phone-icon
contact-icon

Poederprocesapparatuur voor de productie van batterijen

Terwijl de batterijenmarkt wereldwijd groeit, staan batterijfabrikanten onder druk om de prestaties van batterijen te verbeteren, hun ecologische voetafdruk te verkleinen en kosten te verlagen. Als onderdeel van de Hosokawa Group is Hosokawa Micron B.V. in een ideale positie om bestaande en opkomende batterijproducenten te helpen deze uitdagingen aan te gaan en hun concurrentievoordeel te versterken.

Voldoen aan de eisen van de klant

Of het nu gaat om elektrische voertuigen of consumentenelektronica en draagbare apparaten, batterijgebruikers willen sneller opladen, een hogere laadcapaciteit en een langere levensduur van de batterij in het algemeen. Tegelijkertijd willen productenten compactere batterijen met een hogere energiedichtheid, betrouwbaarheid en veiligheid.

Processtappen in de batterijproductie

Als leider in poederverwerkingstechnologie levert Hosokawa hoogwaardige apparatuur en systemen voor gebruik in tal van stappen van het batterijproductieproces, zowel voor massaproductie als R&D-doeleinden, waaronder:

 • Drogen
 • Ultrafijn malen
 • Classificeren
 • Afronden
 • Mengen
 • Coating
 • Containment

Hosokawa procesoplossingen voor de productie van batterijen

Drogen

De actieve materialen of precursors voor de kathode zoals nikkel, mangaan en kobaltoxiden moeten worden gedroogd en gemalen. Dit kan worden gedaan met behulp van Hosokawa poederverwerkingsapparatuur, waaronder.

 • DMR flashdroger voor het efficiënt continu-drogen van slurries en filterkoeken
 • Nauta vacuümdroger voor batchdrogen van kleinere volumes
 • CPD conische paddeldroger die hoge temperaturen combineert met vacuüm voor lastige, vluchtige stoffen of extreem lage vochtgehaltes

DMR flashdrogerNauta vacuümdrogerCPD conische paddeldroger

Ultrafijn malen

Voor optimale batterijprestaties – dat wil zeggen met een hoge bruikbare capaciteit, snelle oplaadtijden en een lange levensduur – is het belangrijk dat de actieve materialen in batterijen een goed gedefinieerde deeltjesgrootteverdeling hebben en kleine deeltjes om een groter oppervlak te creëren. Dit wordt bereikt door het ultrafijn malen van de actieve poeders.

De volgende maaloplossingen van Hosokawa worden het meest gebruikt in de batterijenindustrie:

 • ACM air classifying mill
 • AFG fluidized bed jet mill

Beide molens kunnen een extreem fijne en smalle deeltjesgrootteverdeling bereiken. Naast het verwerken van kathodematerialen zoals lithium-kobaltoxide of precursors op basis van mangaan, kunnen de molens ook worden gebruikt voor anodematerialen (grafiet en silicium).

ACM air classifying millAFG fluidized bed jet mill

Grafiet afronden

Grafiet heeft van nature een schilferige structuur en een laag stortgewicht, twee eigenschappen die de capaciteit van een batterij beperken. Om de prestaties van de batterij te verbeteren worden de grafietdeeltjes 'afgerond', om het stortgewicht en de 'bevochtigbaarheid' te verbeteren. Hosokawa-molens kunnen worden gebruikt om zowel natuurlijk als synthetisch grafiet af te ronden. Natuurlijk grafiet is in beginsel goedkoper, maar synthetisch grafiet is al bolvormig, dus het kost minder energie om het af te ronden tijdens het maalproces, wat uiteindelijk tijd en kosten bespaart.

High-shear mengen en coaten

Om de stromingseigenschappen van de precursors te verbeteren is high-shear (oftewel hoog-intensief) mengen voor batterijfabrikanten meestal de beste oplossing. Dit kan ook zorgen voor een sterke coating van bijvoorbeeld carbon black en bindmiddelen rond de precursors om de geleidbaarheid verder te verbeteren.

Afhankelijk van de specifieke behoeften, bieden wij apparatuur variërend van high-shear tot ultra-high-shear, zoals:

 • Cyclomix batchmenger
 • Modulomix continumenger
 • Nobilta batchmenger
 • Mechanofusion ultra-high-shear-menger (mechanische fusie)

Alle Hosokawa molens en mengers kunnen desgewenst worden geleverd met een slijtvaste coating voor een optimale zuiverheid van de actieve materialen.

Cyclomix high-shear batchmengerModulomix continu high-shear menger Nobilta high-shear menger Mechanofusion ultra-high-shear menger

Veiligheid voorop

De veiligheid van de operator is een belangrijke overweging voor de hele Hosokawa Group. Daarom is onze apparatuur gecertificeerd volgens strenge Europese normen, waaronder ATEX en CE. Daarnaast bieden wij een scala aan containmentoplossingen voor verschillende OEB-niveaus, zoals:

 • OEB 3 (bijv. downflowcabine voor afgesloten lediging)
 • OEB 4 (bijv. vlinderkleppen voor stikstofspoeling)
 • OEB 5 (bijv. gloveboxen, isolators)

Try before you buy

Vanwege de complexiteit van de batterijproductie kan het vinden van de juiste oplossing een kwestie van vallen en opstaan zijn. We bieden daarom een 'try before you buy'-aanpak. In onze testcentra (3000 m² bij Hosokawa Alpine in Duitsland en 2000 m² bij Hosokawa Micron in Nederland) kunnen we testen uitvoeren voor klanten. En als dat door de producten of hoeveelheden niet mogelijk is, kunnen we dummymaterialen testen of kunnen klanten onze apparatuur in hun eigen omgeving gebruiken zodat ze zelf testen kunnen uitvoeren. Neem contact met ons op voor meer informatie!

Hoe kunnen we u helpen?

Voor meer informatie over onze procestechnologieën voor batterijen en accu's, neem contact met ons op: