SYSTEEMOPLOSSINGEN

voor de poederverwerkende industrie

CIP/SIP REINIGINGSSYSTEMEN

Geïntegreerde clean-in-place (CIP) en sterilize-in-place (SIP) oplossingen spelen een cruciale rol in veel procesindustrieën waar frequente en regelmatige reiniging van apparatuur vereist is, zoals de farmaceutische en voedingsmiddelen- en drankensector.

Cleaning-in-place is van vitaal belang in veel productieprocessen, en met name in multifunctionele installaties, om verontreiniging door vreemde deeltjes of kruisbesmetting tussen batches te voorkomen. Bovendien zijn CIP- en SIP-systemen essentieel bij productieprocessen waarbij zeer krachtige en toxische actieve stoffen betrokken zijn, om de veiligheid van zowel operator als product te garanderen en het milieu te beschermen.

De automatisering van essentiële reinigings- en desinfectieprocessen bespaart tijd en geld omdat het tijdrovende demontage- en hermontagewerkzaamheden elimineert en productwissels versnelt, waardoor downtime wordt verminderd. CIP- en SIP-systemen zorgen ook voor reproduceerbare hygiënenormen. Dit vereenvoudigt de validatie en documentatie in overeenstemming met veiligheids- en hygiënemanagementrichtlijnen zoals EHEDG.

CIP demonstratie

Demonstratie van een CIP-reinigingsproces van een 2000 liter Nauta® menger, ontworpen voor farmaceutische processen:

Clean-in-place (CIP)

Het primaire doel van cleaning-in-place (CIP) is om besmetting van de apparatuur tijdens het proces te minimaliseren door het hygiënische concept tot in de kleinste details te ontwerpen. CIP-systemen maken het mogelijk om de interne oppervlakken van systemen te reinigen met minimale of zelfs helemaal geen demontage. Het volautomatische CIP-proces elimineert alle handmatige reinigingstaken en de reinigingsbewerking wordt uitgevoerd in overeenstemming met een reeks vooraf gedefinieerde stappen, inclusief procestijden en andere parameters.

Als alternatief is het mogelijk om een semi-automatisch proces in te stellen, inclusief enige handmatige interventie. Dit noemt men over het algemeen Wash-In-Place (WIP).

Sterilize-In-Place (SIP)

In het geval van aseptische toepassingen is een grondig SIP-proces van vitaal belang om een steriele productieomgeving te garanderen. In veel gevallen wordt verzadigde zuivere stoom gebruikt bij hoge temperaturen (>121°C) zonder autoclaaf om micro-organismen te vernietigen die anders in het systeem zouden kunnen achterblijven.

Cyclomix mengsysteem met CIP-skid

CIP/SIP implementeren

De meest effectieve manier om CIP/SIP-technologie te implementeren, is door deze al in de ontwerpfase in de productieapparatuur op te nemen. Bij Hosokawa Micron bieden we een uitgebreid scala aan technologie die kan worden opgenomen in een CIP- of SIP-oplossing, variërend van sproeisystemen en tankreinigers tot nozzles en afdichtingen.

We houden rekening met elk aspect van uw systeem bij het ontwerpen van de optimale oplossing om het natte reinigingsproces te automatiseren, van inlaat tot afvoer. Daarnaast kan de algehele functionaliteit ook worden geïntegreerd in een compleet functioneel systeem inclusief configureerbare programma's voor waterspoelingen, chemische wasbeurten, blowdown en luchtdrogen, sanitaire voorzieningen (op basis van warmte of chemicaliën), flowregeling, druk, concentratie en temperatuur.

Neem contact op met Hosokawa Micron om de mogelijkheden in detail te bespreken.

HOE KUNNEN WIJ U HELPEN?

Voor meer informatie over onze CIP/SIP-oplossingen voor poederprocessystemen, neem contact met ons op:

phone-icon
contact-icon

DUURZAME POEDERVERWERKINGSSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is ISO 14001-gecertificeerd. Dit betekent dat wij in onze bedrijfsvoering voortdurend aandacht besteden aan het beheersen en verbeteren van onze prestaties op milieugebied. Zo kunnen we voldoen aan de wet- en regelgeving en milieurisico's beheersen. Daarnaast streven we naar een permanente verbetering van de milieuprestaties binnen onze organisatie.

Lees meer