CHEMIE

Process technologies for tomorrow.

PROCESAPPARATUUR VOOR GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN

Hosokawa Micron biedt diverse procesoplossingen voor de productie van gewasbeschermingsmiddelen, zoals voor drogen, malen, ziften, mengen, agglomereren en extruderen. Ons uitgebreide productaanbod stelt ons in staat om flexibele processystemen te ontwerpen die voldoen aan de hoge volumes en consistente deeltjesgrootte en dispergeerbaarheidseisen van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie.

Omdat veel gewasbeschermingsmiddelen zowel giftig als potentieel explosief zijn, voldoet onze procesapparatuur aan alle voorschriften met betrekking tot handling, opslag en veiligheid voor zowel operator als het milieu.

Hosokawa poederverwerkingssystemen kunnen dusdanig worden ontworpen zodat ze de flexibiliteit bieden om verschillende soorten producten te verwerken, met verschillende viscositeiten en om verschillende variaties van het product te verkrijgen tussen verschillende stappen in het productieproces, in elke gewenste hoeveelheid. Dit biedt optimale flexibiliteit in productiecapaciteit.

Drogen

Na synthese moet het product worden gewassen en gedroogd. In de eerste fase wordt het drogen mechanisch uitgevoerd. Omdat mechanische drogers niet in staat zijn het noodzakelijke uiteindelijke vochtgehalte te bereiken (meestal 5% of minder), is een thermische droogstap noodzakelijk.

Afhankelijk van de vereisten kan het thermische droogproces een batch- (vacuüm) of continuproces zijn. Batch vacuümdrogen is met name geschikt voor het bereiken van een laag eindvochtgehalte (<0,01%) en voor temperatuurgevoelige en explosieve producten.

Het assortiment vacuümdrogers van Hosokawa Micron omvat de Nauta® conische schroefdroger en de conische paddeldroger (CPD), elk met zijn eigen specifieke kenmerken en voordelen. Beide soorten drogers bieden een gesloten proces, oplosmiddelterugwinning, CIP-reiniging en een volledige lediging.

De DMR continu flashdroger kan slurries, pasteuze producten en filterkoeken verwerken. De DMR zorgt voor een droog product waarbij het vochtgehalte en de deeltjesgrootte worden geregeld dankzij de geïntegreerde zifter. De DMR kan een hoge doorvoer aan en heeft een verdampingscapaciteit van 75 - 7000 kg/h.

Drymeister (DMR-H) flash droger

Mengen

Mengen is nodig voor het toevoegen van vloeistof, maar hoofdzakelijk voor het mengen van droge poederbestanddelen, zoals actieve stoffen, drager en hulpstoffen. Hosokawa levert batch-poedermengers in grootten van 1 tot 100.000 liter. De meest gangbare mengertypes voor gewasbeschermingsmiddelen zijn de Nauta® conische schroefmenger en de conische paddelmenger (CPM).

De Nauta menger is een milde menger met lage afschuifkrachten, geschikt voor temperatuurgevoelige en abrasieve producten. De CPM is een menger met lage en gemiddelde afschuifkrachten. Beide mengertypes zijn na het malen geschikt als hopper en voorzien in volledige productlediging.

Conische peddelmenger (CPM)

Malen

Verkleinen of microniseren van het poeder is vaak vereist om een groot oppervlak te creëren en om de optimale deeltjesgrootteverdeling te bereiken. Afhankelijk van de toepassing, spuit- of stuifmiddel, benatbare poeders (WP) of in water dispergeerbare korrels (WDG), moet de vereiste eindfijnheid, deeltjesgrootte of deeltjesgrootteverdeling worden bereikt.

Voor spuitmiddelen is fijn stof vereist - vrij van grove korrels die het spuitapparaat blokkeren. Luchtstraalmalen is de meest gebruikelijke methode voor het verwerken van in water dispergeerbare korrels. Voor deze toepassing wordt typisch het mengsel van actieve ingrediënt samen met de dragersubstantie en hulpstoffen gemicroniseerd tot eindfijnheden <10 μm.

Luchtstraalmolens worden ook gebruikt voor het microniseren van pure actieve ingrediënten. Voor benatbare poeders moet de deeltjesgrootte over het algemeen groter zijn in het bereik van < 40 - 75 μm met een laag stofgehalte. Voor deze toepassing is een luchtziftermolen vaak de meest geschikte oplossing.

ACM ziftermolen

Agglomereren & Extruderen

Wanneer een in water dispergeerbare granulaat (WDG) nodig is in plaats van een benatbaar poeder (WP), is na het malen een agglomeratie- / extrusiestap vereist. De meeste producten zijn giftig en over het algemeen zijn ontstofte poeders gemakkelijker te hanteren. Voor een gemakkelijke handling moet het poeder vrijstromend zijn en deeltjes moeten snel in water dispergeren. De agglomeraten moeten echter sterk genoeg zijn zodat ze tijdens opslag niet breken.

De agglomeraten kunnen worden geproduceerd in een Flexomix agglomereersysteem, waar het product wordt ingevoerd als een poeder. Een vloeibaar bindmiddel wordt toegevoegd door sproeikoppen. Het is niet nodig om eerst een suspensie van het product te maken zoals bij een sproeidroger. De benodigde hoeveelheid vloeistof is typisch de helft van de hoeveelheid vloeistof die nodig is om een werkbare suspensie voor een sproeidroger te verkrijgen.

Als het gewenste eindproduct een extrudaat is, kan de Flexomix voor een Bextruder (lagedrukextruder) worden geplaatst. Het beluchte mengeffect van de Flexomix resulteert in een zeer homogeen (gelijkmatig bevochtigd) en luchtig product, dat gemakkelijk kan worden geëxtrudeerd. Bovendien neemt de kwaliteit van het eindproduct toe, hetgeen wordt aangetoond door een betere dispergeerbaarheid van de extrudaten.

Agglomereersysteem voor gewasbeschermingsmiddelen

Containment

Door de toenemende potentie van actieve ingrediënten, toenemende eisen aan de operatorveiligheid en ergonomie en de strengere categorisering van gevaarlijke stoffen dwingen zowel de fabrikant als de leverancier van procesapparatuur om hun systeemconcepten opnieuw te beoordelen. Dit geldt zowel voor nieuwe als bestaande systemen.

Vul- en Weegsysteem

Hosokawa Micron is een toonaangevende leverancier van containmentoplossingen, zoals downflow-cabines, isolatiesystemen voor gloveboxen, vul- en weegsystemen, laminaire flowcabines en bijbehorende apparatuur. Het bedrijf kan voldoen aan de specifieke beheersingsbehoeften van de klant, inclusief containment monitoring; hetzij uit haar standaard productbereik of een op maat gemaakte oplossing die unieke productievoordelen biedt.

TESTEN & PROCESONTWIKKELING

Proeffabriek in Doetinchem

Nog niet overtuigd? Hosokawa beschikt over diverse test- en R&D-faciliteiten in Nederland (mengen, drogen, agglomereren), Duitsland (malen, ziften, compacteren) en het Verenigd Koninkrijk (containment). Hier bieden wij unieke mogelijkheden om te testen wat het meest effectieve en efficiënte proces, apparaat en systeem is voor uw product.

We kunnen testen uitvoeren op van lab- tot productieschaal. Ongeacht of u één enkele machine wilt testen of een volledig poederprocessysteem, onze deskundige en ervaren teams staan voor u klaar om u te helpen uw doelstellingen te bereiken, tot u helemaal tevreden bent met het resultaat.

HOE KUNNEN WE U HELPEN?

Voor meer informatie over onze procesapparatuur en -systemen voor gewasbeschermingsmiddelen, neem contact met ons op:

phone-icon
contact-icon

DUURZAME PROCESSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosawa Micron een EcoVadis zilveren medaille ontvangen voor haar duurzaamheidsprestaties.

Lees meer