AGGLOMEREERTECHNOLOGIE

Voor Poeders en Bulkgoed

FLEXOMIX

CONTINU AGGLOMEREERSYSTEEM

Het Flexomix agglomereersysteem is een compacte installatie voor het continu mengen en agglomereren van poeders met vloeistoffen. Agglomereren (ook wel nat granuleren genoemd) biedt geweldige mogelijkheden voor het verbeteren van fysieke eigenschappen zoals oplosbaarheid, vloeibaarheid, benatbaarheid en dispergeerbaarheid, bulkdichtheid en productuiterlijk.

De Flexomix produceert deeltjes met een poreuze, framboosachtige structuur, een uitstekende oplosbaarheid en superieure stromingseigenschappen. Met capaciteiten van 100 tot 40.000 kg/h kan het Flexomix-systeem volledig worden aangepast aan uw specifieke behoeften.

WERKINGSPRINCIPE

Het Flexomix Agglomereersysteem is een krachtige combinatie van twee bewezen Hosokawa technologiën: de Flexomix continu-menger / agglomerator en de Schugi wervelbeddroger en -koeler. Dit gecombineerde ontwerp biedt een optimale procesbeheersing en maakt de Flexomix tot het ultieme poederverwerkingssysteem.

Met dit systeem kunnen poreuze agglomeraten worden geproduceerd in een bereik van 100 tot 1500 micron met een typische D50-waarde tussen 200 en 700 micron. Deze technologie wordt ook vaak Instant Agglomeratie genoemd, omdat de Flexomix op grote schaal wordt gebruikt voor de productie van onmiddellijk oplosbare agglomeraten voor voedingsmiddelen, chemische en farmaceutische toepassingen. Basispoeders kunnen worden toegevoerd als mengsel of als meerdere poeders in parallel.

Een nauwkeurig, gravimetrisch toevoersubsysteem zorgt voor een constante poeder/vloeistofverhouding en een vloeistofdoseerskid zorgt voor een nauwkeurige regeling van de stroming en een constante poeder/vloeistofverhouding in de agglomerator. De vloeistofskid kan bijvoorbeeld worden uitgerust met een roerwerk of een verwarmde tank, of in het geval van oplossingsbindmiddelen, een bereidingstank.

FLEXOMIX MENGER / AGGLOMERATOR

Het hart van de Hosokawa continue agglomeratietechnologie wordt gevormd door de unieke Flexomix agglomerator. De Flexomix wordt veel gebruikt voor agglomeratieprocessen vanwege zijn betrouwbaarheid, eenvoud, compacte ontwerp en maximale procesflexibiliteit om de gewenste agglomeraten te produceren.

De Flexomix maakt homogeen mengen van poeders en vloeistoffen mogelijk. Om dit te bereiken heeft de Flexomix een flexibele mengkamer en een as met mengmessen die in hoek verstelbaar zijn en die op hoge snelheid draaien.

Poeders en vloeistoffen kunnen via de bovenste inlaten worden toegevoerd met luchtverstuivers die, in combinatie met de turbulente luchtstroom in de verticale kamer van de menger, de poeder- en vloeistofdeeltjes intensief en direct mengen.

SCHUGI WERVELBEDDROGER

Schugi wervelbeddroger en -koeler

Binnen een seconde vormen zich natte agglomeraten, die door de zwaartekracht in de statische wervelbeddroger eronder vallen. Hier worden de agglomeraten gedroogd, gekoeld en naar de zifter getransporteerd om het eindproduct te verkrijgen.

Na ziften wordt het product verdeeld in verschillende grootten. Te grof materiaal kan worden verkleind en te fijn materiaal kan eventueel opnieuw worden verwerkt. Agglomeraten van de juiste grootte kunnen worden opgeslagen in big bags of worden getransporteerd naar een eindverpakkingslijn. Het hele proces verloopt continu.

De prestaties en functionaliteit van het wervelbed in combinatie met de luchtbehandelingssectie vormen een belangrijk onderdeel van het agglomeratieproces omdat dit direct invloed kan hebben op het agglomeratieniveau en de productkwaliteit.

BESTURING & PROCESAUTOMATISERING

De systemen van Hosokawa Micron beschikken over optimaal geïntegreerde hardware- en softwarebesturingen om onder uiteenlopende omstandigheden een constant hoge productkwaliteit te garanderen. Wij kunnen ergonomische en visuele HMI-PLC-panelen leveren, inclusief traceerbaarheid van batches, operatoridentificatie, service op afstand, alerts en gegevensrapporten op maat om u volledig inzicht te geven in uw productieprocessen.

Door procesapparatuur te integreren met een efficiënte besturingsinfrastructuur maximaliseert Hosokawa Micron de waarde door uitvaltijd en kosten te verminderen via analyse-, rapportage- en meldingsmechanismen.

 • Kenmerken
  • Continuproces
  • Compact ontwerp in capaciteiten van 50 kg/h tot 40.000 kg/h
  • Separate verwerkingseenheden voor zowel agglomereren als drogen/koelen voor optimale procesbeheersing
  • Meerdere, simultane vloeistoftoevoeging mogelijk
  • Verticale mixer/agglomerator met zelfreinigende mengkamer
  • Integrale systeembenadering
  • Verbruikt wel 35% minder energie dan een sproeitoren!
 • Toepassingen

  Flexomix Agglomereersystemen zijn geschikt voor een breed scala aan procestoepassingen, waaronder:

  • Modificeren van zetmeel
  • Agglomereren van veterinaire antibiotica
  • Agglomereren pesticideformules
  • Agglomereren van fijne poeders vóór compacteren
  • Hydrateren van fosfaten
  • Produceren van waspoeders
  • Instantiseren van cacaodrankpoeder
  • Toevoegen van cross-linking agents aan superabsorberende polymeren (SAP)
  • Producten bevochtigen (bijv. pesticiden) vóór extruderen
 • Modellen

  Schugi wervelbeddrogers zijn leverbaar in grootten (luchtdistributieplaatoppervlak) van 0,25 tot 20 m² of meer. De grootte van de droger wordt meestal bepaald door te testen in ons testcentrum in Doetinchem en is o.a. afhankelijk van de productdoorvoer, verdampingscapaciteit, PSD (particle size distribution), luchttemperatuur en uiteindelijke producttemperatuur.

  De Flexomix is verkrijgbaar in diverse modellen. Hieronder worden enkele typische kenmerken weergegeven. Let op, deze waarden zijn indicatief. Gedetailleerde informatie is op aanvraag beschikbaar.

  Model[-]  FXD-
  100
    FXD-
  160
    FXD-
  220
    FXD-
  250
    FXD-
  335
    FXD-
  400
  Lengte [mm] 520 702 976 976 1270 1270
  Breedte [mm] 650 620 880 880 1100 1100
  Hoogte incl. motor [mm] 1265 1500 1967 1967 2270 2910
  Capaciteit
  (stortgewicht 0,5 kg/l)
  [kg/h]   100 -
  400
    250 -
  1000
    800 -
  2500
    2000 -
  4000
    3000 -
  10.000
    8000 -
  40.000
  Typisch motorvermogen [kW] 3 7,5 7,5 - 10 11 - 15 22 - 45 37 - 75
 • Systemen

  Bij het ontwerpen van een agglomereersysteem is het belangrijk dat agglomereren niet als een op zichzelf staand proces wordt behandeld. Daarom werken onze experts nauw samen met uw team om een integraal productieconcept te ontwerpen dat voldoet aan uw bredere behoeften – nu en in de toekomst. Onze aanpak is gebaseerd op het duidelijk definiëren en zorgvuldig afwegen van elke afzonderlijke processtap, inclusief opslag, transport, laden, mengen, agglomereren, drogen, koelen, lossen, zeven, verpakken en meer. Dit resulteert in een op maat gemaakte agglomereer-systeemoplossing die optimaal is ontworpen voor u.

  Agglomereersysteem voor poeders & bulkgoed

 • Componenten

  Het Flexomix continu agglomereersysteem is een krachtige combinatie van een aantal functionaliteiten:

  • Poederhandlingsysteem
  • Poederdoseersysteem
  • Bindmiddel-doseersysteem(en): water, stoom en andere vloeistoffen
  • Schugi Flexomix menger en agglomerator (FX)
  • Schugi wervelbeddroger en -koeler (FBD)
  • Luchtsysteem inclusief blower en verwarmings-/koelapparatuur
  • Luchtuitlaatsysteem inclusief cycloon en filter
  • Product-zifter en -breker (indien nodig)
  • State-of-the-art geïntegreerd besturingssysteem

Energiebesparende agglomereersystemen

Hosokawa Micron is een expert in het ontwikkelen en vervaardigen van geavanceerde procesapparatuur en -systemen voor vaste stoffen en we steken veel van onze eigen energie in het ontwikkelen van agglomeratiesystemen die u energie besparen. Zo verbruikt een Flexomix agglomereersysteem ongeveer 35% minder energie dan een sproeitoren!

TESTEN & PROCESONTWIKKELING

In onze Proeffabriek in Doetinchem bieden wij u de mogelijkheid om uw specifieke proces te testen op onze meng- en droogapparatuur. Het is mogelijk om de Nauta vacuümdroger te testen met uw product (tot 6 m³ productvolume) om ervoor te zorgen dat de PSD van uw product niet wordt beschadigd op een batch van volledige grootte. We zijn ook in staat om op methanol gebaseerde dragers te drogen op onze DMR flash droger.

We kunnen testen uitvoeren op van lab- tot productieschaal. Ongeacht of u één enkele machine wilt testen of een volledig poederprocessysteem, onze deskundige en ervaren teams staan voor u klaar om u te helpen uw doelstellingen te bereiken, tot u helemaal tevreden bent met het resultaat.

HOE KUNNEN WE U HELPEN?

Voor meer informatie over onze procesapparatuur en -systemen voor het agglomereren van poeders, neem contact met ons op:

phone-icon
contact-icon

DUURZAME PROCESSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosawa Micron een EcoVadis Silver Medal ontvangen voor haar prestaties op het gebied van duurzaamheid. EcoVadis stelde vast dat het bedrijf tot de top 15% behoorde van door hen beoordeelde bedrijven in de speciaalmachine-industrie.

Lees meer