phone-icon
contact-icon
download-icon

Drogen van plantaardige eiwitten met de Drymeister

De vraag naar plantaardige eiwitten voor menselijke voeding blijft een sterke groei vertonen. De Drymeister (DMR-H) maaldroger is een zeer succesvolle methode gebleken voor het drogen van plantaardige eiwitten, waardoor aanzienlijke besparingen in de verwerkingskosten kunnen worden bereikt.

Plantaardige eiwitten worden in veel toepassingen gebruikt, zoals glutenvrije voedingsmiddelen, vleesvervangers, vegetarische voedingsmiddelen en sport- en afslankproducten. Een bekende bron van plantaardige eiwitten zijn peulvruchten, zoals luzerne, klaver, bonen, erwten, kekers, linzen, lupinen, mesquite, johannesbrood, sojabonen, pinda's en tamarinde.

Deze eiwitten hebben echter de neiging tot klonteren, slechte stromingseigenschappen en ze zijn notoir moeilijk te hanteren zowel nat, als slurry, filterkoek of zelfs droog product. Ze zijn ook temperatuurgevoelig en hebben de neiging om zich tijdens het drogen aan de apparatuur te hechten.

Wanneer deze aspecten worden toegevoegd aan de eisen die aan eindproducten worden gesteld met betrekking tot een specifiek eiwitgehalte, kleur en smaak, is het eenvoudig te begrijpen dat het kiezen van het juiste droogsysteem van cruciaal belang is.

Droogsysteem voor plantaardige eiwitten

Bijvoorbeeld, bij de verwerking van erwteneiwitten heeft de grondstof aanvankelijk een gemiddeld vochtgehalte van 90%. Het proces begint meestal met mechanisch ontwateren met een decanter: een roterend apparaat met hoge snelheid dat een deel van het water verwijdert. Dit verbetert de energie-efficiëntie van het daaropvolgende proces omdat minder water hoeft te worden verdampt.

Plantaardige eiwitten drogen met de Drymeister maaldroger

Na het decanteren bevat het materiaal nog steeds ongeveer 70% vocht. Het wordt naar een Nauta® menger getransporteerd om te worden gehomogeniseerd. Via een speciale toevoereenheid wordt het materiaal vervolgens continu in een Drymeister  (DMR-H) maaldroger gevoerd, die het materiaal in slechts enkele seconden omzet in een fijn poeder met een vochtgehalte van slechts 5%.

De Drymeister is geschikt voor producten met een vochtgehalte van enkele procenten tot meer dan 80% in suspensies, slurries en pasteuze producten. Het vermogen van de Drymeister om een slurry direct in een uniform droog poeder te transformeren in één enkele processtap, niet alleen snel maar ook efficiënt – de Drymeister gebruikt ongeveer 10-20% minder energie per kilogram verdampt water dan conventionele ringdrogers - maakt het tot een uitstekende keuze voor het drogen van eiwitten uit een grote verscheidenheid aan bronnen voor menselijke consumptie.

Try before you buy

Hosokawa Micron's testcentrum in Doetinchem biedt uitgebreide mogelijkheden voor het testen van processen en apparatuur, ondersteund door de expertise van een team van procestechnologen. Voor meer informatie of om een test in te plannen, neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Hoe kunnen we u helpen?

Voor meer informatie over onze poederprocesapparatuur, neem contact met ons op:

Gerelateerde procesapparatuur

Beproefde en innovatieve poederprocestechnologieën en systemen voor o.a. mengen, drogen, agglomereren, malen, ziften, compacteren en containment.

Conische schroefmenger

Lees verder

DMR flash droger

Lees verder