Cacao

Cacaobonen worden meestal behandeld met een proces dat 'Dutching' genoemd wordt. In dit proces worden de bonen gefermenteerd, geroost, gealkaliseerd en gelecithiniseerd om de eindproducten, zoals chocolade en cacaopoeder, een mildere smaak te geven.

Cacaobonen worden verwerkt in twee productgroepen: cacaoboter en cacaopoeder. De bonen worden schoongemaakt, gemengd, gemalen / gebroken, alkalisch gemaakt, geroosterd, nat gemalen en geperst. Na het persen wordt het product verdeeld in boter en cake. De cakeschijven worden gemalen / gebroken, gemengd, gemicroniseerd, gekoeld onder gecontroleerde omstandigheden en verpakt.

De Hosokawa Group biedt technologische oplossingen, knowhow en ondersteuning voor verschillende van deze processen:

 • Voorreiniging van cacao nibs
  ZigZag zifter, Hosokawa Alpine AG
 • Alkaliseren van cacao nibs
  CPD conische peddeldroger, Hosokawa Micron B.V.
 • Voorbreken van de cakeschijven na persing
  Pre-breaker, Hosokawa Micron Ltd.
 • Microniseren van voorgebroken cacaocake
  ACM ziftermolen, Hosokawa Alpine AG
 • Homogeniseren van cacao nibs of cacaopoeder
  CPM conische peddelmenger, Hosokawa Micron B.V.
 • Lecithiniseren van cacaopoeder
  Snelle paddelmenger, Hosokawa Micron B.V.
 • Agglomereren van cacaopoeder voor instant dranken
  Flexomix agglomereersysteem, Hosokawa Micron B.V.

Alkaliseren van cacaobonen

Voor het alkaliseren van cacaobonen heeft Hosokawa Micron B.V. de robuuste CPD conische peddeldroger ontworpen. Enkele jaren van onderzoek en experimenteren met het mengproces in het eigen testcentrum gingen hieraan vooraf. Het resultaat kenmerkt zich door een hoge mengkwaliteit en lage wrijving dankzij een peddelrotor met één as en een doordacht ketelontwerp.

Het ontwerp heeft bewezen dat het van boven tot onder een gelijk temperatuur- en compositieprofiel van het mengsel. Het ontwerp met één as is een extra voordeel in uitdagende omstandigheden met overdruk, damp of een alkalisch milieu. De CPD vereist doorgaans minder vaak onderhoud dan het traditionele Nauta® ontwerp, dat tot voor kort de aangewezen oplossing voor dit alkaliseringsproces was.

Alkaliseren van cacoabonen met de Conische Paddeldroger (CPD)

Homogeniseren van cacaobonen

De CPM atmosferische, verticale peddelmenger biedt hoofdzakelijk dezelfde voordelen als de CPD. Deze robuuste, hoogwaardige en efficiënte oplossing is een populair alternatief voor de meer gecompliceerde horizontale en verticale systemen die beschikbaar zijn voor de cacaomarkt, een van oudsher no-nonsense, kostenbewuste industrie.

Microniseren van cacaocakes

Op basis van zijn expertise in het microniseren van een breed scala aan slijtagegevoelige materialen in de mineralenindustrie, heeft Hosokawa Alpine haar unieke ACM ziftermolen verder geoptimaliseerd voor de specifieke behoeften van de cacaopoedermarkt. Dit heeft geresulteerd in gemakkelijke toegang tot verwisselbare interieuronderdelen en een rechte verticale productuitgang, waardoor reinigingstijden en productieonderbrekingen tot een minimum worden beperkt.

Het gebruik van optimale bouwmaterialen zorgt voor de perfecte balans tussen investeringskosten en duurzaamheid van productcontactonderdelen zoals hamers en voeringen, terwijl de molen ook tools bevat voor het bewaken van temperaturen en lagers. De ACM ziftermolen heeft zich in de cacaomarkt bewezen als een betrouwbare ziftermolen met lage cost-of-ownership.

Lecithiniseren van cacaopoeder

Lecithine-oplossingen worden toegevoegd aan (oplos-) cacaopoeder om de oplosbaarheid in dranken op waterbasis te verbeteren. De unieke Hosokawa snelle paddelmenger bereikt met hoge snelheden (20-30 m/s) het benodigde intensieve contact tussen individuele gefluïdiseerde poederdeeltjes en vloeistofdruppeltjes.

Het poeder wordt onder gecontroleerde omstandigheden tussen de peddels en de temperatuurgecontroleerde mengerwand verplaatst, wat resulteert in een homogeen, goed oplosbaar product. De snelle paddelmenger combineert een compact ontwerp met een verrassend hoge capaciteit.

Agglomereren van op cacao gebaseerde mengsels

Op cacao gebaseerde oplospoedermengsels bestaan uit melkpoeder, suiker en (gelecithiniseerd) cacaopoeder. Goedkope producten van lage kwaliteit zijn eenvoudigweg gemengde droge componenten, terwijl de duurdere merken bestaan uit homogene, poreuze agglomeraten met een smalle deeltjesgrootteverdeling, wat resulteert in ideale oploseigenschappen.

Het agglomereerproces vindt plaats in het Flexomix agglomereersysteem, een unieke compacte verticale hogesnelheidsmenger met typische verblijftijden van slechts enkele seconden. Het innovatieve ontwerp bestaat uit een flexibele mengkamer met een extern rolmassagesysteem voor zelfreiniging.

Agglomereren van cacao met de Flexomix

Het agglomereerproces kan worden geoptimaliseerd door verschillende procesparameters te wijzigen, zoals de rotorsnelheid, het aantal en de hoek van de messen en/of het vloeistofpercentage. Dit stelt de gebruiker in staat om het proces aan te passen aan de vereiste kwaliteit voor elke toepassing, van consumentenproducten (lage dichtheid) tot producten voor verkoopautomaten (hoge dichtheid).

De toevoeging van een minimale hoeveelheid vloeistof tijdens het agglomereren verkort de erop volgende droogstap (in de wervelbeddroger). Daarom beperkt de Flexomix het energieverbruik en bespaart het investeringskosten.

One-stop-shop voor cacaoverwerkingstechnologie

De Hosokawa Groep heeft verschillende technologiecentra in Europa, elk gespecialiseerd in één of meer specifieke poederverwerkingstechnologieën. Deze interne kennis wordt per project zonodig gecombineerd, zodat klanten kunnen profiteren van een one-stop-shop en één aanspreekpunt voor al hun aan cacaoverwerking gerelateerde uitdagingen.

Naast productieactiviteiten biedt elke locatie ook uitgebreide onderzoeks- en testfaciliteiten die perfect zijn uitgerust om de klant te helpen de beste verwerkingsoplossing voor hun specifieke situatie te bepalen.

Hoe kunnen we u helpen?

Wilt u meer informatie over deze toepassing, neem dan contact
met ons op. Bel +31 314 373 333 of vul het contactformulier in.