Het verwaarden van reststromen is een actueel onderwerp binnen de voedingsmiddelenindustrie, waarbij droogprocessen vaak een belangrijke rol spelen aan de grondstof- en de energiekant. Daan Goris, Team Manager Food & Feed bij Hosokawa Micron, stelt dat bedrijven zo waardevolle nutriënten of andere hoogwaardige grondstoffen kunnen terugwinnen en hun bedrijfsprocessen kunnen 'vergroenen'.
"We krijgen met name vanuit de voedingsmiddelenindustrie veel vragen van bedrijven hoe zij reststromen uit hun productieproces toegevoegde waarde kunnen geven. Vaak gaat het om vloeistoffen, pasteuze producten of natte poeders die nutritioneel interessant zijn vanwege proteïnen of andere functionele eigenschappen. Denk aan restproducten bij de verwerking van vlees of vis, schillen van groenten of fruit en reststromen van bakkerijen, brouwerijen en bioraffinage-installaties. Het bewustzijn groeit dat producten die nu tegen betaling worden afgevoerd of ingezet worden voor laagwaardige toepassingen opgewerkt kunnen worden tot hoogwaardige producten."
"Bedrijven willen van ons weten hoe ze deze reststromen efficiënt kunnen drogen met behoud van nutritionele waarde en/of functionele eigenschappen. Of dat rendabel is, hangt grotendeels af van de balans tussen de waarde van het (rest)product en de (energie)kosten van het droogproces. Een belangrijk aspect daarbij is dat voedingsmiddelenproducten vaak temperatuurgevoelig zijn. Bij producttemperaturen boven de 80°C zal de productkwaliteit en functionaliteit in veel gevallen afnemen. Daar moet je bij de ontwikkeling van een drogersysteem rekening mee houden."