phone-icon
contact-icon
download-icon

Nauta® conische schroefmenger

De Nauta conische batch menger is speciaal ontworpen voor segregatieve, vrijstromende poeders en pasteuze producten. Hij is genoemd naar de heer J.E. Nauta, die in 1939 de eerste Nauta-menger ontwikkelde. In 1982 werd de firma Nautamix overgenomen door Hosokawa Micron.

De Nauta menger is beroemd om zijn lage mengintensiteit en is een pionier op het gebied van mengtechnologie. Hij is bijzonder geschikt voor gevoelige producten en processen waar zeer nauwkeurige resultaten nodig zijn en is synoniem met het delicaat mengen van grote volumes tot wel 100.000 liter.

Nauta® mixer Nauta® mixer Nauta® conical screw mixer Nauta® mixer Nauta® mixer Nauta® mixer Nauta® mixer with elevator Nauta® mixer - nuclear execution Nauta® mixer

Het werkingsprincipe van de Nauta menger berust op de driedimensionale mengwerking die ontstaat door een combinatie van roterende elementen in één conische mengketel. De mengschroef transporteert het product van onder naar boven. De roterende zwenkarm beweegt de mengschroef gelijktijdig en continu langs de mengerwand, waardoor convectieve en afschuifkrachten ontstaan.

Door de conische ketelvorm nemen de stromingssnelheden van het door zwaartekracht terugstromende product toe naarmate de diameter van de ketel afneemt. Op deze wijze wordt een snelle en intensieve menging verkregen bij een gering krachtverbruik en een zeer hoge mengnauwkeurigheid.

Nauta mixer werkingsprincipe

Het driedimensionale mengeffect ontstaat door drie factoren:

 • Axiaal mengen door de schroef
 • Radiaal mengen door de vorm van de ketel
 • Tangentieel mengen bij de arm

convectief mengeffect Nauta menger

Vele toepassingen

Het unieke concept van de conische Nauta® menger en tientallen jaren ontwikkeling hebben dit type menger tot een waar procesapparaat gemaakt, dat thans voor vele toepassingsgebieden in alle takken van de industrie met succes wordt ingezet. Enkele van de meest voorkomende toepassingen:

 • Mengen en homogeniseren van droge stoffen, pasteuze producten en slurries
 • Drogen onder vacuüm van pasta's en slurries
 • Vloeistoffen toevoegen aan of injecteren in vaste stoffen
 • Granuleren en agglomereren van poeders door toevoeging van vloeistof
 • Reactie onder vacuüm of overdruk
 • Kristallisatie
 • Inertisatie
 • Ontluchting of beluchting
 • Opslag en uitdraging van moeilijk lopende stoffen
 • Egalisatie van kleur of korrelgrootte
 • Koelen
 • Verwarmen

Bovendien kunnen meerdere processen in één apparaat worden gecombineerd wat belangrijke investerings-, arbeids- en ruimtebesparingen oplevert.

Demonstratievideo Nauta menger:

 • Productvriendelijk door laag energieverbruik;
 • Korte mengtijd bij een hoge mengnauwkeurigheid;
 • Warmteontwikkeling nihil;
 • Nagenoeg restloze lediging;
 • Ontmenging uitgesloten ook tijdens het ledigen.

De Nauta conische schroefmenger is verkrijgbaar in vele grootten. Een aantal grootten met hun typische kenmerken is hieronder weergegeven. Let op, deze waarden zijn indicatief. Gedetailleerde informatie is op aanvraag beschikbaar. 

Volume[m³]0,5125102050100
Keteldiameter [cm] 145 180 210 285 355 440 570 700
Ketelhoogte [cm] 175 225 280 380 500 600 825 900
Hoogte, incl. motor [cm] 225 290 350 470 620 730 965 1030
Typisch motorvermogen [kW] 2,2 5,5 7,5 15 22 37 55 90

 

Nauta® Minimix

De befaamde Nauta mengtechnologie is ook beschikbaar voor toepassingen op kleine schaal, bijvoorbeeld in laboratoria. De Nauta Minimix heeft dezelfde eigenschappen en voordelen als de grotere versies en biedt al betrouwbare resultaten vanaf slechts 0,3 liter poederinhoud.

Nauta® Minimix

Intensifier Nauta mixer Intensifier
De separaat aangedreven intensifier wordt door de verticale as van de tandwielkast aangebracht. Daardoor bevindt de mengrotor zich in het hart van de productmassa. Draaien met een hoog toerental verhindert kluitvorming, voorkomt dode productzones en dispergeert vloeistoffen efficiënt in de poeders. De continue toevoer van het product door de mengschroef naar de intensifier verzekert een efficiënte en homogene bewerking.
ISEM bolsegmentschuif Bodemuitloop
Wij bieden diverse uitloopschuiven om uit te kiezen, variërend van een zij-uitloopschuif, een bodem-uitloopschuif tot een bolsegmentschuif.
Monsternemer Monsternemer
In de ketelwand kan een monsternemer worden gemonteerd voor het nemen van productmonsters tijdens het proces, ook onder vacuüm of overdruk, zonder het proces te verstoren. Speciale afdichtingen kunnen worden toegepast waardoor de monsternemer geschikt is voor bijtende producten en/of CIP/SIP.
Nauta menger toegangsdeur Toegangsdeur
Stof- en vloeistofdichte toegangsdeur met FDA-goedgekeurde afdichtingen.
Kluitenbreker Kluitenbreker
In de mengerwand kunnen één of meerdere kluitenbrekers worden gemonteerd. Diverse rotoruitvoeringen zijn leverbaar en voorkomen de vorming van klonten en agglomeraten die tijdens bepaalde fases in het product kunnen ontstaan.
Stortkabinet  Stortkabinet
Voor het handmatig laden van de mengketel kan op de mengerdeksel een stortkabinet gemonteerd worden. Deze is verkrijgbaar in twee maten: voor één- of tweepersoonsbediening. Het standaard model heeft een scharnierende toegangsdeur, geschroefd raster en aansluiting voor een stofuitlaat. Een vibrerend rooster en/of CIP-sproeiers zijn optioneel.
  Vloeistofinjectie
Een vloeistof (of olie) wordt tijdens het mengen via de holle schroefas juist voor de mengschroef ingespoten, en zorgt zo voor een goed mengresultaat.

Hoe kunnen we u helpen?

Voor meer informatie over onze poederprocesapparatuur, neem contact met ons op:

Gerelateerde toepassingen

Beproefde en innovatieve poederprocestechnologieën en systemen voor o.a. mengen, drogen, agglomereren, malen, ziften, compacteren en containment.

Katalysatoren

Lees verder

Nucleaire toepassingen

Lees verder

Babymelkpoeder

Lees verder

Gewasbeschermingsmiddelen

Lees verder

Tarwemeel

Lees verder

Suiker

Lees verder

Plantaardige eiwitten

Lees verder

Gelatine

Lees verder

Smaakstoffen

Lees verder

Biopesticiden

Lees verder

Melkpoeder

Lees verder

Keramiek

Lees verder

Polymeren

Lees verder