In 2030 zullen naar schatting negen miljard monden moeten worden gevoed, waardoor de vraag naar eiwitten met meer dan 50% zal toenemen. Het is daarom tijd om alternatieve eiwitbronnen aan te boren, plantaardig danwel dierlijk. Plantaardige eiwitten zijn echter vaak temperatuurgevoelig en lastig te verwerken. Hosokawa Micron levert meng- en droogsystemen die deze uitdagingen aankunnen met efficiënte en duurzame oplossingen.
Bronnen van plantaardige eiwitten zijn onder andere bierbostel, okara (soja, haver, amandelen, rijst), granen (gefermenteerde tarwe, maïsgluten, vezels en zetmeel), zeewier (alginaten), vrucht- en groentepulp. Plantaardige eiwitten bieden flinke commerciële kansen voor voedselproducenten. De uitdaging is niet alleen om eiwitten zo efficiënt mogelijk te produceren, maar ook om een zo hoog mogelijke kwaliteit te bereiken. Dit kan namelijk – dankzij een betere verteerbaarheid – een sleutelrol spelen bij het verminderen van de ecologische voetafdruk.
Technologische oplossingen voor alternatieve eiwitbronnen
De voedselverwerkende industrie heeft de afgelopen decennia hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe methoden voor de efficiënte productie van hoogwaardige eiwitten uit alternatieve bronnen. Zo hebben we bij Hosokawa Micron effectieve droogsystemen ontwikkeld om 'nieuwe' plantaardige eiwitten om te zetten in hoogwaardige eiwitpoeders voor de levensmiddelen- en veevoederindustrie.
Het juiste droogproces kiezen
Vooral de droogfase is essentieel om de maximale hoeveelheid hoogwaardig eiwitpoeder uit uw verwerkingslijn te halen. Onvoldoende drogen van de natte perskoek kan leiden tot de groei van schimmels of bacteriën, maar te veel drogen kan leiden tot verschroeien van het materiaal, waardoor de delicate voedingsstoffen in het eiwit worden beschadigd. Het is dan ook noodzakelijk om het juiste droogproces te kiezen, om de houdbaarheid te verlengen en eigenschappen als verteerbaarheid en mondgevoel evenals de voedingswaarde en kwaliteit van het eiwitpoeder te waarborgen.