VOEDINGSMIDDELEN

Process technologies for tomorrow.

OPLOSSINGEN VOOR HET VERWERKEN VAN INSECTEN

Insecten zoals larven van de zwarte soldaatvlieg, meelwormen (molitor) en fruitvliegen zijn een interessante alternatieve bron van hoogwaardige dierlijke eiwitten. Het verwerken van insecten tot eiwitpoeder kan echter uitdagend zijn, omdat de vochtige insectenpulp lastig hanteerbaar is en bovendien temperatuurgevoelig. Het DMR flash-droogsysteem van Hosokawa elimineert deze nadelen. Door drogen, malen en classificeren in één installatie te combineren, kunt u met de DMR ten volle profiteren van de enorme groei in de markt voor insecteneiwitten.

Larven van insecten zoals zwarte soldaatvliegen en meelwormen hebben een hoge conversieratio. Dit betekent dat er relatief weinig voer nodig is om relatief veel voedzame dierlijke eiwitpoeders en olie-extracten te produceren. Bovendien kunnen larven gevoed worden met reststromen van andere productieprocessen zoals de verwerking van vlees, groente en van bierbrouwerijen. Dit maakt deze larven tot een zeer efficiënte en ook duurzame alternatieve eiwitbron voor de wereldwijde diervoeder- en voedingsindustrie.

Insecten verwerken tot eiwitpoeder

Een typisch insectenverwerkingssysteem:

Separator » Verhitter » Schroefpers » Decanter » DMR maaldroger » Menger

  • Separator: larven worden gescheiden van frass;
  • Verhitter: er wordt warmte toegepast voor een betere verschuiving en om bacteriologische problemen verderop in het proces te voorkomen;
  • Schroefpers: de meeste vrije vloeistof (water & olie) wordt eruit geperst;
  • Decanter (3-fase): de vloeibare fase wordt gescheiden in drie stromen: water, olie en (natte) pulp;
  • DMR flash-maaldroger: de pulp wordt gedroogd, gemalen en geclassificeerd in één machine om eiwitpoeder op basis van insecten te produceren met de gewenste eigenschappen (bijvoorbeeld fijnheid);
  • Menger: partijen insecteneiwitpoeders van verschillende kwaliteit kunnen met elkaar worden gemengd tot een eindproduct met het gewenste kwaliteitsniveau voor de afzetmarkt.

Scheiden in olie, water en eiwitten

Nadat de insecten zijn gescheiden, gekookt en gezeefd, wordt de vloeibare fase gedecanteerd in water, olie en pulp. De oliefase kan verder worden verwerkt en gezuiverd voor gebruik als diervoederadditief of als voedzame olie. De waterfase ('stick water') kan in een verdamper worden ingedikt en met de pulp worden gemengd dat in het DMR-droogsysteem wordt gevoerd om eiwitpoeder te produceren.

Drogen, malen en classificeren in één machine

Dankzij het unieke ontwerp van de DMR flash-maaldroger kunnen veel verschillende parameters, zoals de snelheid van de maalrotor en het zifterwiel, het luchtdebiet, de invoersnelheid en de in- en uitlaattemperatuur individueel en met hoge precisie worden ingesteld om de verblijftijd van het droge materiaal in de droogkamer te optimaliseren. Zo wordt te allen tijde de optimale producttemperatuur gehandhaafd, terwijl de gemalen deeltjes door de luchtstroom van de maalzone naar de zifter in het bovenste deel van de droger worden getransporteerd. Bij larven is het bijvoorbeeld belangrijk dat de producttemperatuur onder de 60 graden blijft.

De DMR is leverbaar met verschillende maalrotoren en voeringen zodat de deeltjesgrootte en de afschuifkracht individueel kunnen worden aangepast. Het R&D-team van Hosokawa Micron staat klaar om u te helpen bij het bepalen van de juiste parameters voor uw specifieke toepassing. Met onze alles-in-één oplossing zorgen we ervoor dat de insecteneiwitten die u verwerkt hun gunstige eigenschappen behouden en bieden we u een ongeëvenaard concurrentievoordeel op het gebied van efficiëntie, winstgevendheid en duurzaamheid.

Mengen

Insectenkwekers moeten met hun producten aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoen. De kwaliteit van insectenoogsten kan echter fluctueren door bijvoorbeeld seizoensinvloeden, waardoor elke oogst een andere grootte of voedingskwaliteit kan hebben. Hosokawa's batch-mengtechnologieën kunnen worden gebruikt om verschillende batches insecten te mengen om een consistent kwaliteitsniveau te bereiken.

Bovendien kunnen al onze conische paddelmengers (CPM) en Nauta® mengers worden uitgevoerd met een vloeistofinjectiesysteem om smaak-, kleur- of oliestoffen toe te voegen tijdens het mengproces.

Insectenverwerking en duurzaamheid

Onze droogtechnologieën zijn speciaal ontwikkeld om de energie-efficiëntie en doorvoersnelheden te maximaliseren en tegelijkertijd de uitvaltijd door onderhoud en reiniging tot een minimum te beperken. Bovendien optimaliseert onze 'totaaloplossing'-aanpak voor het ontwerp van uw complete productielijn, inclusief de droog-, maal- en classificatiestappen, uw algehele efficiëntie en vermindert uw ecologische voetafdruk. Zo ondersteunt de DMR-flashdroogtechnologie van Hosokawa Micron de verschuiving naar duurzamere productiemethoden, naast het helpen van bedrijven om hoogwaardige eiwitten op basis van insecten te produceren, als onderdeel van hun eigen bijdrage aan het duurzaam voeden van de wereld.

Hulp nodig bij het opzetten van uw proces?

Testfabriek in Doetinchem

Laat u adviseren door Hosokawa Micron, experts in voedselverwerkings-, droog- en maaltechnologieën, om ten volle te kunnen profiteren van de enorme groei in de markt voor insecteneiwitten. Onze Testfabriek in Doetinchem biedt geweldige mogelijkheden om apparatuur, parameters en processen te testen, zowel op proef- als op productieschaal, om te verzekeren dat uw productkwaliteit en operationele efficiëntie het maximale rendement op uw investering genereren voor uw bedrijf.

Testen is de basis voor een succesvol product of proces en ons ontwikkelteam staat altijd klaar om u te helpen bij het verkennen van nieuwe processen en toepassingen. Er is apparatuur beschikbaar van lab- tot productieschaal. Daarnaast hebben we huurapparatuur beschikbaar voor batch-drogen.

Veelvoorkomende uitdagingen bij het verwerken van insecten

Als u geïnteresseerd bent om uw productieuitdagingen voor de verwerking van insecten te bespreken, neem dan contact op met Hosokawa Micron. We kunnen u helpen met een reeks vragen over deze snelgroeiende sector, zoals:

  • Hoe poeders van de hoogste kwaliteit te verkrijgen, voor de beste opname en vertering;
  • De meest geschikte droog- en maaltechnologieën voor insectenproteïnen;
  • De voordelen van de unieke DMR-technologie ten opzichte van traditionele droog- en maalmethoden;
  • Hoe u uw eiwitpoederproductielijn het best kunt plannen, testen en verbeteren.

HOE KUNNEN WE U HELPEN?

Voor meer informatie over onze procesapparatuur en -systemen voor de verwerking van insecten, neem contact met ons op:

phone-icon
contact-icon

DUURZAME PROCESSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosawa Micron een EcoVadis Silver Medal ontvangen voor haar prestaties op het gebied van duurzaamheid. EcoVadis stelde vast dat het bedrijf tot de top 15% behoorde van door hen beoordeelde bedrijven in de speciaalmachine-industrie.

Lees meer