februari 1992 deel uit van dit Japanse bedrijf.

In 2000 fuseerde Schugi met Hosokawa Micron B.V. en verhuisde naar Doetinchem.

Wilt u meer weten over de Schugi Flexomix? Vul dan ons contactformulier in.

DUURZAME PROCESSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosokawa Micron een EcoVadis zilveren medaille ontvangen voor haar duurzaamheidsprestaties.

Lees meer