HSSP is een flexibel batch sterilisatieproces op basis van de Nauta® conische droger. Het is met name geschikt voor de hittebehandeling van producten als kruiden, specerijen en thee.
Het werkingsprincipe van HSSP omvat zes stappen voordat een product wordt gesteriliseerd. Grondstof in big bags of zakken wordt met de hand in de Nauta sterilisator geledigd (stap 1). Alle volgende stappen van het HSSP-proces zijn volledig geautomatiseerd. Er wordt een recept geselecteerd op de schakelkast en kort daarna wordt het behandelingsproces gestart. De sterilisator wordt onder vacuüm gebracht, warmte wordt via de wand van de sterilisator aan het product toegevoegd en het mengsel wordt gehomogeniseerd. Stoom wordt gedurende een zeer kort moment geïnjecteerd om kwaliteitsverliezen te minimaliseren.
De volgende stap is het na-drogen, waarbij het gecondenseerde water wordt verdampt onder vacuümomstandigheden. Een koelwatercondensor houdt de verdampte waterdampen en etherische olieverliezen tegen. Het vochtgehalte van het gesteriliseerde product bepaalt de duur van de stap na het drogen. In stap 5 wordt het product gekoeld onder atmosferische omstandigheden. Tijdens deze fase is het mogelijk om sommige oliën opnieuw in het product te introduceren. Het product is klaar voor lediging van de sterilisator. Tijdens het ledigen worden eventuele klonten in poedervormige producten verwijderd voor het inpakken of laden in een container.