Behoud van specerijeigenschappen voor een optimale productkwaliteit
Bijna alle hartige voedingsproducten en -ingrediënten in poedervorm, van instant soepen tot saus- of bakmixen, bevatten één of meer specerijen om ze smaak, aroma en/of kleur te geven. Hoewel deze specerijen in relatief kleine hoeveelheden worden gebruikt, spelen ze een grote rol in de kwaliteit van het eindproduct – niet alleen qua smaak, geur en uiterlijk, maar ook wat betreft voedselveiligheid.
Delicate eigenschappen
De meeste specerijen zijn uiterst delicaat en moeten daarom voorzichtig worden verwerkt. Dit stelt de fabrikanten van specerijen en specerijenmixen voor een behoorlijke uitdaging: hoe kan de gewenste productkwaliteit zo efficiënt en veilig mogelijk worden bereikt?
Productkwaliteit, efficiëntie en veiligheid in evenwicht
Hoe een optimaal evenwicht tussen productkwaliteit, efficiëntie en veiligheid kan worden bereikt, hangt sterk af van de individuele eisen van de fabrikant. Allereerst moet het duidelijk zijn welke soorten specerijen in welke processtappen moeten worden gebruikt om welke producten te vervaardigen. Deze afzonderlijke stappen worden hieronder in meer detail beschreven.
Verkleinen, snijden en fijn malen
Nadat de specerijen zijn geoogst en gedroogd, worden ze meestal verkleind, gesneden en fijn gemalen. Deze processtappen hebben een grote invloed op de kwaliteit van het eindproduct. Afhankelijk van de deeltjesgrootte en producteigenschappen biedt Hosokawa verschillende maaltechnologieën aan waarmee de karakteristieke eigenschappen van de specerijen behouden blijven.
Verkleinen en snijden
De eerste stap bij het verwerken van specerijen is vaak een verklein- of snijbewerking, waarbij de specerijen tot een specifieke deeltjesgrootte worden verwerkt. Hosokawa Alpine levert een snijmolen voor gebruik met specerijen:
- Rotoplex Ro: voor het snijden van specerijen tot een deeltjesgrootte <3 mm.