AGGLOMEREERTECHNOLOGIE

Voor Poeders en Bulkgoed

FLEXOMIX

CONTINU AGGLOMEREERSYSTEEM

Hosokawa Micron voorziet de poeder- en stortgoedverwerkende industrie van innovatieve processystemen voor het agglomereren (ook wel: nat granuleren) van fijne poeders en deeltjes. Agglomereren biedt geweldige mogelijkheden voor het verbeteren van fysieke eigenschappen zoals vloeibaarheid, benatbaarheid en dispergeerbaarheid, bulkdichtheid en productuiterlijk.

Het Flexomix Agglomereersysteem is een compacte installatie voor het continu mengen en agglomereren van poeders met vloeistoffen. Hierbij ontstaan deeltjes met een typische deeltjesgrootte van 0,2 tot 1,2 mm, een poreuze, framboosachtige structuur, goede oplosbaarheid en goede stromingseigenschappen. De capaciteit kan – afhankelijk van de toepassing – variëren van 50 tot 40.000 kg/uur.

WERKINGSPRINCIPE

Werkingsprincipe Flexomix Werkingsprincipe Flexomix

Het Flexomix Agglomereersysteem is een krachtige combinatie van twee bewezen Hosokawa technologiën: de Flexomix continu-menger/agglomerator en de Schugi wervelbeddroger en -koeler. Dit gecombineerde ontwerp biedt een optimale procesbeheersing en maakt de Flexomix tot het ultieme poederverwerkingssysteem.

De Flexomix bestaat uit een verticale rotor met mengelementen die op hoge snelheid draait in een flexibele buis. Om te voorkomen dat zich product hecht aan de binnenkant van de buis, wordt deze aan de buitenkant continu gemasseerd. Hiertoe beweegt een set van wieltjes voortdurend over de buis op en neer. Voor de beeldvorming wordt opgemerkt dat de vulgraad van de mengkamer slechts enige procenten bedraagt. Afhankelijk van de specifieke toepassing kunnen de rotor, mengelementen en flexibele buis uit diverse materialen worden vervaardigd. Ook het aantal mengelementen en de geometrie ervan wordt op de applicatie afgestemd.

De Flexomix wordt door middel van een doseerunit gecontroleerd met poeders gevoed. De installatie wordt verder voorzien van aansluitingen voor de toevoer van vloeistoffen. In de zelfreinigende Flexomix worden vloeistoffen en poeder intensief gemengd, waarbij deeltjes aan elkaar plakken en een granulaat vormen. De verhouding poeders/vloeistoffen en de procesomstandigheden bepalen de grootte van de granulaten.

SCHUGI WERVELBEDDROGER

Schugi wervelbeddroger en -koeler Schugi wervelbeddroger en -koeler

Kenmerkend voor de Flexomix is dat een aantal verschillende poeders en vloeistoffen in één stap kunnen worden verwerkt. De verblijftijd van de grondstoffen in de installatie bedraagt typisch minder dan een seconde. De hoeveelheid ingebrachte energie is met het toerental van de rotor nauwkeurig te regelen. De Flexomix is eenvoudig toegankelijk voor inspectie en reiniging.

Het granulaat wordt opgevangen in een Schugi wervelbeddroger en -koeler, waarna het granulaat wordt gezeefd en uiteindelijk verpakt. Hosokawa Micron verzorgt ook de ontstoffing en besturing van het complete proces. De Schugi wervelbeddroger is speciaal ontworpen voor dit systeem als stationaire eenheid zonder bewegende delen, waardoor deze perfect geschikt is voor opschaling tot vrijwel iedere omvang.

 • Kenmerken
  • Continuproces
  • Compact ontwerp in capaciteiten van 50 kg/h tot 40.000 kg/h
  • Separate verwerkingseenheden voor zowel agglomereren als drogen/koelen voor optimale procesbeheersing
  • Meerdere, simultane vloeistoftoevoeging mogelijk
  • Verticale mixer/agglomerator met zelfreinigende mengkamer
  • Integrale systeembenadering
  • Verbruikt wel 35% minder energie dan een sproeitoren!
 • Toepassingen

  Flexomix Agglomereersystemen zijn geschikt voor een breed scala aan procestoepassingen, waaronder:

  • Modificeren van zetmeel
  • Agglomereren van veterinaire antibiotica
  • Agglomereren pesticideformules
  • Agglomereren van fijne poeders vóór compacteren
  • Hydrateren van fosfaten
  • Produceren van waspoeders
  • Instantiseren van cacaodrankpoeder
  • Toevoegen van cross-linking agents aan superabsorberende polymeren (SAP)
  • Producten bevochtigen (bijv. pesticiden) vóór extruderen
 • Modellen

  Schugi wervelbeddrogers zijn leverbaar in grootten (luchtdistributieplaatoppervlak) van 0,25 tot 20 m² of meer. De grootte van de droger wordt meestal bepaald door te testen in ons testcentrum in Doetinchem en is o.a. afhankelijk van de productdoorvoer, verdampingscapaciteit, PSD (particle size distribution), luchttemperatuur en uiteindelijke producttemperatuur.

  De Flexomix is verkrijgbaar in diverse modellen. Hieronder worden enkele typische kenmerken weergegeven. Let op, deze waarden zijn indicatief. Gedetailleerde informatie is op aanvraag beschikbaar.

  Model[-]  FXD-
  100
    FXD-
  160
    FXD-
  220
    FXD-
  250
    FXD-
  335
    FXD-
  400
  Lengte [mm] 520 702 976 976 1270 1270
  Breedte [mm] 650 620 880 880 1100 1100
  Hoogte incl. motor [mm] 1265 1500 1967 1967 2270 2910
  Capaciteit
  (stortgewicht 0,5 kg/l)
  [kg/h]   100 -
  400
    250 -
  1000
    800 -
  2500
    2000 -
  4000
    3000 -
  10.000
    8000 -
  40.000
  Typisch motorvermogen [kW] 3 7,5 7,5 - 10 11 - 15 22 - 45 37 - 75
 • Systemen

  Het Flexomix continu agglomereersysteem is een krachtige combinatie van een aantal functionaliteiten:

  • Poederhandlingsysteem
  • Poederdoseersysteem
  • Bindmiddel-doseersysteem(en): water, stoom en andere vloeistoffen
  • Schugi Flexomix menger en agglomerator (FX)
  • Schugi wervelbeddroger en -koeler (FBD)
  • Luchtsysteem inclusief blower en verwarmings-/koelapparatuur
  • Luchtuitlaatsysteem inclusief cycloon en filter
  • Product-zifter en -breker (indien nodig)
  • State-of-the-art geïntegreerd besturingssysteem

  Bij het ontwerpen van een agglomereersysteem is het belangrijk dat agglomereren niet als een op zichzelf staand proces wordt behandeld. Daarom werken onze experts nauw samen met uw team om een integraal productieconcept te ontwerpen dat voldoet aan uw bredere behoeften – nu en in de toekomst. Onze aanpak is gebaseerd op het duidelijk definiëren en zorgvuldig afwegen van elke afzonderlijke processtap, inclusief opslag, transport, laden, mengen, agglomereren, drogen, koelen, lossen, zeven, verpakken en meer. Dit resulteert in een op maat gemaakte agglomereer-systeemoplossing die optimaal is ontworpen voor u.

  Agglomereersysteem voor poeders & bulkgoed

Energiebesparende agglomereersystemen

Hosokawa Micron is een expert in het ontwikkelen en vervaardigen van geavanceerde procesapparatuur en -systemen voor vaste stoffen en we steken veel van onze eigen energie in het ontwikkelen van agglomeratiesystemen die u energie besparen. Zo verbruikt een Flexomix agglomereersysteem ongeveer 35% minder energie dan een sproeitoren!

HOE KUNNEN WE U HELPEN?

Voor meer informatie over onze procesapparatuur en -systemen voor de verwerking van vaste stoffen, neem contact met ons op:

phone-icon
contact-icon

DUURZAME POEDERVERWERKINGSSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is ISO 14001-gecertificeerd. Dit betekent dat wij in onze bedrijfsvoering voortdurend aandacht besteden aan het beheersen en verbeteren van onze prestaties op milieugebied. Zo kunnen we voldoen aan de wet- en regelgeving en milieurisico's beheersen. Daarnaast streven we naar een permanente verbetering van de milieuprestaties binnen onze organisatie.

Lees meer