VOEDINGSMIDDELEN

Process technologies for tomorrow.

PROCESOPLOSSINGEN VOOR DIERLIJKE EIWITTEN

Dierlijke eiwitten zijn van cruciaal belang voor de chemisch-technische en biotechnologische industrie. Vooral gelatine speelt daarbij een centrale rol en wordt in Europa vooral gewonnen uit runderhuid, varkenszwoerd en botten van runderen en varkens. Dierlijk eiwitpoeder wordt gebruikt om zowel de verwerkings- als de producteigenschappen te verbeteren, zodat het makkelijker te snijden is, een betere bite krijgt, er beter uitziet en voor fijne emulsieproducten. Voorzichtig drogen is essentieel om de functionaliteit van deze delicate eiwitten te behouden, bij luchttemperaturen die de gewenste kenmerken niet negatief beïnvloeden.

Aandachtspunten bij het drogen van dierlijke eiwitten:

 • Temperatuurimpact op product
 • Verteerbaarheid
 • Olie-oxidatie (PV/AV-niveaus)
 • Sanitair design
 • Deeltjesgrootte
 • Sensoriek
 • Energieverbruik (ecologische voetafdruk)

Drogen, malen en ziften in één machine

De DMR flash-maaldroger is het meest efficiënte droogsysteem om van deze producten een hoogwaardig eiwitpoeder te maken. Het combineert drogen, malen en classificeren in één installatie. De DMR kan binnen enkele seconden vochtig basismateriaal transformeren in een ultrafijn poeder met een extreem smalle deeltjesgrootteverdeling. Dit maakt het systeem tot een economisch alternatief voor sproeidrogers en andere drogers.

De DMR flash droger is het meest efficiënte droogsysteem om van deze producten een hoogwaardig eiwitpoeder te maken. Het combineert drogen, malen en classificeren in één installatie. De Drymeister kan binnen enkele seconden vochtig basismateriaal transformeren in een ultrafijn poeder met een extreem smalle deeltjesgrootteverdeling. Dit maakt het systeem tot een economisch alternatief voor sproeidrogers en andere drogers.

Typische toepassingen

De DMR flash-maaldroger wordt al met succes gebruikt voor verschillende dierlijke eiwittoepassingen, waaronder:

 • Larven (zwarte soldaatvliegen, meelwormen)
  Larven van insecten zoals zwarte soldaatvliegen en meelwormen zijn een zeer efficiënte en ook duurzame alternatieve eiwitbron voor voedingsmiddelen. Gedecanteerde larvenpulp kan worden gemengd met 'stick water' en gedroogd tot een voedzaam eiwitpoeder.
  Lees meer »
 • Zijstromen van vis/zeevruchten (koppen, botten, huiden en ingewanden)
  Bij de verwerking van vis en zeevruchten ontstaan afvalstromen zoals koppen en ruggengraten, huiden en ingewanden. Deze kunnen worden verwerkt tot een hoogwaardig, voedzaam vispoeder met een hoog eiwitgehalte voor gebruik als smaakstof in eindproducten zoals hamburgers en kroketten.
  Lees meer »
 • Ontvet huidcollageen (varkens- en runderhuiden)
  Collageen uit het onderhuidse weefsel van dieren zoals varkens en koeien worden, na te zijn gedecanteerd of 'ontvet', gedroogd, gemalen en geclassificeerd in de DMR flash-droger. Het DMR droogsysteem produceert een hoogwaardig eiwitpoeder dat een essentieel ingrediënt is in een breed scala aan voedseltoepassingen, waaronder worsten, hamburgers, nuggets en vele andere vleesproducten.
  Lees meer »

Dierlijke eiwitten en duurzaamheid

Onze droogtechnologieën zijn speciaal ontwikkeld om de energie-efficiëntie en doorvoersnelheden te maximaliseren en tegelijkertijd de uitvaltijd door onderhoud en reiniging tot een minimum te beperken. Bovendien optimaliseert onze 'totaaloplossing'-aanpak voor het ontwerp van uw complete productielijn, inclusief de droog-, maal- en classificatiestappen, uw algehele efficiëntie en vermindert uw ecologische voetafdruk. Zo ondersteunt de DMR-flashdroogtechnologie van Hosokawa Micron de verschuiving naar duurzamere productiemethoden, naast het helpen van bedrijven om hoogwaardige dierlijke eiwitten te produceren, als onderdeel van hun eigen bijdrage aan het duurzaam voeden van de wereld.

Hulp nodig bij het opzetten van uw proces?

Testcentrum in Doetinchem Testcentrum in Doetinchem

Nog niet overtuigd? Hosokawa beschikt over diverse test- en R&D-faciliteiten in Nederland (mengen, drogen, agglomereren), Duitsland (malen, ziften, compacteren) en het Verenigd Koninkrijk (containment). Hier bieden wij unieke mogelijkheden om te testen wat het meest effectieve en efficiënte proces, apparaat en systeem is voor uw product.

We kunnen testen uitvoeren op van lab- tot productieschaal. Ongeacht of u één enkele machine wilt testen of een volledig poederprocessysteem, onze deskundige en ervaren teams staan voor u klaar om u te helpen uw doelstellingen te bereiken, tot u helemaal tevreden bent met het resultaat.

We hebben ook huurapparatuur beschikbaar voor batchdrogen.

HOE KUNNEN WE U HELPEN?

Voor meer informatie over onze procesapparatuur en -systemen voor de verwerking van dierlijke eiwitten, neem contact met ons op:

phone-icon
contact-icon

DUURZAME PROCESSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosawa Micron een EcoVadis Silver Medal ontvangen voor haar prestaties op het gebied van duurzaamheid. EcoVadis stelde vast dat het bedrijf tot de top 15% behoorde van door hen beoordeelde bedrijven in de speciaalmachine-industrie.

Lees meer