Instant soepen werden meer dan 60 jaar geleden op de markt geïntroduceerd. In de beginjaren was de keuze aan soepen beperkt en de receptuur eenvoudig. De poeders waren mengsels gebaseerd op zetmeel, zout, vet en geur- en smaakstoffen. Sindsdien is het aanbod van instant soepen aanzienlijk gegroeid.
Een belangrijke accelerator voor deze groei is de vraag naar een gevarieerder aanbod en een hogere kwaliteit om de klanten in de verschillende markten beter te bedienen. Zo worden steeds meer eisen gesteld aan smaakbeleving, gezondheidsclaims en gebruiksgemak.
Om goed op deze ontwikkelingen in te spelen, kijken fabrikanten nadrukkelijk naar bestaande productieprocessen. Hosokawa Micron heeft deze ontwikkelingen op de voet gevolgd en een mengtechnologie ontwikkeld die perfect is om betere kwaliteiten instant soepen te produceren tegen lagere kosten.
Uitdagingen bij het mengen van instant soep ingrediënten
De uitdaging in het productieproces is de complexiteit van de mengsels. De mengsels voor instant soepen variëren sterk in samenstelling, waarbij de diverse componenten ook nog eens zeer uiteenlopende eigenschappen hebben. In veel productielijnen bestaat het mengproces dan ook uit twee verschillende stappen: een 'high shear' - en een 'low shear' mengstap.
Tijdens de high shear mengstap worden de basispoeders intensief gemengd met olie, vet, geur- en smaakstoffen. Voor het verkrijgen van een homogeen mengsel dient in deze mengstap veel energie te worden toegevoerd. Dat is vooral het geval bij het inmengen van vloeistoffen. Hierbij dient te worden gelet op het risico van warmte-ontwikkeling. Een menger die hiervoor wel wordt toegepast, is de ploegschaarmenger. Deze menger, eventueel voorzien van choppers ofwel kluitenbrekers, lost het basismengsel na de intensieve mengstap in een low shear-menger.
In de low shear mengstap wordt het basismengsel verder gemengd met breukgevoelige componenten zoals bladgroenten, paddenstoelen of croutons. Hierbij is het juist zaak om niet te veel energie toe te voeren, en dus gebruik te maken van een low shear-menger. Vaak wordt hiervoor een conische Nauta menger ingezet; een nauwkeurige en productvriendelijke menger. Vanuit deze menger kan vervolgens een verpakkingslijn worden gevoed.