phone-icon
contact-icon
download-icon

Verwerking van insecten tot eiwitpoeder

Het verwerken van insecten kan uitdagend zijn: temperatuurgevoelig en moeilijk te hanteren vochtig basismateriaal. Hosokawa Micron's Drymeister (DMR) flash droger elimineert deze nadelen. De Drymeister combineert drogen, malen en classificeren in één enkele installatie, zodat u ten volle kunt profiteren van de enorme groei van de markt voor insecteneiwitten.

Scheiden in olie, water en eiwitten

Typische procesmethoden bestaan onder meer uit het koken van de insecten, het afscheiden van de olie (die als hulpstof voor diervoeding kan worden gebruikt), gevolgd door de belangrijke fasen van drogen en malen. Met name de droogfase is van vitaal belang voor het produceren van kwalitatief hoogwaardige eiwitten bij het verwerking van insecten. Als de insecten onvoldoende gedroogd zijn, kunnen er schimmels of bacteriën groeien. Overdrogen kan verbranding veroorzaken waardoor de voedingswaarde en kwaliteit van het eiwitpoeder vermindert.

Insecten verwerken tot eiwitpoeder

De twee meest gebruikte droogmethoden hiervoor zijn direct en indirect drogen. Direct drogen vindt plaats door zeer hete lucht bij een temperatuur van 200-300°C over het materiaal te voeren, bijvoorbeeld omdat het snel in een cilindrische trommel tuimelt. Dit is de snelste methode, maar hitteschade ligt op de loer als het proces niet zorgvuldig wordt gecontroleerd. Bij indirect drogen wordt warmteenergie toegevoerd middels een verwarmingsmedium, bijvoorbeeld een cilinder die stoomverwarmde schijven bevat die het materiaal ook laten tuimelen.

De laatste stap in het proces is het vermalen of pulverizeren van het zorgvuldig gedroogde materiaal tot de juiste kwaliteit poeder voor het beoogde gebruik. Voor eiwit dat wordt gebruikt als ingrediënt in oplosbare producten, zoals eiwitdrankpoeders, kan een veel fijnere molen nodig zijn in vergelijking met insectenmeel dat in bak- en voedselrecepten wordt gebruikt. Als het uiteindelijke gebruik diervoeder is dan volstaat wellicht een grovere maling.

Kiezen voor een gecombineerde droog- en maaloplossing, zoals Hosokawa Micron's gepatenteerde Drymeister (DMR-H) continue maaldroogsysteem, kan u een voorsprong geven in termen van efficiëntie en ROI.

Drymeister (DMR-H) continue maaldroogsysteem

Hulp nodig bij het opzetten van uw proces?

Laat u adviseren door Hosokawa Micron, experts in voedselverwerkings-, droog- en maaltechnologieën, om er zeker van te zijn dat u ten volle kunt profiteren van de enorme groei in de markt voor insecteneiwitten. Onze Testfabriek in Nederland biedt geweldige mogelijkheden om apparatuur, parameters en processen te testen, zowel op proef- als op productieschaal, om te verzekeren dat uw productkwaliteit en operationele efficiëntie het maximale rendement op uw investering genereren voor uw bedrijf.

Testen is de basis voor een succesvol product of proces en ons ontwikkelteam staat altijd klaar om u te helpen bij het verkennen van nieuwe processen en toepassingen. Er is apparatuur beschikbaar van lab- tot productieschaal. Ook is er apparatuur beschikbaar voor verhuur.

Neem contact op

Als u geïnteresseerd bent om uw productieuitdagingen voor de verwerking van insecten te bespreken, neem dan contact op met Hosokawa Micron. We kunnen u helpen met een reeks vragen over deze snelgroeiende sector, zoals:

  • Hoe poeders van de hoogste kwaliteit te verkrijgen, voor de beste opname en vertering;
  • De meest geschikte droog- en maaltechnologieën voor insectenproteïnen;
  • De voordelen van de unieke Drymeister-technologie ten opzichte van traditionele droog- en maalmethoden;
  • Hoe u uw eiwitpoederproductielijn het best kunt plannen, testen en verbeteren.

Hoe kunnen we u helpen?

Voor meer informatie over onze poederprocesapparatuur, neem contact met ons op:

Gerelateerde procesapparatuur

Beproefde en innovatieve poederprocestechnologieën en systemen voor o.a. mengen, drogen, agglomereren, malen, ziften, compacteren en containment.

DMR flash droger

Lees verder