phone-icon
contact-icon
download-icon

AFD vriesdroger

De Actieve Vriesdroger (AFD) biedt unieke mogelijkheden voor het produceren van steriele farmaceutische bulkpoeders in één processtap. Dit resulteert altijd in een fijn, los poeder dat direct beschikbaar is. Materiaalconsistenties kunnen variëren van oplossingen, dispersies tot pasteuze producten en zelfs natte vaste stoffen. De belangrijkste voordelen van deze technologie zijn efficiency, minimale handling en een constante, hoge productkwaliteit.

Vriesdrogen wordt al decennialang industrieel toegepast om voedingsmiddelen en organische materialen te conserveren. Traditionele tray vriesdrogers zijn echter arbeidsintensief. Hosokawa's AFD vriesdroogsysteem heeft dit nadeel niet en is dan ook een grote stap voorwaarts, zowel op het gebied van het vriesdrogen van thermosensitieve producten als poedertechnologie in het algemeen. Dankzij het geroerde vriesdroogproces kunnen verschillende producteigenschappen worden verbeterd zonder nabewerkingsstappen.

De Actieve Vriesdroger is met name geschikt voor farmaceutische toepassingen zoals antibiotica, eiwitten, collagenen en API's.

Active Freeze Dryer Active Freeze Dryer

In de AFD vriesdroger wordt het product eerst dynamisch bevroren in een speciaal ontworpen droogkamer. Of het te drogen startmateriaal nu een vloeibaar, korrelvormig of pasteus product is; de geforceerde beweging in de droogkamer zorgt ervoor dat het bevriest in de vorm van een vrijstromende, vaste korrels.

Werkingsprincipe AFD vriesdroogsysteem

Zodra het product volledig is bevroren wordt een diep vacuüm toegepast, waardoor de sublimatie begint. Warmte wordt via de ketelmantel en dankzij de dynamische omgeving effectief over het product verdeeld. De aanvankelijk grove, bevroren korrels krimpen geleidelijk als de ijsstructuur die het bevroren materiaal verbindt, sublimeert, zodat een los poeder bestaande uit fijne, droge deeltjes overblijft.

Als het oplosmiddel verdwijnt begint de producttemperatuur te stijgen, tot deze gelijk is aan de manteltemperatuur. Dit markeert het einde van het droogproces. Zodra het vacuüm is opgeheven, wordt de droogkamer geopend en kan het poedervormige product worden gelost.

 • Efficiënt
  Het AFD vriesdroogproces is minder arbeidsintensief dan het traditionele proces met platen (tray-drogers). De Actieve Vriesdroger produceert klontenvrije, vrijstomende poeders in één enkele stap. Dit betekent een significant korter en simpeler proces, zonder handmatige bewerkingen of nabewerkingen, zodat u tijd en geld bespaart!

 • Superieure kwaliteit
  Dankzij de alternatieve en veel snellere methode waarmee de AFD vriesdroger het substraat bevriest, is de structuur van het eindproduct anders en resulteert in de meeste gevallen in een amorfe structuur met een betere (re-)dispergeerbaarheid en vrijstromende eigenschappen. Bovendien is de korrelgrootte van het eindproduct vaak extreem fijn en uniform.

 • Vrij van contaminatie
  De AFD vriesdroger is ideaal voor steriele farmaceutische materialen, want er is nauwelijks gevaar voor contaminatie.

 • Compact
  Een AFD vriesdroogsysteem is compact en vereist veel minder vloeroppervlak dan conventionele tray-drogers, die meestal bestaan uit horizontale ketels, vries- en plaathandlingapparatuur. Hosokawa Micron heeft dit alles samengevoegd in één apparaat.

De AFD vriesdroger is verkrijgbaar in diverse modellen. Een aantal modellen met hun typische kenmerken is hieronder weergegeven. Let op, deze waarden zijn indicatief. Gedetailleerde informatie is op aanvraag beschikbaar.

Model[l]1*5206010050080010001500
Max. netto productvolume (vloeistof) [l] 0,5 2,5 10 30 50 250 400 500 750
Manteloppervlak [m²] 0,06 0,13 0,33 0,69 0,98 2,84 3,93 4,58 5,99
Max. sublimatiecapaciteit bij p = 2 mbar [kg/h] 0,1 0,3 0,8 1,7 2,2 7,2 9,9 11,4 13,7


* Het 1 liter AFD vriesdroogsysteem is een plug-and-play labmodel, bestaande uit:

 • Productkamer
 • Filter en productopvang
 • Support frame op wielen
 • Verwarm- en koelunit (in het frame)
 • Vacuümpomp (in het frame)
 • Besturingssysteem (in het frame)
 • Bedieningspaneel (op het frame)

Het AFD vriesdroogsysteem is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Naast de vriesdroger zelf kan een systeem één of meer van onderstaande componenten bevatten:

 • Vacuümpompen (gesmeerd of drooglopend)
 • IJscondensator (systeem)
 • Verwarming- en/of koelskids
 • Filter / product collector
 • SIP-skid
 • SIP-skid
 • Besturingssysteem

Hoe kunnen we u helpen?

Voor meer informatie over onze poederprocesapparatuur, neem contact met ons op:

Gerelateerde toepassingen

Beproefde en innovatieve poederprocestechnologieën en systemen voor o.a. mengen, drogen, agglomereren, malen, ziften, compacteren en containment.

Keramiek

Lees verder

Actieve ingrediënten (API's)

Lees verder