VOEDINGSMIDDELEN

Process technologies for tomorrow.

DROOGSYSTEEM VOOR ONTVET HUIDCOLLAGEEN

Nu de vleesindustrie onder toenemende druk staat om de impact op het milieu te verminderen, is het drogen van ontvet huidcollageen een effectieve manier voor bedrijven om bij te dragen aan duurzaamheidsdoelstellingen en tegelijkertijd een nevenstroom om te zetten in een hoogwaardig commercieel product. Per slot van rekening is ontvet huidcollageen van rund of varken van koeien en varkens een belangrijke bron van dierlijk eiwit. De DMR flashdroger heeft zich als uitermate geschikt bewezen voor het drogen van gehydrolyseerd huidcollageen. Bovendien kunnen met de DMR aanzienlijke besparingen op de operationele kosten worden bereikt, in vergelijking met andere gangbare droogsystemen.

Gehydrolyseerd collageen wordt al meer dan 100 jaar gebruikt bij de bereiding van voedsel. Collageenpoeder wordt gebruikt in vlees, vis en voor eiwitverrijking in alle soorten voedsel vanwege de functionele eigenschappen. Gehydrolyseerd collageen is echter notoir moeilijk te hanteren als vochtig toevoermateriaal, slurry of filterkoek. Het vertoont slechte stromingseigenschappen, heeft de neiging cohesief te zijn en is bovendien temperatuurgevoelig. Wanneer deze problemen bij de eisen voor kleur en smaak van de eindproducten worden opgeteld, wordt het duidelijk dat het van cruciaal belang is om de juiste droger te selecteren.

Typische proceskenmerken

  • Vochtgehalte: doorgaans tot ca. 6%;
  • Producttemperatuur: < 80°C;
  • Deeltjesgrootteverdeling: fijn poeder, zonder agglomeraten;
  • Basismateriaal: ontvet en gehakt huidcollageen met een vochtgehalte van ca. 72%.

Drogen, malen en ziften in één apparaat

Het gebruik van een DMR flash-droogsysteem vermindert het aantal processtappen aanzienlijk (en de bedrijfskosten dus ook). Dankzij zijn ontwerp gebruikt de DMR minder thermische energie per kilogram verdampt water dan conventionele drogers, resulterend in verdere besparingen en een meer milieuvriendelijke operatie.

De maalsectie in het onderste deel van de droger is zorgvuldig ontworpen voor een optimale maling van het vochtige materiaal. Producten verkregen met een traditionele droger bevatten doorgaans ongewenste agglomeraten, zodat een aanvullend maalproces nodig is na het drogen. Een dergelijke extra processtap is bij gebruik van een DMR overbodig.

Door een aantal processtappen te combineren in één apparaat biedt Hosokawa Micron een eenvoudiger proces en lagere operationele kosten. Met de introductie van de DMR flashdroger kunnen zelfs de lastigste producten in één stap zeer efficiënt worden gedroogd en geclassificeerd tot een fijn en uniform product.

Hygiënisch en veilig ontwerp

We updaten ons productgamma voortdurend om te voldoen aan de nieuwste klant- en industriële vereisten voor hygiëne, reiniging en preventie van stofexplosies. Hosokawa Micron is een actief EHEDG-lid en we houden altijd rekening met de huidige hygiënische technische richtlijnen, zoals EHEDG en 3-A, bij het ontwerpen, produceren en implementeren van apparatuur voor verwerking van voedingsmiddelen.

TESTEN & PROCESONTWIKKELING

Laat u adviseren door Hosokawa Micron, experts in voedselverwerkings-, droog- en mengtechnologieën, om ten volle te kunnen profiteren van de enorme groei in de markt voor plantaardige eiwitten. Onze Testfabriek in Doetinchem biedt geweldige mogelijkheden om apparatuur, parameters en processen te testen, zowel op proef- als op productieschaal, om te verzekeren dat uw productkwaliteit en operationele efficiëntie het maximale rendement op uw investering genereren voor uw bedrijf.

Testen is de basis voor een succesvol product of proces en ons ontwikkelteam staat altijd klaar om u te helpen bij het verkennen van nieuwe processen en toepassingen. Er is apparatuur beschikbaar van lab- tot productieschaal. Daarnaast hebben we huurapparatuur beschikbaar voor batch-drogen.

HOE KUNNEN WE U HELPEN?

Voor meer informatie over onze procesapparatuur en -systemen voor de verwerking van collageen, neem contact met ons op:

phone-icon
contact-icon

DUURZAME PROCESSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosawa Micron een EcoVadis zilveren medaille ontvangen voor haar duurzaamheidsprestaties.

Lees meer