VOEDINGSMIDDELEN

Process technologies for tomorrow.

PROCESAPPARATUUR VOOR ZETMEELMODIFICATIE

In de voedingsindustrie is zetmeel een belangrijk bindmiddel voor onder andere sauzen, soepen, snoepgoed en ijs. In de chemische industrie wordt het gebruikt in lijm en als verstevigingsmiddel voor papier en textiel. Industriële modificatie van onbewerkt zetmeel resulteert in een betere oplosbaarheid in (koud) water, modificatie in verschillende soorten suikers, zoals dextrose, fructose of basismateriaal voor zoetstoffen. Eén van de grootste voedseltoepassingen is echter de omzetting naar glucoseproducten.

Hosokawa Micron heeft een continue processysteem ontwikkeld dat zeer geschikt is voor het modificeren van zetmeel: het Flexomix continue agglomereersysteem, bestaande uit een Flexomix menger/agglomerator met wervelbeddroger en -koeler.

Zetmeelmodificatie met Hosokawa procesapparatuur

 • Onbewerkt zetmeel
  Tijdens het malen van zetmeel daalt het vochtgehalte tot onder de gewenste productspecificatie. Door na het malen de Flexomix toe te passen, is het mogelijk om een homogeen product te verkrijgen met exact het gespecificeerde vochtgehalte.
 • Kationisch zetmeel
  Dit type zetmeel wordt vaak gebruikt voor speciale toepassingen in de pulp- en papierindustrie. Het grote voordeel van deze toepassing is dat de reactiemiddelen en de vereiste hoeveelheid natriumhydroxide kunnen worden toegevoegd en homogeen in precies de vereiste hoeveelheid worden verdeeld, zonder overdosering, gedurende een verblijftijd van ongeveer 1 seconde. Het mengsel kan na een bepaalde verblijftijd worden geneutraliseerd.
 • Pre-gegelatiniseerd zetmeel
  Pre-gegelatiniseerd zetmeel is moeilijk in water te dispergeren. Het fijne poeder blijft meestal op het vloeistofoppervlak. Nat agglomereren produceert een agglomeraat met een open structuur en optimale dispersiekarakteristieken. Mengsels voor instant-sauzen kunnen ook op deze manier worden geproduceerd. Over het algemeen zal het resultaat een agglomeraat zijn met optimale stromingseigenschappen en dispersiekarakteristieken dat niet stoffig is.
 • Zetmeelderivaten
  Maltodextrine en (bijvoorbeeld) dextrose kunnen worden geagglomereerd om optimale stroomeigenschappen te verkrijgen. Zetmeelderivaten kunnen worden toegepast als drager bij tablettenproductie om de prestaties van de tabletpers te optimaliseren.

Zetmeelmodificatie met de Flexomix

TESTEN & PROCESONTWIKKELING

Nog niet overtuigd? Hosokawa beschikt over diverse test- en R&D-faciliteiten in Nederland (mengen, drogen, agglomereren), Duitsland (malen, ziften, compacteren) en het Verenigd Koninkrijk (containment). Hier bieden wij unieke mogelijkheden om te testen wat het meest effectieve en efficiënte proces, apparaat en systeem is voor uw product.

We kunnen testen uitvoeren op van lab- tot productieschaal. Ongeacht of u één enkele machine wilt testen of een volledig poederprocessysteem, onze deskundige en ervaren teams staan voor u klaar om u te helpen uw doelstellingen te bereiken, tot u helemaal tevreden bent met het resultaat.

HOE KUNNEN WE U HELPEN?

Voor meer informatie over onze procesapparatuur en -systemen voor de verwerking van zetmeel, neem contact met ons op:

phone-icon
contact-icon

DUURZAME PROCESSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosawa Micron een EcoVadis zilveren medaille ontvangen voor haar duurzaamheidsprestaties.

Lees meer