VOEDINGSMIDDELEN

Process technologies for tomorrow.

OPWERKEN VAN RESTSTROMEN

Het verwaarden van reststromen is een actueel onderwerp binnen de voedingsmiddelenindustrie, waarbij droogprocessen vaak een belangrijke rol spelen aan de grondstof- en de energiekant. Daan Goris, Team Manager Food & Feed bij Hosokawa Micron, stelt dat bedrijven zo waardevolle nutriënten of andere hoogwaardige grondstoffen kunnen terugwinnen en hun bedrijfsprocessen kunnen 'vergroenen'.

"We krijgen met name vanuit de voedingsmiddelenindustrie veel vragen van bedrijven hoe zij reststromen uit hun productieproces toegevoegde waarde kunnen geven. Vaak gaat het om vloeistoffen, pasteuze producten of natte poeders die nutritioneel interessant zijn vanwege proteïnen of andere functionele eigenschappen. Denk aan restproducten bij de verwerking van vlees of vis, schillen van groenten of fruit en reststromen van bakkerijen, brouwerijen en bioraffinage-installaties. Het bewustzijn groeit dat producten die nu tegen betaling worden afgevoerd of ingezet worden voor laagwaardige toepassingen opgewerkt kunnen worden tot hoogwaardige producten."

"Bedrijven willen van ons weten hoe ze deze reststromen efficiënt kunnen drogen met behoud van nutritionele waarde en/of functionele eigenschappen. Of dat rendabel is, hangt grotendeels af van de balans tussen de waarde van het (rest)product en de (energie)kosten van het droogproces. Een belangrijk aspect daarbij is dat voedingsmiddelenproducten vaak temperatuurgevoelig zijn. Bij producttemperaturen boven de 80°C zal de productkwaliteit en functionaliteit in veel gevallen afnemen. Daar moet je bij de ontwikkeling van een drogersysteem rekening mee houden."

Opwerken van reststromen - Wei-eiwitpoeder

Een typisch systeem voor het opwaarderen van reststromen:

Maalmolen > Verhitter > Schroefpers > Decanter > DMR maaldroger

  • Maalmolen: De molen wordt gebruikt om de deeltjesgrootte van het restproduct te verkleinen, b.v. door visgraten te vermalen;
  • Verhitter: Er wordt warmte toegepast voor een betere schifting en om bacteriologische problemen verderop in het proces te voorkomen;
  • Schroefpers: De meeste vrije vloeistof (water en vet) wordt eruit geperst;
  • Decanter (3-fasen): De vloeibare fase wordt gescheiden in drie stromen: waterfase, oliefase en natte perskoek (pulp);
  • Verdamper (indien nodig): Hiermee kan het drogestofgehalte in de waterfase worden verhoogd totdat verdampt 'stick water' ontstaat;
  • DMR maaldroger: De natte perskoek (zonodig gemengd met stick water) wordt geflashdroogd tot een hoogwaardig, voedingsrijk poeder.

Stapsgewijs proces

"Als de businesscase klopt, kan het verwaarden van afvalstromen zelfs een kerncompetentie worden. Een succesverhaal is het drogen van de reststroom bij de productie van kazen tot weipoeder. Dit product heeft een grote nutritionele waarde en is volgens kenners minstens zo belangrijk als de productie van de kaas zelf. Een ander voorbeeld zijn de reststromen uit de vis- en garnalenverwerking. Gedroogd en vermalen dienen ze als basisgrondstoffen voor food- en feedproducten. Zo zijn er meer specialistische restproducten die heel goed te vermarkten zijn, omdat ze upstream in het productieproces ge-engineerd kunnen worden volgens de productspecificaties. Dit principe van grondstofterugwinning en inzet in nieuwe processen is een trend die je in de hele voedingsmiddelenindustrie terugziet."

"Of het terugwinnen van grondstoffen mogelijk en rendabel is, kunnen we in veel gevallen inschatten op basis van onze ervaring. Onze database is hiervoor een uitstekende bron. Veel natuurlijke afvalstromen zitten in de range van 15 tot 40% vaste stof. Een groot gedeelte van het aanwezige water zal dus verdampt moeten worden. Uiteraard zijn de energiekosten voor het drogen zeer bepalend in de haalbaarheidsstudie."

Efficiënt drogen van temperatuurgevoelige producten

DMR flash-maaldroger DMR flash-maaldroger

"Bij het ontwikkelen van droogprocessen adviseren wij eerst mechanisch te ontwateren. Daarom werken we projectmatig samen met leveranciers van persen, afscheiders en centrifuges. Mechanisch ontwateren is interessant vanuit het perspectief van energiebesparing, maar ook omdat je zo olie en vet uit de afvalstroom kunt halen. Die zijn niet alleen waardevol, maar kunnen ook de droogprocessen verstoren. Olie en vet zijn vooraf eenvoudig te scheiden, zodat je een goede samenstelling overhoudt voor je droogproces. Door het kiezen van de juiste droogtechniek valt er veel energie te besparen.

Een goed voorbeeld is de inzet van een DMR maaldroger in plaats van een sproeidroger, zeker als de grondstof mechanisch kan worden ontwaterd. Bij toepassing van een sproeidroger moet het product vloeibaar zijn om te kunnen worden versproeid, dus moet er veel water verdampt worden. Bij de Micron® droger wordt het product zo droog mogelijk toegevoerd, waardoor er minder thermische energie nodig is voor het droogproces. Een extra voordeel van dit type droger is dat het drogen, vermalen en classificeren combineert in één apparaat. Ook blijft de thermische belasting van het product beperkt vanwege een gecontroleerde, korte verblijftijd."

Sluit de kringloop door reststromen te gebruiken

Het proces om organische reststromen van vis en zeevruchten op te werken is uiterst efficiënt en duurzaam omdat er geen afvalmateriaal achterblijft. De reststromen worden omgezet in hoogwaardige visolie en hoogwaardig vispoeder, waarbij het resterende water simpelweg verdampt in de lucht. Bovendien is de DMR flash-droogtechnologie van Hosokawa niet alleen een praktisch alternatief voor sproeidrogen, maar ook zuiniger. De DMR is speciaal ontwikkeld voor een maximale doorvoer, minimale uitvaltijd door onderhoud en reiniging en een zo laag mogelijk energieverbruik. Hierdoor ondersteunt de DMR flash-droger de omslag naar meer duurzame productiemethoden en helpt het u naast het aanboren van kansen om hoogwaardige en commercieel interessante producten met toegevoegde waarde te produceren uit uw reststromen.

TESTEN & PROCESONTWIKKELING

Testfabriek in Doetinchem

Nog niet overtuigd? Hosokawa beschikt over diverse test- en R&D-faciliteiten in Nederland (mengen, drogen, agglomereren), Duitsland (malen, ziften, compacteren) en het Verenigd Koninkrijk (containment). Hier bieden wij unieke mogelijkheden om te testen wat het meest effectieve en efficiënte proces, apparaat en systeem is voor uw product.

We kunnen testen uitvoeren op van lab- tot productieschaal. Ongeacht of u één enkele machine wilt testen of een volledig poederprocessysteem, onze deskundige en ervaren teams staan voor u klaar om u te helpen uw doelstellingen te bereiken, tot u helemaal tevreden bent met het resultaat.

We hebben ook huurapparatuur beschikbaar voor batch-drogen.

HOE KUNNEN WE U HELPEN?

Voor meer informatie over onze procesapparatuur en -systemen voor de verwerking van reststromen, neem contact met ons op:

phone-icon
contact-icon

DUURZAME PROCESSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosawa Micron een EcoVadis Silver Medal ontvangen voor haar prestaties op het gebied van duurzaamheid. EcoVadis stelde vast dat het bedrijf tot de top 15% behoorde van door hen beoordeelde bedrijven in de speciaalmachine-industrie.

Lees meer