VOEDINGSMIDDELEN

Process technologies for tomorrow.

PROCESAPPARATUUR VOOR SPECERIJEN

Behoud van specerijeigenschappen voor een optimale productkwaliteit

Bijna alle hartige voedingsproducten en -ingrediënten in poedervorm, van instant soepen tot saus- of bakmixen, bevatten één of meer specerijen om ze smaak, aroma en/of kleur te geven. Hoewel deze specerijen in relatief kleine hoeveelheden worden gebruikt, spelen ze een grote rol in de kwaliteit van het eindproduct – niet alleen qua smaak, geur en uiterlijk, maar ook wat betreft voedselveiligheid.

Delicate eigenschappen

De meeste specerijen zijn uiterst delicaat en moeten daarom voorzichtig worden verwerkt. Dit stelt de fabrikanten van specerijen en specerijenmixen voor een behoorlijke uitdaging: hoe kan de gewenste productkwaliteit zo efficiënt en veilig mogelijk worden bereikt?

Productkwaliteit, efficiëntie en veiligheid in evenwicht

Hoe een optimaal evenwicht tussen productkwaliteit, efficiëntie en veiligheid kan worden bereikt, hangt sterk af van de individuele eisen van de fabrikant. Allereerst moet het duidelijk zijn welke soorten specerijen in welke processtappen moeten worden gebruikt om welke producten te vervaardigen. Deze afzonderlijke stappen worden hieronder in meer detail beschreven.

Hosokawa-technologieën voor het verwerken van specerijen

Verkleinen, snijden en fijn malen

Nadat de specerijen zijn geoogst en gedroogd, worden ze meestal verkleind, gesneden en fijn gemalen. Deze processtappen hebben een grote invloed op de kwaliteit van het eindproduct. Afhankelijk van de deeltjesgrootte en producteigenschappen biedt Hosokawa verschillende maaltechnologieën aan waarmee de karakteristieke eigenschappen van de specerijen behouden blijven.

Verkleinen en snijden

De eerste stap bij het verwerken van specerijen is vaak een verklein- of snijbewerking, waarbij de specerijen tot een specifieke deeltjesgrootte worden verwerkt. Hosokawa Alpine levert een snijmolen voor gebruik met specerijen:

 • Rotoplex Ro: voor het snijden van specerijen tot een deeltjesgrootte <3 mm.

Fijn malen

De warmte die vrijkomt bij het fijn malen kan onder bepaalde omstandigheden de specerijeigenschappen nadelig beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om de juiste maaltechnologie voor uw individuele toepassing te kiezen. Hosokawa Alpine levert twee soorten molens voor het fijn malen van specerijen:

 • Ultraplex UPZ: Fijne impactmolen, perfect voor vezelige specerijen zoals gember;
 • Contraplex CW II: Pinmolen met tegengesteld draaiende pinschijven, ideaal voor oliehoudende fruit-, zaad- en bloemspecerijen zoals kruidnagel.

Cryogeen malen

Voor bepaalde specerijen wordt koel malen (bij +5°C tot +20°C) of cryogeen malen (bij -80°C tot -10°C) aanbevolen in plaats van malen bij omgevingstemperatuur. Cryogeen malen zorgt voor een hogere poederfijnheid, een langere houdbaarheid van het product en minder verdamping van de etherische oliën, waardoor de smaakeigenschappen beter behouden blijven. In het geval van witte peper bijvoorbeeld blijft bij cryogeen malen 94,5% van het gehalte aan etherische olie behouden, vergeleken met slechts 57,8% als het fijnmalen plaatsvindt bij omgevingstemperatuur.

Mengen

Bij het selecteren van de juiste apparatuur voor het mengen van specerijen is het belangrijk om de afschuifkrachten die tijdens het mengen op het product worden uitgeoefend af te stemmen op de eigenschappen van het betreffende specerijenpoeder – zoals kwetsbaarheid, cohesie en het vet-/olie-/vezelgehalte. Op deze manier kan een optimale homogeniteit worden bereikt, met behoud van de productkwaliteit en zonder het product te beschadigen. Hosokawa Micron adviseert over het algemeen één van de volgende twee batchmengers voor specerijen:

 • Nauta conische schroefmenger: Menger met lage afschuifkrachten en een hoge mengnauwkeurigheid, zelfs bij delicate specerijen;
 • Vitomix lintschroefmenger: Met een dubbele schroef en lage tot gemiddelde afschuifkrachten biedt deze menger een snelle mengwerking, waarbij de mengintensiteit kan worden aangepast aan de specifieke specerijen. De Vitomix is bij uitstek geschikt voor het homogeen mengen van vloeibare oliën/smaakstoffen in specerijenmengsels.

Steriliseren

Alle specerijen worden na het oogsten gewassen en gedroogd, maar moeten vervolgens nog worden gesteriliseerd om eventuele schadelijke bacteriën of schimmels te doden voordat ze verder worden verwerkt.

De batch-stoomsterilisator (HSSP) van Hosokawa Micron voert een korte en milde maar zeer effectieve warmtebehandeling uit, gevolgd door snelle afkoeling:

 • Minimaliseert negatieve temperatuurinvloeden op specerijeneigenschappen zoals smaak en kleur;
 • Gebaseerd op de innovatieve technologie van Hosokawa's conische paddeldroger (CPD);
 • Drie-in-één stoomsterilisator, menger en vacuümdroger voor optimale procesefficiëntie;
 • Batchsysteem: maximale flexibiliteit qua tijd- en temperatuur en batchgroottes.

Systeemintegratie

Elk proces is zo sterk als de zwakste schakel. Het is daarom belangrijk dat de verschillende specerijenverwerkingsstappen soepel op elkaar aansluiten. De Hosokawa Groep biedt vele mogelijkheden voor systeemintegratie, variërend van vullen, opslag en transport tot en met verpakken, ongeacht of het een big-bag- of bulkcontainerverpakkingssysteem van Hosokawa betreft of een verpakkingsoplossing van een andere fabrikant. Onze systeemintegratiediensten bieden extra zekerheid dat uw totale systeem zo veilig en efficiënt mogelijk werkt.

Veiligheid en hygiëne

Binnen de Hosokawa Groep staat hygiënisch design altijd voorop, zodat onze klanten kunnen voldoen aan de hoogste normen voor voedselveiligheid en tegelijkertijd kunnen profiteren van optimale efficiëntie.

 • Onze machines zijn ontworpen voor optimale reinigbaarheid;
 • Veelal leverbaar met een volledig geautomatiseerd cleaning in place (CIP) systeem;
 • Voorkomen van kruisbesmetting tussen verschillende partijen specerijen;
 • Voldoen aan alle geldende voedselveiligheidsvoorschriften;
 • Optimale productie-efficiëntie door minimale stilstandtijd;
 • Operator- en systeemveiligheid conform CE/ATEX.

Toepassingsgericht advies

De verscheidenheid aan specerijen, elk met hun eigen eigenschappen, is zo groot dat het selecteren van de beste technologie voor uw specifieke toepassing een complexe aangelegenheid is, waarbij veel verschillende criteria een rol spelen.

Onze experts binnen de Hosokawa Groep staan altijd voor u klaar om u te ondersteunen op basis van uw specifieke situatie. Ze bespreken graag uw uitdagingen en adviseren u over een hoogwaardige, food-grade totaaloplossing voor uw specerijenverwerking, die optimaal is afgestemd op uw behoeften.

Hulp nodig bij het opzetten van uw proces?

Nog niet overtuigd? Hosokawa beschikt over diverse test- en R&D-faciliteiten in Nederland (mengen, drogen, agglomereren), Duitsland (malen, ziften, compacteren) en het Verenigd Koninkrijk (containment). Hier bieden wij unieke mogelijkheden om te testen wat het meest effectieve en efficiënte proces, apparaat en systeem is voor uw product.

We kunnen testen uitvoeren op van lab- tot productieschaal. Ongeacht of u één enkele machine wilt testen of een volledig poederprocessysteem, onze deskundige en ervaren teams staan voor u klaar om u te helpen uw doelstellingen te bereiken, tot u helemaal tevreden bent met het resultaat.

HOE KUNNEN WE U HELPEN?

Voor meer informatie over onze procesapparatuur en -systemen voor de verwerking van specerijen, neem contact met ons op:

phone-icon
contact-icon

DUURZAME PROCESSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosokawa Micron een EcoVadis zilveren medaille ontvangen voor haar duurzaamheidsprestaties.

Lees meer