NIEUWS

Hightech drogen van farma-producten

Hosokawa Micron BV heeft competitieve technologie in huis voor de droging van kwetsbare farmaceutische producten. Een voorbeeld is de vacuümdroger. Hiermee zijn toepassingen te realiseren die voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van steriliteit en procesbeheersing.

Jos Verleg

Bezuinigingen in de gezondheidszorg dwingen farmaceutische bedrijven tot kritische keuzes bij de inrichting van hun productieprocessen. Nieuwe medicijnen moeten snel en efficiënt op de markt worden gebracht. Daarbij komt dat aan de productie van de vaak kwetsbare farmaceutische producten hoge eisen worden gesteld. Zo gelden niet alleen strenge kwaliteitsnormen, maar ook strikte hygiëne-standaarden. Dit vertaalt zich naar de inzet van sanitaire, state of the art procesapparatuur, ook als het gaat om de droging van actieve farmaceutische producten.

Droogtechnieken

Hosokawa Micron BV, expert in poeder- en procestechnologie, heeft een scala aan technieken in huis om ook voor de meest uitdagende toepassingen geschikte oplossingen aan te bieden. André Hermsen, Manager Team Pharma: “Met onze droogtechnieken, waaronder vacuümdrogen en vriesdrogen, kunnen farmaceutische bedrijven geheel voldoen aan de geldende FDA- en GMP- richtlijnen. We hebben in onze procesapparatuur de laatste ontwikkelingen op het gebied van aseptisch ontwerp en CIP-reiniging geïntegreerd.”

Conische Vacuumdroger

Besturingssystemen

De toegepaste besturings- en data-acquisitie-systemen maken het mogelijk om droogprocessen zodanig te analyseren en te beïnvloeden dat een topkwaliteit eindproduct wordt gerealiseerd. Voor geautomatiseerde systemen biedt Hosokawa Micron een scala aan beheersopties en rapportagefuncties, overeenkomstig de voorschriften van GMP, GAMP (Good Automated Manufacturing Practice) en 21 CFR Part11.

Combinatie

Debet aan de populariteit van de droogoplossingen van Hosokawa Micron is dat het bedrijf kennis en ervaring op diverse vakgebieden combineert. "We zijn niet alleen expert in het ontwerp en de fabricage van procesapparatuur, maar ook in de ontwikkeling van farmaceutische processen", legt André Hermsen uit. "Dit geldt voor het hele traject; van R&D tot en met de realisatie van een productieplant. Dat maakt ons in de farma-markt tot een onderscheidende partner."

Samenwerking

Voor de ontwikkeling van competitieve proceslijnen werkt Hosokawa Micron nauw met haar opdrachtgevers samen. "In samenspraak met de klant zoeken we de meest optimale oplossing voor een specifieke toepassing, rekening houdend met speciale eisen en de diverse randvoorwaarden van het productieproces", aldus André Hermsen. "Een recent voorbeeld is de batchgewijze droging onder steriele condities van het antibioticum Cefalosporine, voor een Chinese klant."

Vacuümdrogen

Een interessante, milde droogtechniek voor warmtegevoelige producten is vacuümdrogen in de Conische Paddle-Droger (CPD). Het is met deze techniek mogelijk om bij een lage droogtemperatuur het vochtgehalte van poeders tot minder dan 1% terug te brengen. In veel gevallen wordt het te drogen materiaal aangevoerd vanuit een centrifuge, waarbij het poeder zo'n 20% tot 30% aan vocht bevat. De volledig gesloten, aseptische CPD waarborgt een steriele droging.

Conical Paddle Dryer

Reinigen

De droger is ontworpen volgens de EHEDG-richtlijnen, heeft gepolijste productcontactdelen, beschikt over steriliseerbare afdichtingen en is smeermiddelvrij. Een bodemuitlaat zonder dode zones zorgt voor een complete lediging. De installatie is snel en grondig te reinigen met behulp van reinigingsvloeistoffen middels een CIP-systeem (Cleaning In Place) of hoge druk stoom middels een SIP-systeem (Sterilizing In Place). Overigens gelden deze karakteristieken ook voor de multifunctionele Nauta conische droger van Hosokawa Micron.

Testcentrum

Hosokawa Micron heeft in Doetinchem een eigen test- en ontwikkelingscentrum. Hier kan praktijkonderzoek worden uitgevoerd aan de hand van grondstoffen en producten die fabrikanten aanreiken. Naast laboratoriumproeven kunnen ook producties worden uitgevoerd op pilot plant-schaal. Zo kan op basis van divers onderzoek worden bepaald welke installaties en systemen het meest geschikt zijn om een bepaald proces te realiseren.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in BULK magazine.

DUURZAME PROCESSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosawa Micron een EcoVadis zilveren medaille ontvangen voor haar duurzaamheidsprestaties.

Lees meer