VOEDINGSMIDDELEN

Process technologies for tomorrow.

STOOMSTERILISATIE VAN VOEDINGSMIDDELEN

Veel voedingsproducten moeten met warmte worden behandeld om ze geschikt te maken voor menselijke consumptie. Stoom is een veelgebruikt medium vanwege zijn eigenschappen. Stoom doodt pathogene bacteriën gemakkelijk, heeft goede thermische eigenschappen, is inert (geen zuurstof) en schoon. Als stoom oververhit is, wordt het een gas en kan het ook voor droogdoeleinden worden gebruikt. Hosokawa Micron biedt procesapparatuur die gebruik maakt van stoom voor de sterilisatie van voedselproducten.

HSSP sterilisatieproces

Nauta vacuümdroger Nauta vacuümdroger

HSSP is een flexibel batch sterilisatieproces op basis van de Nauta® conische droger. Het is met name geschikt voor de hittebehandeling van producten als kruiden, specerijen en thee.

Het werkingsprincipe van HSSP omvat zes stappen voordat een product wordt gesteriliseerd. Grondstof in big bags of zakken wordt met de hand in de Nauta sterilisator geledigd (stap 1). Alle volgende stappen van het HSSP-proces zijn volledig geautomatiseerd. Er wordt een recept geselecteerd op de schakelkast en kort daarna wordt het behandelingsproces gestart. De sterilisator wordt onder vacuüm gebracht, warmte wordt via de wand van de sterilisator aan het product toegevoegd en het mengsel wordt gehomogeniseerd. Stoom wordt gedurende een zeer kort moment geïnjecteerd om kwaliteitsverliezen te minimaliseren.

De volgende stap is het na-drogen, waarbij het gecondenseerde water wordt verdampt onder vacuümomstandigheden. Een koelwatercondensor houdt de verdampte waterdampen en etherische olieverliezen tegen. Het vochtgehalte van het gesteriliseerde product bepaalt de duur van de stap na het drogen. In stap 5 wordt het product gekoeld onder atmosferische omstandigheden. Tijdens deze fase is het mogelijk om sommige oliën opnieuw in het product te introduceren. Het product is klaar voor lediging van de sterilisator. Tijdens het ledigen worden eventuele klonten in poedervormige producten verwijderd voor het inpakken of laden in een container.

Geautomatiseerd proces

HSSP is een volledig geautomatiseerd proces waarbij elk product zijn eigen specifieke warmtebehandeling nodig heeft. Reiniging tussen batches is niet nodig omdat de hoeveelheid die in de sterilisator achterblijft minimaal is. Het is eenvoudig te integreren met een batch-traceringssysteem zoals SCADA.

TESTEN & PROCESONTWIKKELING

Nog niet overtuigd? Hosokawa beschikt over diverse test- en R&D-faciliteiten in Nederland (mengen, drogen, agglomereren), Duitsland (malen, ziften, compacteren) en het Verenigd Koninkrijk (containment). Hier bieden wij unieke mogelijkheden om te testen wat het meest effectieve en efficiënte proces, apparaat en systeem is voor uw product.

We kunnen testen uitvoeren op van lab- tot productieschaal. Ongeacht of u één enkele machine wilt testen of een volledig poederprocessysteem, onze deskundige en ervaren teams staan voor u klaar om u te helpen uw doelstellingen te bereiken, tot u helemaal tevreden bent met het resultaat.

HOE KUNNEN WE U HELPEN?

Voor meer informatie over onze procesapparatuur en -systemen voor de warmtebehandeling van voedingsmiddelen, neem contact met ons op:

phone-icon
contact-icon

DUURZAME PROCESSYSTEMEN

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosawa Micron een EcoVadis zilveren medaille ontvangen voor haar duurzaamheidsprestaties.

Lees meer