VOEDINGSMIDDELEN

Process technologies for tomorrow.

DROOGSYSTEEM VOOR ORGANISCHE VOEDSELKLEURSTOFFEN

Natuurlijke voedingskleurstoffen zijn voedingsmiddelen op zich en eetbaar op ieder moment in het productieproces. Ze zijn gemaakt van eetbare vruchten, groenten en planten en bevatten geen toegevoegde chemische oplosmiddelen of additieven. Omdat consumenten om natuurlijke ingrediënten vragen die herkenbaar zijn en die ze als veilig beschouwen, zijn natuurlijke kleuren bij uitstek geschikt om aan deze toenemende behoefte van de consument te voldoen.

Kleurstoffen voor voedingsmiddelen zijn meestal lastig te verwerken. Ze zijn in veel gevallen te nat of juist te droog, hebben vaak slechte stromingseigenschappen, de neiging tot klonteren en zijn bovendien temperatuurgevoelig. Deze problemen in combinatie met zeer specifieke eisen voor kleur en smaak verduidelijken het cruciale belang om te kiezen voor de juiste droger.

Typische toepassingseisen

  • Aanvoermateriaal: slurrie met een vochtgehalte van ca. 85%
  • Vochtgehalte: meestal < 10%
  • Producttemperatuur: < 80°C
  • Deeltjesgrootteverdeling: fijn poeder, zonder agglomeraten

Ideale procesoplossing

Hosokawa's DMR flash-droogsysteem is zeer succesvol gebleken in het drogen van slurries voor de productie van kleurstoffen voor levensmiddelen. De ultracompacte flash droger combineert drogen, de-agglomereren/malen en ziften in één apparaat, veilig drogen van temperatuurgevoelige producten, zelfs bij hoge temperaturen, in een kwestie van seconden! Het resultaat is een perfect, klontvrij eindproduct met een gedefinieerde deeltjesgrootte.

Droogsysteem voor voedingskleurstoffen

Het diagram hierboven toont duidelijk dat het aantal processtappen (en dus operationele kosten) vermindert bij gebruik van een DMR flash droger. Door het ontwerp vereist de DMR minder thermische energie per kilogram verdampt water dan conventionele ringdrogers, wat resulteert in verdere besparingen en een milieuvriendelijkere werking.

Met het vermogen om schommelingen in vochtgehalte te verwerken van enkele % tot meer dan 80% in suspensies, slurries, pasteuze producten, filterkoeken en natte poeders gebruikt het ongeveer 10-20% minder energie per kilogram verdampt water dan ringdrogers.

Ingebouwd maalgedeelte

Het maalgedeelte in het onderste deel van de droger is ontworpen om het natte materiaal optimaal te malen. Producten verkregen van een traditionele droger bevatten ongewenste agglomeraten, zodat een extra maalstap vereist is na het drogen. Deze extra processtap is niet nodig wanneer de DMR wordt gebruikt, zodat u tijd en kosten bespaart.

Drogen & ziften in één stap

Door meerdere bewerkingen in één apparaat te combineren vereenvoudigt het proces en dalen de operationele kosten. Met de introductie van de DMR flash droger kunnen zelfs de moeilijkste producten in één stap zeer efficiënt worden gedroogd en gezift tot een fijn en uniform product.

TESTEN & PROCESONTWIKKELING

Nog niet overtuigd? Hosokawa beschikt over diverse test- en R&D-faciliteiten in Nederland (mengen, drogen, agglomereren), Duitsland (malen, ziften, compacteren) en het Verenigd Koninkrijk (containment). Hier bieden wij unieke mogelijkheden om te testen wat het meest effectieve en efficiënte proces, apparaat en systeem is voor uw product.

We kunnen testen uitvoeren op van lab- tot productieschaal. Ongeacht of u één enkele machine wilt testen of een volledig poederprocessysteem, onze deskundige en ervaren teams staan voor u klaar om u te helpen uw doelstellingen te bereiken, tot u helemaal tevreden bent met het resultaat.

HOE KUNNEN WE U HELPEN?

Voor meer informatie over onze procesapparatuur en -systemen voor de verwerking van kleurstoffen voor voedingsmiddelen, neem contact met ons op:

phone-icon
contact-icon

DUURZAME PROCESSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosokawa Micron een EcoVadis zilveren medaille ontvangen voor haar duurzaamheidsprestaties.

Lees meer