PROCESTECHNOLOGIEËN

Voor Poeders en Bulkgoed

COMPACTOREN

Hosokawa Alpine heeft een breed aanbod compactoren. Compacteren is het samenpersen van poeder tot een vaste vorm die 'flakes' worden genoemd. Voordelen van compacteren zijn o.a. verbeterde stromingseigenschappen; deeltjesgrootteverdeling kan vooraf worden geselecteerd en gecontroleerd; stofvrije verwerking en consistente resultaten.

Bij compacteren wordt het poeder gecomprimeerd tussen twee gesynchroniseerde, tegengesteld draaiende rollen. Het poeder wordt op gereguleerde wijze aan de rollen toegevoerd. Hier worden kleefkrachten tussen de productdeeltjes gecreëerd onder hoge druk tussen de rollen. Het samenpersen van het poeder in flakes verhoogt de bulkdichtheid van het materiaal voor het eindproduct.

Compacteren of droog granuleren van korrelvormig bulkmateriaal uit een poeder kan worden gedaan met een Kompaktor®. De Kompaktor wordt ook wel walspers, walscompactor, droge granulator of - wanneer het ook wordt gebruikt voor vergruizen - hogedruk-walsmolen genoemd. Als er geen sprake is van secundaire vermaling, staat het bekend als briketteren.

Hogedruk-walsmolen

Bij veel processen ontstaan fijne stoffen met een laag bulkgewicht. Vaak is stofvrije nabewerking of storten noodzakelijk of vereist. In principe is de bedoeling van compacteren: door middel van comprimeren het bulkgewicht van het product verhogen. Bulkgewichtsverhogingen met een factor van 1,5 tot 2 zijn mogelijk, in speciale gevallen zelfs tot factor 10. Om de stromingseigenschappen te verbeteren kan het samengeperste materiaal vervolgens worden verpulverd met een Flake Crusher of worden gegranuleerd.

HOE KUNNEN WE U HELPEN?

Voor meer informatie over onze procesapparatuur en -systemen voor de verwerking van vaste stoffen, neem contact met ons op:

phone-icon
contact-icon