VOEDINGSMIDDELEN

Process technologies for tomorrow.

MENGERS VOOR INSTANT SOEP INGREDIËNTEN

Instant soepen werden meer dan 60 jaar geleden op de markt geïntroduceerd. In de beginjaren was de keuze aan soepen beperkt en de receptuur eenvoudig. De poeders waren mengsels gebaseerd op zetmeel, zout, vet en geur- en smaakstoffen. Sindsdien is het aanbod van instant soepen aanzienlijk gegroeid.

Een belangrijke accelerator voor deze groei is de vraag naar een gevarieerder aanbod en een hogere kwaliteit om de klanten in de verschillende markten beter te bedienen. Zo worden steeds meer eisen gesteld aan smaakbeleving, gezondheidsclaims en gebruiksgemak.

Om goed op deze ontwikkelingen in te spelen, kijken fabrikanten nadrukkelijk naar bestaande productieprocessen. Hosokawa Micron heeft deze ontwikkelingen op de voet gevolgd en een mengtechnologie ontwikkeld die perfect is om betere kwaliteiten instant soepen te produceren tegen lagere kosten.

Instant soep ingrediënten mix

Uitdagingen bij het mengen van instant soep ingrediënten

De uitdaging in het productieproces is de complexiteit van de mengsels. De mengsels voor instant soepen variëren sterk in samenstelling, waarbij de diverse componenten ook nog eens zeer uiteenlopende eigenschappen hebben. In veel productielijnen bestaat het mengproces dan ook uit twee verschillende stappen: een 'high shear' - en een 'low shear' mengstap.

Tijdens de high shear mengstap worden de basispoeders intensief gemengd met olie, vet, geur- en smaakstoffen. Voor het verkrijgen van een homogeen mengsel dient in deze mengstap veel energie te worden toegevoerd. Dat is vooral het geval bij het inmengen van vloeistoffen. Hierbij dient te worden gelet op het risico van warmte-ontwikkeling. Een menger die hiervoor wel wordt toegepast, is de ploegschaarmenger. Deze menger, eventueel voorzien van choppers ofwel kluitenbrekers, lost het basismengsel na de intensieve mengstap in een low shear-menger.

In de low shear mengstap wordt het basismengsel verder gemengd met breukgevoelige componenten zoals bladgroenten, paddenstoelen of croutons. Hierbij is het juist zaak om niet te veel energie toe te voeren, en dus gebruik te maken van een low shear-menger. Vaak wordt hiervoor een conische Nauta menger ingezet; een nauwkeurige en productvriendelijke menger. Vanuit deze menger kan vervolgens een verpakkingslijn worden gevoed.

Vitomix: de slimme oplossing

Hosokawa Micron’s Vitomix mid-shear lintschroefmenger biedt beide functies in één machine, waardoor de reinigingstijd, tussentijdse opslag en logistiek wordt verkort en de kwaliteit van het eindproduct wordt verbeterd. Daar gaat het tenslotte om: onze klanten helpen hun producten te verbeteren.

De Vitomix brengt de te mengen componenten met behulp van twee conische lintschroeven in een gefluïdiseerde toestand. Hierdoor vindt er een intensieve menging plaats. Geïntegreerde sproeiers kunnen daarbij vloeistoffen over de deeltjes vernevelen, waardoor een homogeen mengsel ontstaat. De gefluïdiseerde toestand van de deeltjes voorkomt de vorming van agglomeraten (klonten). Kluitenbrekers zijn daarom overbodig.

In dezelfde installatie kunnen vervolgens breukgevoelige componenten productvriendelijk maar nauwkeurig worden ingemengd. De conische ketelvorm met centrale uitloop waarborgt een hoge opbrengst, vaak zonder tussentijdse reiniging.

De menger is voorzien van een grote ISEM bolsegmentschuif (tot DN400) voor complete lediging en kan desgewenst worden uitgevoerd met een grote watergesneden, scharnierende toegangsdeur voor eenvoudige reiniging en inspectie alsmede voorzieningen voor CIP-reiniging.

Bewezen oplossing

De Vitomix mid shear menger is een bewezen oplossing voor het mengen van voedingsmiddelen en additieven tot een uniform en perfect homogeneen basisproduct, waarbij smaak behouden blijft en zonder fragiele ingrediënten te beschadigen. Intensief mengen wordt gedaan op hoge snelheid, gevolgd door een tweede mengfase, op lage snelheid. Kenmerkend voor de Vitomix is dat de noodzakelijke mengenergie eenvoudig op het proces kan worden afgestemd, zonder afbreuk te doen aan de mengkwaliteit.

Hygiënisch

De combinatie van twee mengstappen in één installatie voorkomt de noodzaak van interne tussenopslag of reiniging. De Vitomix kan daarom de productiecapaciteit van een menglijn met 40% verhogen, terwijl het energieverbruik met 60% afneemt. De installatie is geschikt voor de productie van een scala aan recepten. Mede dankzij het hygiënische ontwerp – conform EHEDG-richtlijnen – is de menger bij een wisseling van recept eenvoudig en snel te reinigen.

Proceslijnen

Hosokawa Micron kan de Vitomix naadloos integreren in bestaande proceslijnen, maar deze ook inzetten in nieuwe processen. De introductie van nieuwe ontwerpen of wijzigingen aan menglijnen of mengertypes hebben een onmiddellijk effect op het totale ontwerp van een productielijn, inclusief productstroom, toevoer en afvoer, de beschikbaarheid van personeel en de fysieke ruimte in de productiefaciliteiten. Daarom raden we aan om ons vanaf het begin bij een project te betrekken. Wij kunnen u helpen om op de lange termijn het slimste, meest kosteneffectieve concept en de beste investering te vinden.

TESTEN & PROCESONTWIKKELING

Nog niet overtuigd? Hosokawa beschikt over diverse test- en R&D-faciliteiten in Nederland (mengen, drogen, agglomereren), Duitsland (malen, ziften, compacteren) en het Verenigd Koninkrijk (containment). Hier bieden wij unieke mogelijkheden om te testen wat het meest effectieve en efficiënte proces, apparaat en systeem is voor uw product.

We kunnen testen uitvoeren op van lab- tot productieschaal. Ongeacht of u één enkele machine wilt testen of een volledig poederprocessysteem, onze deskundige en ervaren teams staan voor u klaar om u te helpen uw doelstellingen te bereiken, tot u helemaal tevreden bent met het resultaat.

HOE KUNNEN WE U HELPEN?

Voor meer informatie over onze procesapparatuur en -systemen voor de verwerking van ingrediënten voor instant soep, neem contact met ons op:

phone-icon
contact-icon

DUURZAME PROCESSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosawa Micron een EcoVadis Silver Medal ontvangen voor haar prestaties op het gebied van duurzaamheid. EcoVadis stelde vast dat het bedrijf tot de top 15% behoorde van door hen beoordeelde bedrijven in de speciaalmachine-industrie.

Lees meer