VOEDINGSMIDDELEN

Process technologies for tomorrow.

PROCESSYSTEMEN VOOR HET DROGEN VAN OKARA

Okara is een sojaboonpulp die voorkomt als bijproduct tijdens de productie van sojamelk en tofu. De meeste okara wereldwijd wordt gebruikt als veevoer en de rest voornamelijk als een natuurlijke meststof of compost. Het heeft echter ook potentieel voor menselijke consumptie, omdat het textuur kan toevoegen aan gebakken gerechten en het is bovendien een voedingseiwitversterker.

Okara wordt in toenemende mate gezien als een waardevolle mogelijkheid voor voedselproducenten om gebruik te maken van een afvalbijproduct, maar alleen als de procesuitdagingen die bij de productie van fijne, eiwitrijke poeders met een laag vochtgehalte komen kijken, kunnen worden aangepakt.

Eén van deze uitdagingen is om een product te maken met een laag vochtgehalte, dat niet snel bederft en niet verandert qua kleur, smaak en mondgevoel, als gevolg van droog- of maalprocessen. Er zijn tegenwoordig machines op de markt die geschikt zijn om deze uitdagingen aan te gaan. Deze kunnen malen, ziften en drogen om een stabiel product te maken, waardoor verschillende stadia van poederverwerking die kenmerkend zijn voor meer traditionele verwerkingssystemen worden geëlimineerd.

Drogen, malen en ziften in één machine

De DMR flash-maaldroger van Hosokawa Micron bijvoorbeeld, maakt gebruik van flash-droogtechnologie voor thermische schadepreventie en conservering van voedingsstoffen, waardoor een product met een laag vochtgehalte minder vatbaar is voor bederf en degradatie.

Okara wordt meestal verkregen als een suspensie met een gehalte aan vaste stoffen tussen 15% en 20%. Krachtig malen en ziften in de DMR biedt een korte procestijd en levert fijne deeltjes op die glad zijn op de tong. Het eenvoudige reinigingsproces van het apparaat vermindert de hechting in de machine voor een betere doorvoer. De DMR levert een klontvrij product met een homogene deeltjesgrootte en een vochtgehalte van ongeveer 5%.

Energiezuinig en compact als hij is combineert de machine drogen, de-agglomereren/malen en ziften in één apparaat. Bovendien droogt hij temperatuurgevoelige producten veilig en efficiënt binnen een paar seconden, daarmee bijdragend aan een kosteneffectieve voedselproductie.

Okara verwerken en duurzaamheid

Met het vermogen om suspensies, slurries en pasteuze producten te verwerken met een vochtgehalte dat varieert van enkele procenten tot meer dan 80 procent, verbruikt de DMR flash-maaldroger van Hosokawa Micron ongeveer 30 tot 40 procent minder energie per kilogram verdampt water dan conventionele drogers.

Aangezien veel bedrijven wereldwijd dagelijks voor de uitdaging staan om energieverbruik, emissies en vervuiling te verminderen, is een aanzienlijke energiebesparing een belangrijke stap voorwaarts. Zo ondersteunt de DMR flash-droger de verschuiving naar een duurzamere productie van okara.

TESTEN & PROCESONTWIKKELING

Proeffabriek in Doetinchem Proeffabriek in Doetinchem

Nog niet overtuigd? Hosokawa beschikt over diverse test- en R&D-faciliteiten in Nederland (mengen, drogen, agglomereren), Duitsland (malen, ziften, compacteren) en het Verenigd Koninkrijk (containment). Hier bieden wij unieke mogelijkheden om te testen wat het meest effectieve en efficiënte proces, apparaat en systeem is voor uw product.

We kunnen testen uitvoeren op van lab- tot productieschaal. Ongeacht of u één enkele machine wilt testen of een volledig poederprocessysteem, onze deskundige en ervaren teams staan voor u klaar om u te helpen uw doelstellingen te bereiken, tot u helemaal tevreden bent met het resultaat.

Daarnaast hebben we huurapparatuur beschikbaar voor batch-drogen.

HOE KUNNEN WE U HELPEN?

Voor meer informatie over onze procesapparatuur en -systemen voor de verwerking van okara, neem contact met ons op:

phone-icon
contact-icon

DUURZAME PROCESSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosawa Micron een EcoVadis zilveren medaille ontvangen voor haar duurzaamheidsprestaties.

Lees meer