VOEDINGSMIDDELEN

Process technologies for tomorrow.

PLANTAARDIGE EIWITTEN

In 2030 zullen naar schatting negen miljard monden moeten worden gevoed, waardoor de vraag naar eiwitten met meer dan 50% zal toenemen. Het is daarom tijd om alternatieve eiwitbronnen aan te boren, plantaardig danwel dierlijk. Plantaardige eiwitten zijn echter vaak temperatuurgevoelig en lastig te verwerken. Hosokawa Micron levert meng- en droogsystemen die deze uitdagingen aankunnen met efficiënte en duurzame oplossingen.

Bronnen van plantaardige eiwitten zijn onder andere bierbostel, okara (soja, haver, amandelen, rijst), granen (gefermenteerde tarwe, maïsgluten, vezels en zetmeel), zeewier (alginaten), vrucht- en groentepulp. Plantaardige eiwitten bieden flinke commerciële kansen voor voedselproducenten. De uitdaging is niet alleen om eiwitten zo efficiënt mogelijk te produceren, maar ook om een zo hoog mogelijke kwaliteit te bereiken. Dit kan namelijk – dankzij een betere verteerbaarheid – een sleutelrol spelen bij het verminderen van de ecologische voetafdruk.

Bonen – een bron van plantaardige eiwitten

Technologische oplossingen voor alternatieve eiwitbronnen

De voedselverwerkende industrie heeft de afgelopen decennia hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe methoden voor de efficiënte productie van hoogwaardige eiwitten uit alternatieve bronnen. Zo hebben we bij Hosokawa Micron effectieve droogsystemen ontwikkeld om 'nieuwe' plantaardige eiwitten om te zetten in hoogwaardige eiwitpoeders voor de levensmiddelen- en veevoederindustrie.

Het juiste droogproces kiezen

Vooral de droogfase is essentieel om de maximale hoeveelheid hoogwaardig eiwitpoeder uit uw verwerkingslijn te halen. Onvoldoende drogen van de natte perskoek kan leiden tot de groei van schimmels of bacteriën, maar te veel drogen kan leiden tot verschroeien van het materiaal, waardoor de delicate voedingsstoffen in het eiwit worden beschadigd. Het is dan ook noodzakelijk om het juiste droogproces te kiezen, om de houdbaarheid te verlengen en eigenschappen als verteerbaarheid en mondgevoel evenals de voedingswaarde en kwaliteit van het eiwitpoeder te waarborgen.

Belangrijke overwegingen bij het drogen van plantaardige eiwitten

  • Drogen is een energie-intensief proces, dat gevolgen heeft voor het milieu. Het is daarom belangrijk om de efficiëntie van het droogproces te maximaliseren.
  • De invloed van de producttemperatuur/warmte op het materiaal tijdens het droogproces heeft invloed op de eiwitkwaliteit. Een zeer korte verblijftijd ('flashing') is daarom wenselijk tijdens het drogen om de kwaliteit van het eiwitpoeder te optimaliseren.
  • Het eiwitdroogsysteem moet gebaseerd zijn op hygiënische ontwerpprincipes om ongewenste groei van bacteriën te voorkomen en een adequate en ergonomische reinigbaarheid van de poederverwerkingsapparatuur te garanderen.

Drogen, malen en ziften in één machine

Dankzij het unieke ontwerp van de DMR flash-maaldroger kunnen veel verschillende parameters, zoals de snelheid van de maalrotor en het zifterwiel, het luchtdebiet, de invoersnelheid en de in- en uitlaattemperatuur individueel en met hoge precisie worden ingesteld om de verblijftijd van het droge materiaal in de droogkamer te optimaliseren. Zo wordt te allen tijde de optimale producttemperatuur gehandhaafd, terwijl de gemalen deeltjes door de luchtstroom van de maalzone naar de zifter in het bovenste deel van de droger worden getransporteerd. Bij larven is het bijvoorbeeld belangrijk dat de producttemperatuur onder de 60 graden blijft.

De DMR is leverbaar met verschillende maalrotoren en voeringen zodat de deeltjesgrootte en de afschuifkracht individueel kunnen worden aangepast. Het R&D-team van Hosokawa Micron staat klaar om u te helpen bij het bepalen van de juiste parameters voor uw specifieke toepassing. Met onze alles-in-één oplossing zorgen we ervoor dat de insecteneiwitten die u verwerkt hun gunstige eigenschappen behouden en bieden we u een ongeëvenaard concurrentievoordeel op het gebied van efficiëntie, winstgevendheid en duurzaamheid.

Praktijkvoorbeeld

Neem bijvoorbeeld erwten, één van de oudst bekende groente. Deze bieden eiwitgehaltes van 20-25% en goede verwerkingseigenschappen. Erwten, die over de hele wereld worden geteeld, worden in toenemende mate gezien als een superplant, gezien hun vermogen om te voldoen aan de toenemende vraag naar eiwitten om de wereldbevolking te voeden.

Bij de verwerking van erwteneiwitten heeft de grondstof aanvankelijk een gemiddeld vochtgehalte van 90%. Het proces begint meestal met mechanisch ontwateren met een decanter: een snel roterend apparaat dat een deel van het water verwijdert. Dit verbetert de energie-efficiëntie van het daaropvolgende proces omdat er minder water hoeft te worden verdampt.

Na het decanteren bevat het materiaal nog steeds ongeveer 70% vocht. Het wordt naar een Nauta® menger getransporteerd om te worden gehomogeniseerd. Via een speciale toevoereenheid wordt het materiaal vervolgens continu in een DMR maaldroger gevoerd, die het materiaal in slechts enkele seconden transformeert in een fijn poeder met een vochtgehalte van slechts 5%.

 

De DMR is geschikt voor producten met een vochtgehalte van enkele procenten tot meer dan 80% in suspensies, slurries en pasteuze producten. Het vermogen van de DMR om een slurry direct in een uniform droog poeder te transformeren in één enkele processtap, niet alleen snel maar ook efficiënt – de DMR gebruikt ongeveer 10-20% minder energie per kilogram verdampt water dan conventionele ringdrogers - maakt het tot een uitstekende keuze voor het drogen van eiwitten uit een grote verscheidenheid aan bronnen voor menselijke consumptie.

Plantaardige eiwitten drogen

Plantaardige eiwitten en duurzaamheid

Onze droogtechnologieën zijn speciaal ontwikkeld om de energie-efficiëntie en doorvoersnelheden te maximaliseren en tegelijkertijd de uitvaltijd door onderhoud en reiniging tot een minimum te beperken. Bovendien optimaliseert onze 'totaaloplossing'-aanpak voor het ontwerp van uw complete productielijn, inclusief de droog-, maal- en classificatiestappen, uw algehele efficiëntie en vermindert uw ecologische voetafdruk. Zo ondersteunt de DMR-flashdroogtechnologie van Hosokawa Micron de verschuiving naar duurzamere productiemethoden, naast het helpen van bedrijven om hoogwaardige plantaardige eiwitten te produceren, als onderdeel van hun eigen bijdrage aan het duurzaam voeden van de wereld.

Testen & Procesontwikkeling

Laat u adviseren door Hosokawa Micron, experts in voedselverwerkings-, droog- en mengtechnologieën, om ten volle te kunnen profiteren van de enorme groei in de markt voor plantaardige eiwitten. Onze Testfabriek in Doetinchem biedt geweldige mogelijkheden om apparatuur, parameters en processen te testen, zowel op proef- als op productieschaal, om te verzekeren dat uw productkwaliteit en operationele efficiëntie het maximale rendement op uw investering genereren voor uw bedrijf.

Testen is de basis voor een succesvol product of proces en ons ontwikkelteam staat altijd klaar om u te helpen bij het verkennen van nieuwe processen en toepassingen. Er is apparatuur beschikbaar van lab- tot productieschaal. Daarnaast hebben we huurapparatuur beschikbaar voor batch-drogen.

Veelvoorkomende uitdagingen bij het verwerken van plantaardige eiwitten

Als u geïnteresseerd bent om uw productieuitdagingen voor de verwerking van plantaardige eiwitten te bespreken, neem dan contact op met Hosokawa Micron. We kunnen u helpen met een reeks vragen over deze snelgroeiende sector, zoals:

  • Hoe poeders van de hoogste kwaliteit te verkrijgen, voor de beste opname en vertering;
  • De meest geschikte droog- en maaltechnologieën voor plantaardige eiwitten;
  • De voordelen van de unieke DMR-technologie ten opzichte van traditionele droog- en maalmethoden;
  • Hoe u uw eiwitpoederproductielijn het best kunt plannen, testen en verbeteren.

Praat met de experts

Laat onze ervaren specialisten u helpen de perfecte oplossing te realiseren voor uw poeder- en bulkgoedproces, voor maximale efficiëntie en topprestaties.

Neem contact met ons op

Duurzame Processystemen

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosawa Micron een EcoVadis Silver Medal ontvangen voor haar prestaties op het gebied van duurzaamheid. EcoVadis stelde vast dat het bedrijf tot de top 15% behoorde van door hen beoordeelde bedrijven in de speciaalmachine-industrie.

Lees meer