phone-icon
contact-icon
download-icon

Droogsysteem voor organische voedingskleurstoffen

Natuurlijke voedingskleurstoffen zijn voedingsmiddelen op zich en eetbaar op ieder moment in het productieproces. Ze zijn gemaakt van eetbare vruchten, groenten en planten en bevatten geen toegevoegde chemische oplosmiddelen of additieven. Omdat consumenten om natuurlijke ingrediënten vragen die herkenbaar zijn en die ze als veilig beschouwen, zijn natuurlijke kleuren bij uitstek geschikt om aan deze toenemende behoefte van de consument te voldoen.

Kleurstoffen voor voedingsmiddelen zijn meestal lastig te verwerken. Ze zijn in veel gevallen te nat of juist te droog, hebben vaak slechte stromingseigenschappen, de neiging tot klonteren en zijn bovendien temperatuurgevoelig. Deze problemen in combinatie met zeer specifieke eisen voor kleur en smaak verduidelijken het cruciale belang om te kiezen voor de juiste droger.

Typische toepassingseisen

  • Aanvoermateriaal: slurrie met een vochtgehalte van ca. 85%
  • Vochtgehalte: meestal < 10%
  • Producttemperatuur: < 80°C
  • Deeltjesgrootteverdeling: fijn poeder, zonder agglomeraten

Ideale procesoplossing

Hosokawa's Drymeister (DMR-H) flash-droogsysteem is zeer succesvol gebleken in het drogen van slurries voor de productie van kleurstoffen voor levensmiddelen. De ultracompacte flash droger combineert drogen, de-agglomereren/malen en ziften in één apparaat, veilig drogen van temperatuurgevoelige producten, zelfs bij hoge temperaturen, in een kwestie van seconden! Het resultaat is een perfect, klontvrij eindproduct met een gedefinieerde deeltjesgrootte.

Droogsysteem voor voedingskleurstoffen

Het diagram hierboven toont duidelijk dat het aantal processtappen (en dus operationele kosten) vermindert bij gebruik van een Drymeister (DMR-H) flash droger. Door het ontwerp vereist de Drymeister minder thermische energie per kilogram verdampt water dan conventionele ringdrogers, wat resulteert in verdere besparingen en een milieuvriendelijkere werking.

Met het vermogen om schommelingen in vochtgehalte te verwerken van enkele % tot meer dan 80% in suspensies, slurries, pasteuze producten, filterkoeken en natte poeders gebruikt het ongeveer 10-20% minder energie per kilogram verdampt water dan ringdrogers.

Ingebouwd maalgedeelte

Het maalgedeelte in het onderste deel van de droger is ontworpen om het natte materiaal optimaal te malen. Producten verkregen van een traditionele droger bevatten ongewenste agglomeraten, zodat een extra maalstap vereist is na het drogen. Deze extra processtap is niet nodig wanneer de Drymeister (DMR-H) wordt gebruikt, zodat u tijd en kosten bespaart.

Drogen & ziften in één stap

Door meerdere bewerkingen in één apparaat te combineren vereenvoudigt het proces en dalen de operationele kosten. Met de introductie van de Drymeister (DMR-H) flash droger kunnen zelfs de moeilijkste producten in één stap zeer efficiënt worden gedroogd en gezift tot een fijn en uniform product.

Hoe kunnen we u helpen?

Voor meer informatie over onze poederprocesapparatuur, neem contact met ons op:

Gerelateerde procesapparatuur

Beproefde en innovatieve poederprocestechnologieën en systemen voor o.a. mengen, drogen, agglomereren, malen, ziften, compacteren en containment.

DMR flash droger

Lees verder