phone-icon
contact-icon
download-icon

Procesapparatuur voor zetmeelmodificatie

In de voedingsindustrie is zetmeel een belangrijk bindmiddel voor onder andere sauzen, soepen, snoepgoed en ijs. In de chemische industrie wordt het gebruikt in lijm en als verstevigingsmiddel voor papier en textiel. Industriële modificatie van onbewerkt zetmeel resulteert in een betere oplosbaarheid in (koud) water, modificatie in verschillende soorten suikers, zoals dextrose, fructose of basismateriaal voor zoetstoffen. Eén van de grootste voedseltoepassingen is echter de omzetting naar glucoseproducten.

Hosokawa Micron heeft een continue processysteem ontwikkeld dat zeer geschikt is voor het modificeren van zetmeel: het Flexomix continue agglomereersysteem, bestaande uit een Flexomix menger/agglomerator met wervelbeddroger en -koeler.

Zetmeelmodificatie met Hosokawa procesapparatuur

 • Onbewerkt zetmeel
  Tijdens het malen van zetmeel daalt het vochtgehalte tot onder de gewenste productspecificatie. Door na het malen de Flexomix toe te passen, is het mogelijk om een homogeen product te verkrijgen met exact het gespecificeerde vochtgehalte.
 • Kationisch zetmeel
  Dit type zetmeel wordt vaak gebruikt voor speciale toepassingen in de pulp- en papierindustrie. Het grote voordeel van deze toepassing is dat de reactiemiddelen en de vereiste hoeveelheid natriumhydroxide kunnen worden toegevoegd en homogeen in precies de vereiste hoeveelheid worden verdeeld, zonder overdosering, gedurende een verblijftijd van ongeveer 1 seconde. Het mengsel kan na een bepaalde verblijftijd worden geneutraliseerd.
 • Pre-gegelatiniseerd zetmeel
  Pre-gegelatiniseerd zetmeel is moeilijk in water te dispergeren. Het fijne poeder blijft meestal op het vloeistofoppervlak. Nat agglomereren produceert een agglomeraat met een open structuur en optimale dispersiekarakteristieken. Mengsels voor instant-sauzen kunnen ook op deze manier worden geproduceerd. Over het algemeen zal het resultaat een agglomeraat zijn met optimale stromingseigenschappen en dispersiekarakteristieken dat niet stoffig is.
 • Zetmeelderivaten
  Maltodextrine en (bijvoorbeeld) dextrose kunnen worden geagglomereerd om optimale stroomeigenschappen te verkrijgen. Zetmeelderivaten kunnen worden toegepast als drager bij tablettenproductie om de prestaties van de tabletpers te optimaliseren.

Zetmeelmodificatie met de Flexomix

Try before you buy

Bij Hosokawa Micron B.V. hebben we ons eigen test- en procesontwikkelcentrum in Doetinchem. Dat biedt unieke mogelijkheden om uw product te testen om het meest efficiënte proces, systeem of installatie te bepalen voorafgaand aan het definitieve ontwerp, zowel op laboratorium- als productieschaal.

Of u nu een enkele machine of een compleet poederverwerkingssysteem wilt testen, dezelfde bekwame en ervaren medewerkers helpen u ervoor te zorgen dat aan uw vereisten wordt voldaan en dat u volledig tevreden bent met de resultaten.

Hoe kunnen we u helpen?

Voor meer informatie over onze poederprocesapparatuur, neem contact met ons op:

Gerelateerde procesapparatuur

Beproefde en innovatieve poederprocestechnologieën en systemen voor o.a. mengen, drogen, agglomereren, malen, ziften, compacteren en containment.

Agglomereren

Lees verder