VOEDINGSMIDDELEN

Process technologies for tomorrow.

PROCESSSYSTEMEN VOOR CACAOVERWERKING

Cacaopoeder is het hoofdingrediënt in veel op chocolade gebaseerde voedingsmiddelen en dranken. Het productieproces van cacaopoeder en de bijbehorende eindproducten is uiterst complex en varieert van het voorreinigen, persen en alkaliseren van cacaonibs tot het microniseren, lecithiniseren en instant agglomereren van cacaopoeder. Als toonaangevende specialist op het gebied van poederverwerkingstechnologie biedt de Hosokawa Micron Groep haar klanten uitgebreide knowhow en high-tech oplossingen om klanten bij elke stap te ondersteunen.

Het begint met de cacaonibs

Allereerst moeten de cacaonibs – de gebroken en gedroogde cacaobonen – worden voorgereinigd. De ideale oplossing hiervoor is de ZigZag classifier van Hosokawa Alpine. De cacaonibs worden vervolgens batchgewijs gesteriliseerd en gehomogeniseerd voor verdere verwerking. De conische paddelmenger (CPM) van Hosokawa Micron is een hoogwaardige en efficiënte, atmosferische, verticale paddelmenger die zeer populair is voor sterilisatie en homogenisatie in de traditioneel nuchtere en kostenbewuste cacao-industrie.

Conische Paddelmenger (CPM) voor het steriliseren en homogeniseren van cacaonibs

Vervolgens worden de cacaonibs gealkaliseerd om ze een mooiere kleur en een mildere smaak te geven, conform de eisen van het eindproduct. Om een zacht maar efficiënt en nauwkeurig mengproces mogelijk te maken, ondanks de zware procesomstandigheden van het alkaliseren, heeft Hosokawa Micron de robuuste conische paddeldroger (CPD) ontwikkeld. De lage wrijving dankzij de centraal gemonteerde paddelrotor en het doordachte ketelontwerp zorgen voor een homogene temperatuur en mengselsamenstelling in de gehele ketel.

Cacao-perscake

Na het alkaliseren worden de nibs geroosterd en nat gemalen tot een cacaomassa: cacaodeeltjes gesuspendeerd in cacaoboter. De cacaoboter wordt vervolgens geperst en gescheiden in twee basiscomponenten: de vloeibare cacaoboter en de vaste cacao-perscake, de basiscomponent voor cacaopoeder. De schijfvormige cacao-perscakes moeten eerst worden gebroken voordat ze kunnen worden gemicroniseerd tot cacaopoeder. Hosokawa Micron heeft de robuuste, betrouwbare en onderhoudsarme Prebreaker ontwikkeld voor het grof breken van producten zoals cacao-perscakes, voor het wordt fijngemalen en verder verwerkt kan worden.

Cacaopoeder

Nadat de cacao-perscake is voorgebroken zijn er diverse mogelijkheden om het resulterende cacaopoeder te verwerken tot verschillende eindkwaliteiten voor gebruik in eindproducten. Bij gebruik in bijvoorbeeld zoetwaren op basis van chocolade, beïnvloedt de deeltjesgrootte van het cacaopoeder het zogenaamde 'mondgevoel'. Dit heeft dan ook een grote impact op de waargenomen kwaliteit van het product. Hosokawa Alpine heeft de ACM ziftermolen  geoptimaliseerd voor de specifieke behoeften van de cacaopoedermarkt en kan de voorgebroken cacao-perscake microniseren tot ultrafijne deeltjes met 99.5% < 75 microns of fijner, om het optimale mondgevoel te bereiken.

ACM-150 ziftermolen voor het microniseren van cacao

De ACM kan vetrijke cacao tot een vetgehalte van 26% probleemloos verwerken, mede dankzij een rechte, verticale productuitgang. Op basis van haar expertise in het microniseren van een breed scala aan slijtagegevoelige materialen in de mineralenindustrie, heeft Hosokawa Alpine de ACM verder geoptimaliseerd voor de specifieke behoeften van de cacaopoedermarkt. Dit heeft geresulteerd in gemakkelijke toegang tot verwisselbare interieuronderdelen, waardoor reinigingstijden en productieonderbrekingen tot een minimum worden beperkt.

Het gebruik van optimale bouwmaterialen zorgt voor de perfecte balans tussen investeringskosten en duurzaamheid van productcontactonderdelen zoals hamers en voeringen, terwijl de molen ook tools bevat voor het bewaken van temperaturen en lagers. De ACM ziftermolen heeft zich in de cacaomarkt bewezen als een betrouwbare ziftermolen met lage cost-of-ownership.

Batch mengen

Batch mengen is vaak een belangrijke processtap bij de productie van allerlei voedingsmiddelen en dranken op basis van cacao. De Nauta® conische schroefmenger van Hosokawa Micron staat in de wereld van cacaoverwerking bekend als een robuuste en veelzijdige mengoplossing voor mengen met lage intensiteit. Het is zeer geschikt voor het homogeniseren van cacaopoeders met een breed scala aan productkenmerken. De Nauta menger is een zeer efficiënte convectieve menger. De mengschroef is opgehangen aan een draaiarm en roteert langs de binnenwand van de ketel. Dit garandeert het hoogste niveau van mengnauwkeurigheid en procesflexibiliteit, zonder het product te beschadigen.

Lecithiniseren van cacaopoeder

Lecithine-oplossingen worden toegevoegd aan (oplos-) cacaopoeder om de oplosbaarheid in dranken op waterbasis te verbeteren. De unieke Flexomix continue menger is de perfecte oplossing voor dit proces en bereikt met hoge snelheden het benodigde intensieve contact tussen individuele gefluïdiseerde poederdeeltjes en vloeistofdruppeltjes.

Een andere mogelijkheid voor het lecithiniseren van cacaopoeder is een batch-proces met de Vitomix lintschroefmenger. Het ontwerp met twee conische mengschroeven creëert een wervelbed in het bovenste gedeelte van de mengconus dat perfect is voor het toevoegen van vloeistoffen, resulterend in een homogeen, goed oplosbaar product.

Vitomix lintschroefmenger voor het lecithiniseren van cacaopoeder

Instant agglomereren van op cacao gebaseerde mengsels

Op cacao gebaseerde oplospoedermengsels bestaan uit melkpoeder, suiker en (gelecithiniseerd) cacaopoeder. Goedkope producten van lage kwaliteit zijn eenvoudigweg gemengde droge componenten, terwijl de duurdere merken bestaan uit homogene, poreuze agglomeraten met een smalle deeltjesgrootteverdeling, wat resulteert in ideale oploseigenschappen.

Het agglomereerproces vindt plaats in het Flexomix agglomereersysteem, een unieke compacte verticale hogesnelheidsmenger met typische verblijftijden van slechts enkele seconden. Het innovatieve ontwerp bestaat uit een flexibele mengkamer met een extern rolmassagesysteem voor zelfreiniging.

Het agglomereerproces kan worden geoptimaliseerd door verschillende procesparameters te wijzigen, zoals de rotorsnelheid, het aantal en de hoek van de messen en/of het vloeistofpercentage. Dit stelt de gebruiker in staat om het proces aan te passen aan de vereiste kwaliteit voor elke toepassing, van consumentenproducten (lage dichtheid) tot producten voor verkoopautomaten (hoge dichtheid).

De toevoeging van een minimale hoeveelheid vloeistof tijdens het agglomereren verkort de erop volgende droogstap (in de wervelbeddroger). Daarom beperkt de Flexomix het energieverbruik en bespaart het investeringskosten.

Flexomix voor het instant agglomereren van cacaopoeder

One-stop-shop voor cacaoverwerkingstechnologie

Met ruim 120 jaar ervaring biedt de Hosokawa Groep een breed scala aan innovatieve poederverwerkingstechnologieën en maatwerkoplossingen uit één hand. De Hosokawa Groep heeft diverse technologiecentra in Europa, Japan en de VS.

Het test- en ontwikkelcentrum in Doetinchem beslaat ruim 2.000 m² en is uitgerust met 30 testsystemen. De specialistische kennis van de technische experts van de Hosokawa Groep wordt voor elk project naar behoefte gebundeld, zodat klanten over de hele wereld kunnen profiteren van een one-stop-shop en één aanspreekpunt voor alle vragen en zorgen met betrekking tot de verwerking van cacaopoeder en op cacao gebaseerde producten.

HOE KUNNEN WE U HELPEN?

Voor meer informatie over onze procesapparatuur en -systemen voor de verwerking van cacao, neem contact met ons op:

phone-icon
contact-icon

DUURZAME PROCESSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosokawa Micron een EcoVadis zilveren medaille ontvangen voor haar duurzaamheidsprestaties.

Lees meer