SYSTEMEN & COMPONENTEN

Process technologies for tomorrow.

CIP/SIP REINIGINGSSYSTEMEN

Geïntegreerde clean-in-place (CIP) en sterilize-in-place (SIP) oplossingen spelen een cruciale rol in veel procesindustrieën waar frequente en regelmatige reiniging van apparatuur vereist is, zoals de farmaceutische en voedingsmiddelen- en drankensector.

Cleaning-in-place is van vitaal belang in veel productieprocessen, en met name in multifunctionele installaties, om verontreiniging door vreemde deeltjes of kruisbesmetting tussen batches te voorkomen. Bovendien zijn CIP- en SIP-systemen essentieel bij productieprocessen waarbij zeer krachtige en toxische actieve stoffen betrokken zijn, om de veiligheid van zowel operator als product te garanderen en het milieu te beschermen.

De automatisering van essentiële reinigings- en desinfectieprocessen bespaart tijd en geld omdat het tijdrovende demontage- en hermontagewerkzaamheden elimineert en productwissels versnelt, waardoor downtime wordt verminderd. CIP- en SIP-systemen zorgen ook voor reproduceerbare hygiënenormen. Dit vereenvoudigt de validatie en documentatie in overeenstemming met veiligheids- en hygiënemanagementrichtlijnen zoals EHEDG.

CIP demonstratie

Demonstratie van een CIP-reinigingsproces van een 2000 liter Nauta® menger, ontworpen voor farmaceutische processen:

Clean-in-place (CIP)

Het primaire doel van cleaning-in-place (CIP) is om besmetting van de apparatuur tijdens het proces te minimaliseren door het hygiënische concept tot in de kleinste details te ontwerpen. CIP-systemen maken het mogelijk om de interne oppervlakken van systemen te reinigen met minimale of zelfs helemaal geen demontage. Het volautomatische CIP-proces elimineert alle handmatige reinigingstaken en de reinigingsbewerking wordt uitgevoerd in overeenstemming met een reeks vooraf gedefinieerde stappen, inclusief procestijden en andere parameters.

Als alternatief is het mogelijk om een semi-automatisch proces in te stellen, inclusief enige handmatige interventie. Dit noemt men over het algemeen Wash-In-Place (WIP).

Sterilize-In-Place (SIP)

In het geval van aseptische toepassingen is een grondig SIP-proces van vitaal belang om een steriele productieomgeving te garanderen. In veel gevallen wordt verzadigde zuivere stoom gebruikt bij hoge temperaturen (>121°C) zonder autoclaaf om micro-organismen te vernietigen die anders in het systeem zouden kunnen achterblijven.

Cyclomix mengsysteem met CIP-skid

CIP/SIP implementeren

De meest effectieve manier om CIP/SIP-technologie te implementeren, is door deze al in de ontwerpfase in de productieapparatuur op te nemen. Bij Hosokawa Micron bieden we een uitgebreid scala aan technologieën die kunnen worden opgenomen in een CIP- of SIP-oplossing, variërend van sproeisystemen en tankreinigers tot nozzles en afdichtingen.

We houden rekening met elk aspect van uw systeem bij het ontwerpen van de optimale oplossing om het natte reinigingsproces te automatiseren, van inlaat tot afvoer. Daarnaast kan de algehele functionaliteit ook worden geïntegreerd in een compleet functioneel systeem inclusief configureerbare programma's voor waterspoelingen, chemische wasbeurten, blowdown en luchtdrogen, sanitaire voorzieningen (op basis van warmte of chemicaliën), flowregeling, druk, concentratie en temperatuur.

Suncombe reinigingssystemen

Op het gebied van reinigingssystemen en decontaminatie-oplossingen werken wij samen met het gerenommeerde Britse bedrijf Suncombe Ltd. Suncombe is wereldwijd actief in met name de farmaceutische en biomedische industrie. Voor Nederland vertegenwoordigt Hosokawa Micron B.V. het complete assortiment producten en diensten van Suncombe, waaronder CIP-installaties, GMP-reinigingssystemen-, decontaminatie-oplossingen en specialistische skid-mounted procesapparatuur.

Effluent Decontamination Systems

Suncombe BioWaste Effluent Decontamination Systems (EDS) decontamineren vloeibare gevaarlijke besmettelijke afvalstromen uit de productie, laboratoriumonderzoek en bio-containment omgevingen. Deze systemen kunnen ook worden aangeduid als Effluent BioWaste Treatment Plant Solutions (ETP). Met behulp van robuuste, bewezen ontwerpprincipes verwerkt Suncombe BSL Bio Safety Level 1 tot 4 afval.

Suncombe systemen zijn beschikbaar voor zowel thermische, thermochemische als chemische inactivatie. Thermische inactivatie kan worden uitgevoerd met behulp van stoom, oververhit water of een erkende elektrische verwarmingstechniek die tijd en ruimte tot een minimum beperkt.

Voor meer informatie over de EDS-oplossingen van Suncombe kunt u terecht op www.suncombe.com.

HOE KUNNEN WIJ U HELPEN?

Voor meer informatie over onze CIP/SIP-oplossingen voor poederprocessystemen, neem contact met ons op:

phone-icon
contact-icon

DUURZAME PROCESSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosawa Micron een EcoVadis Silver Medal ontvangen voor haar prestaties op het gebied van duurzaamheid. EcoVadis stelde vast dat het bedrijf tot de top 15% behoorde van door hen beoordeelde bedrijven in de speciaalmachine-industrie.

Lees meer