phone-icon
contact-icon
download-icon

Snel en efficiënt drogen van okara

Okara is een sojaboonpulp die voorkomt als bijproduct tijdens de productie van sojamelk en tofu. De meeste okara wereldwijd wordt gebruikt als veevoer en de rest voornamelijk als een natuurlijke meststof of compost. Het heeft echter ook potentieel voor menselijke consumptie, omdat het textuur kan toevoegen aan gebakken gerechten en het is bovendien een voedingseiwitversterker.

Okara wordt in toenemende mate gezien als een waardevolle mogelijkheid voor voedselproducenten om gebruik te maken van een afvalbijproduct, maar alleen als de procesuitdagingen die bij de productie van fijne, eiwitrijke poeders met een laag vochtgehalte komen kijken, kunnen worden aangepakt.

Eén van deze uitdagingen is om een product te maken met een laag vochtgehalte, dat niet snel bederft en niet verandert qua kleur, smaak en mondgevoel, als gevolg van droog- of maalprocessen. Er zijn tegenwoordig machines op de markt die geschikt zijn om deze uitdagingen aan te gaan. Deze kunnen malen, ziften en drogen om een stabiel product te maken, waardoor verschillende stadia van poederverwerking die kenmerkend zijn voor meer traditionele verwerkingssystemen worden geëlimineerd.

De Drymeister (DMR-H) flash droger van Hosokawa Micron bijvoorbeeld, maakt gebruik van flash-droogtechnologie voor thermische schadepreventie en conservering van voedingsstoffen, waardoor een product met een laag vochtgehalte minder vatbaar is voor bederf en degradatie.

Okara drogen met de Drymeister (DMR-H) flash droger

Energiezuinige en compacte verwerking

Okara wordt meestal verkregen als een suspensie met een gehalte aan vaste stoffen tussen 15% en 20%. Krachtig malen en ziften in de Drymeister biedt een korte procestijd en levert fijne deeltjes op die glad zijn op de tong. Het eenvoudige reinigingsproces van het apparaat vermindert de hechting in de machine voor een betere doorvoer.

Energiezuinig en compact als hij is combineert de machine drogen, de-agglomereren/malen en ziften in één apparaat. Bovendien droogt hij temperatuurgevoelige producten veilig en economisch binnen een paar seconden, daarmee bijdragend aan een kosteneffectieve voedselproductie. Hij levert een klontvrij product met een homogene deeltjesgrootte en een vochtgehalte van ongeveer 5%.

Met het vermogen om suspensies, slurries en pasteuze producten te verwerken met een vochtgehalte dat varieert van enkele procenten tot meer dan 80 procent, verbruikt de DMR-H ongeveer 30 tot 40 procent minder energie per kilogram verdampt water dan conventionele drogers. Aangezien veel bedrijven wereldwijd dagelijks voor de uitdaging staan om energieverbruik, emissies en vervuiling te verminderen, is een aanzienlijke energiebesparing een belangrijke stap voorwaarts.

Try before you buy

Hosokawa Micron beschikt over haar eigen test- en procesontwikkelcentrum in Doetinchem. Dat biedt unieke mogelijkheden om uw product te testen om het meest efficiënte proces, systeem of installatie te bepalen voorafgaand aan het definitieve ontwerp, zowel op laboratorium- als productieschaal.

Of u nu een enkele machine of een compleet poederverwerkingssysteem wilt testen, dezelfde bekwame en ervaren medewerkers helpen u ervoor te zorgen dat aan uw vereisten wordt voldaan en dat u volledig tevreden bent met de resultaten.

Hoe kunnen we u helpen?

Voor meer informatie over onze poederprocesapparatuur, neem contact met ons op:

Gerelateerde procesapparatuur

Beproefde en innovatieve poederprocestechnologieën en systemen voor o.a. mengen, drogen, agglomereren, malen, ziften, compacteren en containment.

DMR flash droger

Lees verder